Portekiz hükümetine destek

Portekiz’de muhalefetin erken seçim talebine Cumhurbaşkanı’ndan veto geldi. Cumhurbaşkanı, mevcut hükümetin görevine devam etmesi gerektiğini söyledi.

Portekiz hükümetine destek

Ekonomik krizin pençesindeki Portekiz'de parlamento, muhalefetin, muhafazakâr hükümet aleyhine verdiği gensoru önergesini görüştü. Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, pazar akşamı katıldığı bir televizyon programında ülkedeki hükümet krizine ilişkin açıklamada bulunarak sağ - muhafazakâr hükümetin 2015 yılının sonuna kadar görevinde kalmasının ‘en iyi çözüm' olacağını vurguladı. 2011 yılından bu yana görevini sürdüren hükümetin parlamentoda ‘inkâr edilemeyecek' bir çoğunluğa sahip olduğunu vurgulayan Silva, Avrupalı ortaklara Portekiz'in ‘yönetilebilir bir ülke' olduğunun gösterilmesinin önemine değindi. Hükümet geçen perşembe günü meclisten de güvenoyu almıştı. Portekiz'de Başbakan Pedro Passos Coelho liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (PSD) ile koalisyonun küçük ortağı Sosyal Demokrat Merkez / Halk Partisi'nden (CDS/PP) oluşan hükümet, haziran ayı başında maliye bakanı ve dışişleri bakanının istifa etmesi sonucu bir krizin eşiğine gelmişti. Borç krizinin pençesindeki ülkede, 2011 yılında AB ve uluslararası kreditörlerden alınan yardım kurtarma paketi karşılığında, sıkı tasarruf önlemleri hayata geçirilmişti. Ancak söz konusu programa tepki halkta olduğu gibi siyasi cephede de büyüyor. Muhalefetteki Sosyalist Parti, tasarruf önlemlerinin gözden geçirilmesini talep ediyor.
Portekiz'den kriz manzaraları

Pakt hayal oldu

Öte yandan ülkedeki siyasi krizi aşabilmek için sol partilerle birlikte ‘milli selamet paktı' adında bir siyasi ittifak yapılması yönündeki çabalar da başarısız oldu. Sosyalist Parti'nin lideri Antonie Jose Seguro, iktidar partilerini suçlayarak uzlaşıyı imkânsız hale getirdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Cavaco Silva ise ittifakın sağlanamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

2011 yılında aldığı 78 milyar euroluk yardım paketine karşılık Portekiz'in yerine getirmekle yükümlü olduğu sert tasarruf önlemleri, ülkede ağır sonuçlar doğurdu. Portekiz üç yıldır derin bir resesyonda, işsizlik oranları ise yüzde 18 dolayında. Bu oran, gençler arasında yüzde 40'ın üzerine çıkıyor.