Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye'nin uzun vadeli görünümünün pozitif olduğunu söyledi.
Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, "Türkiye'de kur, enflasyon ve faiz yükselişlerinin kamu dengelerini bozucu sonuçlar üretmesini beklemiyoruz. Kısa vadeli görünüm bozulmalarına rağmen Türkiye'nin uzun vadeli görünümü pozitiftir" dedi.
Ökmen, yazılı açıklamasında Türkiye'ye yönelik siyasi risk algılamalarındaki bozulmaların piyasalar üzerinde yarattığı negatif etkiler sınırlı kaldığını belirterek, Türk Lirası'nın kısa vadede göreceli olarak yüksek getirisi ve Türkiye'nin uzun vadede barındırdığı yüksek ekonomik potansiyel, siyasi risk algılamalarındaki bozulmaların piyasalar üzerinde yaratması beklenilen negatif etkilerini sınırladığını kaydetti.
Giderek kanıksanan yüksek siyasi tansiyona piyasaların direncinin ve uyumunun artmakta olduğunu aktaran Ökmen, ancak mevcut risklerinde hafife alınmaması gerektiğine dikkati çekti.
Ökmen, artan dış borçluluğun, yapısal cari açığın ve bozulan siyasi rejimin Türkiye'yi mayınlı bölgeye çektiğini kaydederek, "Türkiye dış politikada giderek yalnızlaşmakta, sosyal dokusu zedelenmekte ve sosyal gerilimlerin daha da artması beklenmektedir. Siyasi risklerin, özellikle tüketici talebi, üretim ve istihdam üzerindeki tahrip edici etkileri yüksek olacaktır" ifadelerini kullandı.
- "Türkiye'nin uzun vadeli görünümü pozitiftir"
Türkiye'de kur, enflasyon ve faiz yükselişlerinin kamu dengelerini bozucu sonuçlar üretmesini beklemediklerini ve kısa vadeli görünüm bozulmalarına rağmen Türkiye'nin uzun vadeli görünümünün pozitif olduğunu vurgulayan Ökmen, şunları aktardı:
"Yargı bağımsızlığı, yasama ve yürütme erklerinin ayrılığı, basın özgürlüğü gibi temel konularda yaşanan gerilemeler ile yozlaşmış olan reel kesim-bürokrasi ilişkileri demokrasi liginde Türkiye'yi üçüncü dünya ülkelerine doğru itmektedir. Türkiye'de kamu sektörünün hesap verebilirliği ve reel sektörün şeffaflık seviyesi, mali kesimin derinleşme çabalarına eşlik edememektedir. Kamusal hesap verme ve yozlaşan reel sektör-bürokrasi ilişkileri konularına yönelik yapısal-hukuksal reformlar yapılmadan, siyasi istikrarsızlık hep devam edecektir."