Ünlü ekonomist Nouriel Roubini global emlak balonu ile ilgili büyük bir riskin varlığını telaffuz ederken, bu yılın Nobel ödülüne layık görülen ekonomist Robert Shiller en büyük riski ABD hisse senedi piyasalarında gördüğünü ifade etti.
Piyasalar büyük varlık balonu kaygısıyla yaşarken iki önemli ekonomist, konuya dair fikirlerini paylaştı. Ünlü ekonomist Nouriel Roubini global emlak balonu ile ilgili büyük bir riskin varlığını telaffuz ederken, bu yılın Nobel ödülüne layık görülen ekonomist Robert Shiller en büyük riski ABD hisse senedi piyasalarında gördüğünü ifade etti. İki ekonomist, şu anda piyasaların alarm vermediği konusunda ise hemfikirler.
Roubini ''Şimdi, beş sene sonra, köpüklenme sinyalleri görüyoruz. Tüm piyasalarda olmasa da, İsviçre, İsveç, Norveç, Finlandiya, Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve bir kez daha İngiltere'deki emlak piyasasında balon oluşmuş durumda. Yükselen piyasalarda ise, Hong Kong'da, Singapur'da, Çin'de, İsrail'de ve Türkiye'nin, Hindistan'ın Endonezya'nın ve Brezilya'nın da başlıca büyük şehirlerinde gayrimenkul balonunun oluşumunu gözlemlemek mümkün. Bu piyasalarda, konut fiyatlarının hızlı artışı, bunun gelir düzeyleri ile oranlandığındaki yükselişi ve yüksek seviyelerde gerçekleşen mortgage borcu dikkat çekiyor. Birçok gelişmiş ekonomide uzun ve kısa dönemli faiz oranlarının düşüklüğü emlak fiyatlarının şişirilmesini destekledi'' şeklinde konuştu.
Öte yandan yakın bir zamanda balonlarda bir patlama yaşanmasını beklemeyen Roubini ''Global ekonomideki yeni gayri menkul balonları henüz patlamak üzere değil çünkü özellikle gevşek paradan ve enflasyona karşı korunma ihtiyacından kaynaklanan güç şu anda onları besliyor. Buna ek olarak bankacılık sistemi de eskiye oranla çok daha fazla sermaye tamponu var'' diye ekledi.
Shiller ''Ben şu anda bir alarm olduğunu ifade etmiyorum. Fakat bir çok ülkenin borsası rekor yüksek seviyeleri test etti ve bazı konut piyasalarında fiyatlarda keskin çıkışlar meydana geldi. En çok ABD hisse senedi piyasaları için endişeliyim; çünkü bizim ekonomimiz hala zayıf ve kırılgan. Finans ve teknoloji sektörlerinde aşırı değerlenme söz konusu'' dedi.