TSK ve BMC şimdi daha güçlü.. 3 yıl sonra yeniden..

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ‘Yürüyen Kale' olarak bilinen Kirpi hasreti sona eriyor. BMC Pazartesi günü 25 Kirpi ve 10 askeri kamyonu orduya teslim ediyor

3 yil sonra banttan indirildi!

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), uzun zamandır beklediği zırhlı personel taşıyıcı Kirpi'ye nihayet kavuşuyor. Pazartesi günü 25 Kirpi orduya teslim ediliyor. 2009 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile Kirpi'nin üretimini gerçekleştiren BMC arasında 468 zırhlı araç için anlaşma yapılmıştı.

Yapılan anlaşmaya göre sipariş edilen araçlar Aralık 2011'e kadar teslim edilecekti. Vatan Gazetesi'nden Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Şirket siparişlerin 278 tanesini teslim etti. Ancak firma ekonomik darboğaza girince 190 araç teslim edilemedi.

Çukurova Holding iştiraklerinden olan BMC içinde bulunduğu mali bunalımı bir türlü aşamadı ve sonunda şirkette üretim tamamen durdu. Yaklaşık 18 ay boyunca üretim yapamayan işletmenin kaderi Mayıs 2013'te şirkete Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koymasıyla değişti. BMC'yi yeniden ayağa kaldırmak isteyen Fon yönetimi önce 600 milyon liraya ulaşan borçları yeniden yapılandırdı. Böylece şirket yeniden piyasadan mal ve ürün temin etmeye başladı. Hemen ardından da işçilerle anlaşıldı ve Aralık 2013'ten itibaren çarklar yeniden dönmeye başladı. 500 işçinin alın teri ve emeği sonunda karşılığını verdi. Devlet tarafından yönetilen BMC, Pazartesi günü 25 Kirpi ve 10 tane de askeri kamyon teslim ediliyor. Geriye kalan araçların da yılsonuna kadar TSK'ye teslim edilmesi planlanıyor. Yeni sipariş aldı Yerli savunma devi BMC'ye, anlaşma şartlarını yerine getiremediği için Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından 7 milyon euro para cezası verilmişti. Ayrıca şirketin kamu ihalelerine girmesi yasaklanmıştı. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül ve bürokratlar şirketi devraldıktan sonra SSM yetkilileriyle bir araya gelerek sorunların çözülmesini sağladı. Şirketin üretime başlaması üzerine savunma sanayi yöneticileri 321 Kirpi ve 105 kamyonda oluşan yeni bir sipariş daha verdi.

İranlılar BMC'DEN 1.000 otobüs istedi

BMC'nin özelleştirilmesi için geri sayım sürüyor. 10 Nisan'da gerçekleştirilecek ihaleye katılmak isteyen firmalar şartname almaya devam ediyor. Fon kaynakları şu ana kadar 10'a yakın şirketin şartname aldığını söylerken net rakam vermekten kaçındı. Şartname alan firmaların tamamının yerli şirketler olduğu öğrenildi. 985 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkarılan şirket otobüs, kamyon ve zırhlı araç imal ediyor. Türkiye'nin en büyük otomotiv şirketlerinden birisi olan BMC son 3 yıldır ağır bir mali kriz içindeydi. Bu nedenle savunma sanayi müsteşarlığı ve belediyelerden alınan siparişler teslim edilemedi. Bu nedenle de kurum ihale yasaklısı haline geldi. BMC Ocak 2014'ten bu yana yeniden üretime başladı. Hatta Tunus'a ihraç edilmek üzere 40 araçlık bir sipariş de aldı. Şirkete sipariş vermek isteyen bir diğer ülkede İran. İranlılar, 1000 adet belediye otobüsü almak için geçtiğimiz ay BMC'nin kapısını çaldı. Taraflar arasında ki görüşmeler halen sürüyor. Otomotiv devinin ihale yasağı 1 Nisan 2014'te sona eriyor.