TMSF, şirketlerin de parasını güvence altına alacak taslağı Ankara’ya gönderdi. Buna göre, şirket ve ticari kuruluşların parasına 100 bin liraya kadar güvence sağlanacak.
Vatan Gazetesinden Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Devlet, vatandaşlardan sonra şirketlerin de parasını da güvence altına alacak. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştığı taslağı geçtiğimiz Ocak ayında Ankara’ya gönderdi. Söz konusu yeni düzenleme ile şirketler ve ticari kuruluşların parasına da 100 bin liraya kadar güvence sağlanacak.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve kurmaylarının bir torba kanunla yasayı TBMM’ye sevk edileceği öğrenildi. Düzenlemeye Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) destek verdiği belirtiliyor. BDDK verilerine göre Şubat sonu itibarıyla bankaların kasalarında toplam 1 katrilyon 21 milyar liralık mevduat bulunuyor.
Bu mevduatın yaklaşık yarısı vatandaşlara ait ve bu tutarın 271 milyar liralık bölümü devlet güvencesi kapsamında. Yine BDDK verilerine göre halen bankalarda 282 milyar liralık ticari mevduat tutuluyor.
Düzenlemenin hayata geçmesiyle bu paranın 70 milyar liralık bölümünün güvence kapsamına alınması planlanıyor. Bu durumun bankalardaki ticari mevduat miktarını artırması bekleniyor. Düzenleme ile TMSF bankalardan daha fazla ‘prim’ toplayacak. Bu sayede Fon’un gelirleri de ciddi anlamda artış gösterecek.
2008 sonunda 122.2 milyar lira olan ticari mevduat her yıl ortalama yüzde 26 büyüdü. Bir yıl içinde 23.4 milyar lira artışla 145.4 milyar liraya ulaşan ticari mevduat 2010 sonunda 187 milyar liraya ulaştı. Ticari mevduattaki büyüme 2011’de de sürdü. 2011 sonunda 200 milyar lirayı aştı.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 32 mevduat ve 4 katılım bankasına para yatıran vatandaşların 100 bin liraya kadar olan mevduatlarına güvence veriyor. 2003’ten bu yana hiçbir banka batmadığı için TMSF’nin kasasında 7 milyar 784 milyon dolar birikti. 2010 yılında kasasında tuttuğu 5 milyar doların yüzde 48’ini devlet iç borçlanma senetlerinde değerlendiren TMSF, son yıllarda rezerv kompozisyonunu hızla değiştirdi ve DİBS’lerin ağırlığını artırdı. DİBS’lerin oranı yüzde 48’den yüzde 89’a yükselirken, mevduatın payı yüzde 52’den yüzde 11’e geriledi.