''Türkiye'deki fiyatlama abartılı''

HSBC Sabit Getirili Menkul Kıymetler Stratejisti Steven Major, FED'in tahvil alımlarını yavaşlatmasının Türkiye ve diğer piyasalar üzerindeki etkisi konusunda özellikle Türkiye'de fiyatlamanın abartıldığını belirtti.

''Türkiye'deki fiyatlama abartılı''

HSBC Sabit Getirili Menkul Kıymetler Stratejisti Steven Major, BloombergHT'de Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı. Major, FED'in tahvil alımlarını yavaşlatmasının Türkiye ve diğer piyasalar üzerindeki etkisi konusundaki değerlendirmesinde özellikle Türkiye'de fiyatlamanın abartıldığını söyledi.

Major, ''Parasal genişleme ve FED'in hareketleri 2011 Ağustos'ta başlamıştı ve aradan iki yıl geçti ve bu dönem içerisinde en iyi performans gösteren piyasalar gelişen ülkelerdi dolayısıyla FED aslında ABD'nin gelişmesine yardımcı oldu ancak öte yanda farklı tahvil piyasalarında ciddi patlama yaşandı. FED'in bu desteği çekeceğinin sinyalini vermeye başladığı zaman farklı tepkiler yaşandı'' dedi.

Eylül ayına gelindiğinde FED'in alımlarını yavaşlatmaya başlayabileceğini kaydeden Major, ''Türkiye'de etkisnin biraz abartılmış olduğunu düşünüyorum. Terse dönüş yaşanabilir, inişli çıkışlı sıkıntılı bir kaç ay yaşayabiliriz'' değerlendirmesinde bulundu.

HSBC Sabit Getirili Menkul Kıymetler Stratejisti, FED Başkanı Bernanke'nin konuşmasının piyasayı yumuşatabileceğini belirttiği konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

''Parasal genişlemenin üçüncü paketinin bitmesi bir noktada kaçınılmazdı. FED enflasyon ve işsizliği takip etmemiz için bir çerçeve sundu, zamanlama konusunda bu bir gösterge olacaktı. işsizlik oranı ve enflasyon da FED'in geri çekilmeye başlayacağını söylediği seviyelere yakın değil. FED şu zamana kadar gerçekleştirdiği çalışmalarla kendisini rahat hissediyor olabilir. Yüksek varlık fiyatlarına erişti ve S&P çizelgelerine bakarsak bunun da yansıyacağını görebiliriz. Konut, hisse sendi, varlık fiyatlarında toparlanma yaşandı altın fiyatları çok ciddi şekilde düştü, FED bir rotasyon sağlayabildi. Getiri sağlayamayan negatif getirili varlıklarda değişimi sağladı. İş bitti gibi düşünülebilir ama bu politikalardan ters etki yaratmadan da çıkabilmek büyük bir iş olacaktır. Sadece FED'in parasal genişlemeyi yavaşlatabilir sinyalinden sonra dahi ters akışlar yaşandı. Bu haftaki konuşmalar yeni bir bakış açısı getirebilir, piyasalar sakinleşebilir. Belki 100 baz puanlık düzelme yaşanabilir. ABD 10 yıllıklarında getirinin 2,9'un yukarısına çıkacağını düşünmüyorum. Getiri eğrisi de mevcut seviyelerde sabitlenirse buna ABD de mutlu olacaktır. Bir sene içinde ABD'nin 10 yıllık getirileri daha düşük olacaktır çünkü parasal genişlemenin birinci ve ikinci paketinden sonra da böyle olmuştu.Tüm bunların sonunda getiriler kontrol altına alınırsa ve yelpaze yüzde 2-3 arasında sabitlenirse çok da şaşırmayacağım. 12 aylık süre içerisinde yüzde 2,1 bekliyorum ve en yüksek seviye olarak da yüzde 2,9'u görecektir''