Ramazan ayı ve ramazan bayramıyla ilgi merak edilen sorulara cevap aradık. Ramazan bayramı ne zaman? 2015 Ramazan bayramı tatili kaç gün? Sorularının yanıtını detaylı olarak bu haberimizden alabilirsiniz.
İçerisinde birçok hikmet barındıran ve diğer aylara göre duaların daha fazla kabul olduğu bu ayda bir de bin yıldan daha hayırlı olan Kadir gecesi vardır. Müslümanların bu özel ayda yapacakları namaz, oruç, zekat gibi ibadetleri daha fazla önem taşıyor. Peki Ramazan bayramı ne zaman? Ramazan bayramı tatili kaç gün olacak? Vatandaşların en çok merak ettikleri bu soruları haberimizin içeriğinden öğrenebilirsiniz. İşte Ramazan bayramı ne zaman sorusunun yanıtı ve tüm detaylı bilgiler.
Ramazan Bayramı Takvimi - 2015
- Ramazan'ın Başlangıcı, 18 Haziran Perşembe
- Kadir Gecesi, 13 Temmuz Pazartesi Gecesi
- Ramazan Bayramı Arefe, 16 Temmuz Perşembe (tam gün)
- Ramazan Bayramı 1. Gün, 17 Temmuz Cuma
- Ramazan Bayramı 2. Gün, 18 Temmuz Cumartesi
- Ramazan Bayramı 3. Gün, 19 Temmuz Pazar
RAMAZAN BAYRAMI AREFESİ olan 16 TEMMUZ'da Tatil durumu
Ramazan bayramının başlamasından bir gün öncesinden gelen ve müslüman aleminin arefe günü olarak kabul ettiği Ramazan bayramı arefesi 16 Temmuz Perşembe günü olacak.
Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 16 Temmuz Perşembe günü kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların yarım gün izinli sayılmasını ilişkin yazıyı imzaladığı belirtildi. Buna göre, gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar,Ramazan Bayramı'nın arifesi 16 Temmuz 2015 Perşembe günü idari izinli sayılacak. Yazının ilgili kurumlara gönderildiği kaydedildi.
RAMAZAN BAYRAMI NEDİR?
Ramazan Bayramı (halk dilinde Şeker Bayramı olarak da biliniyor), İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.
Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.
Ramazan Bayramı: Bayram Ramazan ayının sonunda kutlandığı için bu isimle anılır. Ramazan kelimesi Arapça bir sözcük olan rama? ('kuru sıcak') kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.
Şeker Bayramı: Bayramın Osmanlı dönemindeki adı olan "Iyd-ı Fıtır" isminden Türkçeleştirilmişidir. Iyd bayram demektir. Fıtır ise fıtır sadakası ya da fitre olarak bilinen oruç tutamayacak durumdaki Müslümanların verdiği sadakadır. Şükür sadakası olarak da bilinir. Bir teoriye göre bu "şükür" kelimesi zamanla "şeker"e dönüşmüştür. Bir başka teoriye göre ise Şeker Bayramı adı, Ramazan Bayramı'nda hurma ve şekerleme yeme geleneğine dayanır.
Bayram için isimlendirme problemi: ŞEKER mi RAMAZAN mı demeli?
Ramazan Bayramı ve Şeker Bayramı adlandırmaları, Türkiye'de politik zemine kaymış bir tartışma konusudur. Ramazan Bayramı adını savunanlar, bayramın dini vurgusundan uzak olduğu gerekçesiyle Şeker Bayramı adını tercih etmezler. Şeker ifadesini savunanlar ise bu ismin dayatılarak değil tarihi adlardan evrilerek günümüze geldiğini, bayramın Ramazan ayında değil Şevval ayında başladığını söyleyerek, ramazan adını dindarlaşmaya dönelik bir dayatma olarak görür.
Siz hangisini kullanmayı tercih edersiniz? ( aşağıya yorum yazınız )
Tarihçe
Ramazan Bayramı, Hicret'in ikinci yılından sonra kutlanmaya başlandı.Bu bayramda yapılması gereken tüm törenler ve ibadetler Hz.Muhammed tarafından düzenlendi. İlk ramazan bayramıyla ilgili işlemler de onun tarafından yapıldı.
Bayram kutlamaları
Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan Bayramı'nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bu günde oruç tutulmaz.
Ramazan Bayramı'nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını yalnız erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca müslümanlar eş, dost, akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar. Bu ziyaretler esnasında genellikle kolonya, tatlı ve şekerlemeler ikram edilir.
Bayramda bakımlı ve temiz olmak adettendir. Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar.
Müslümanlar zekat görevini bu bayramda yerine getirirler.
Bayram tatili
İslam ülkelerinde arife günü ve Ramazan Bayramı'nı kapsayan günler resmi tatil ilan edilirler. Diğer ülkelerde farklı uygulamalar olmakla birlikte Batı'daki bazı büyük firma ve devlet kurumları Müslüman çalışanlarına bayram izni verir.
RAMAZAN BAYRAMINDA ŞEKER TÜKETİMİNE DİKKAT
Bayram çok güzel ve anlamlı ancak sağlık açısından değerlendirildiğinde, beraberinde getirdiği rahatsızlıklar için aynı yorumu yapmak pek mümkün değil. Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin birçoğunda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimi görülüyor. Bayram boyunca ölçüsüzce besin tüketimi; kronik hastalığı olan kişilerde sorunlar oluşturabileceği gibi sağlıklı bireyler için de risk içermektedir.