Hint rupisinde yaşanan düşüşün önüne geçilemiyor. Merkez’in attığı adımlara karşın ülke kuru erimeye devam ediyor.
FED’in tahvil alımlarını azaltacağını açıklaması ile tetiklenen düşüş, ülkede petrol fiyatlarının artmasın ve buna başlı olarak da cari açık rakamlarının yükselmesi ile rupideki düşüş 20 yılın zirvesine yükseldi.
ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye limitli bir müdahale üzerinde görüşüyor olması ile artan jeopolitik gerilim dünya genelinden tedirginlik yaratıyor. Bu gerilim son dönemde kırılganlığını ortaya koyan gelişen ülke ekonomilerinde daha fazla etki yaratıyor.
Özellikle jeopolitik gerilim ile petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş Hindistan ekonomisine sert darbe vuruyor. Ay genelinde yüzde 8.9 yükselen Brent petrol ülkede maliyetlerin artması cari açığın büyümesine neden oluyor.
Petrolün yüzde 80’lik kısmını ithal eden ülkede süreç panik yaratırken rupi yüzde 3.1’lik yükseliş ile 68.31 dolara kadar geldi. 1993’den bu yanan görülen en düşük seviyelere gelen kur, çeyreklik bazda yüzde 13.1 düşüş kaydetti. Yıllık bazda bakıldığında ise yüzde 19.5’lik değer kaybı yaşandı.
Gelişen ülke para birimleri arasında en çok değer kaybı yaşayan Rupi’nin yanı sıra dolar Güney Afrika randı karşısında yüzde 23.6 değer kazandı. Brezilya reali karşısında ise yüzde 15.6’lık artış yaşandı.
Dolar endeksi yeni günde yüzde 0.15’lük yükseliş ile 81.137’den 81.269 seviyesine yükseldi.
Ülkede Mayıs 2023 vadeli tahvilin faizi 10 baz puan artış ile yüzde 7.16 seviyesine geldi. Hafta ortasında Sensex yüzde 1.6 düşüş yaşarken endeks 2012 Eylül seviyelerine döndü.