İç savaş devam ettikçe insani kriz derinleşiyor ve normale dönüş zorlaşıyor
Uluslararası Kızılhaç Komitesi Suriye Başkanı, “Çözüm bulunmazsa tüm bölge etkilenir. Çatışmalar yarın dursa dahi, ülkeyi yeniden inşa etmek yıllar sürer, farklı kesimleri yeniden bir araya getirmek daha da zaman alır” dedi.
AB’NİN ÇAĞRISI
AB Komisyonunun İnsanî Yardımdan sorumlu üyesi de, komşu ülkeleri sığınmacı akınından korumak için âcilen harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.
FİLİSTİNLİ MÜLTECİLER TEKRAR MÜLTECİ OLDU
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Başkanı Filippo Grandi, Suriye’deki Filistinli mültecilerin dörtte üçünün şiddet eylemleri sebebiyle evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Suriye’nin orta kesimlerinde bulunan ve yaklaşık 23 bin Filistinli mülteciyi barındıran Humus şehrindeki El-Aidin kampını ziyaret eden Grandi, “UNRWA’ya kayıtlı 50 bin Filistinli mülteciden yüzde 70-80’inin evini terk ettiğini” belirtti. Filistinli mültecilerden yüzde 12-15’inin Suriye’ye komşu ülkelere gittiğini belirten Grandi, “ikinci kez sığınmak zorunda kalan bu kişilerden yaklaşık 54 bininin Lübnan’a kaçtığını” vurguladı.
MİLYONLARCA GÖÇMENİN HAKLARI HİÇE SAYILIYOR
Uluslararası Af Örgütü, sınırlarını koruma endişesiyle hareket eden yönetimlerin milyonlarca göçmen ve sığınmacının haklarını “hiçe saydığını” bildirdi. Londra merkezli örgüt, yayımladığı bu yılki raporunda, iş bulmak ve daha iyi hayat şartlarına kavuşmak için savaş ve işkenceden kaçan milyonlarca insanın haklarının “hiçe sayıldığını” belirtti. Suriye’deki iç savaşa vurgu yaparak, ülke halkı için kayıp bir yıl yaşandığına dikkati çeken Örgüt, Suriyeli sığınmacıların Ürdün, Türkiye ve Lübnan’da “çok kötü şartlarda” yaşadığını da vurguladı. Uluslararası Af Örgütü ayrıca AB’yi sınırlarda göçmen ve sığınmacıların hayatını tehlikeye atan kontrol tedbirleri almakla suçladı ve “kemer sıkma politikası” bahanesiyle insan haklarını ihlâl eden ülkelerden özellikle İtalya’yı sert dille eleştirdi. Örgütün Genel Sekreteri Salil Shetty, uluslar arası toplumun Suriyeli soğınmacılar konusunda hareketsiz kaldığını belirtti.
Suriye’de çözüm gecikmesin
Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin Suriye Delegasyonu Başkanı Marianne Gasser, Suriye’deki çatışmaların bitmesinin ardından ülkeyi yeniden inşa etmenin yıllar alacağını söyledi. Suriye’deki çatışmalar sebebiyle ülkede 4 milyon insanın yerinden olduğunu, 1,2 milyon Suriyelinin de komşu ülkelere sığındığını belirten Gasser, Suriye’deki çatışmaların ülkenin sınırlarından dışarıya taşma riski taşımaya devam ettiğini kaydetti. Gasser, Suriye’deki giderek yayılan iç savaşın benzer şekilde bölge için daha kötü sonuçlar doğurmasına yönelik endişelerini dile getirerek, “Eğer Suriye’de siyasî bir çözüm kısa zamanda bulunmazsa tüm bölge bundan etkilenecek. Bölge şimdiden etkileniyor zaten, kısa zamanda çözüm bulanamaması ise durumu daha da kötüleştirecek” dedi. Gasser ayrıca, iç savaşın Suriye’de şimdiden sebep olduğu zararlara dikkati çekerek, “Çatışmalar yarın dursa dahi, ülkeyi yeniden inşa etmek yıllar alacak, farklı kesimleri tekrar bir araya getirmek daha da zaman alacak” diye konuştu.
KOMŞULARDA SIĞINMACI AKINI ENDİŞESİ YAŞANIYOR
Avrupa Komisyonu’nun Uluslararası İşbirliği, İnsanî Yardım ve Krize Müdahale konularından sorumlu üyesi Kristalina Georgieva, Suriye’ye komşu ülkeleri sığınmacı akınından korumak için acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. Afet riskini azaltma konulu bir konferansa katılmak üzere İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunan Georgieva, komşu ülkelere sığınanların sayısının ve yerel yetkililer üzerindeki baskının artmaya devam ettiğini, ayrıca “düşmanlık sinyallerinin” de gelmeye başladığını vurguladı. Ürdün ve Lübnan’ı kısa süre önce ziyaret eden Georgieva, “Bu, giderek büyüyen bir sorun. Konut, su, iş imkânı için sığınmacılar ve yerel halk arasında rekabet var” ifadesini kullandı. Sığınmacılarla Ürdün ve Lübnan nüfusunun yaklaşık yüzde 15 arttığını belirten Georgieva, oranın yüzde 40’ı bulabileceğine dikkati çekti. Georgieva, sığınmacılara kucak açan bu ülkelerin tehdit altında hissettiğini ancak yine de sınırlarını açık tuttuğunu vurguladı.
KERRY’DEN BÖLÜNME UYARISI
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın, ülkesindeki krizin sona ermesi için adım atmaması durumunda, muhalefete verilen desteğin artacağını söyledi. Kerry, ABD ile Avrupalı ve Arap müttefiklerinin, Esad rejiminin barış görüşmelerini reddetmesi durumunda, Suriye muhalefetine “ülkelerinin özgürlüğü için savaşmalarına yardımcı olacak desteğe” ilişkin süreci hızlandıracağını ifade etti. Esad’ın geleceğini Suriye halkının belirleyeceğini vurgulayan Kerry, ABD’nin, 2. Cenevre Konferansı öncesi bu ülke muhalefetinin görüşmelere katılması için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti. ABD birliklerinin Suriye’ye gönderilmesinin söz konusu olmadığını dile getiren ABD Dışişleri Bakanı, barış çabalarının karşılık bulmaması durumunda ülkedeki yabancı savaşçıların artacağına ve bölünme tehlikesi yaşanacağına dikkati çekti.