"Negatif izleme" Türkiye'nin kredi notunu riske atıyor

Moody's'in Türk bankalarını negatif izlemeye alması, dikkatleri Türkiye'nin kredi notuna çevirdi

Moody's'in 10 Türk bankasını negatif izlemeye almasının, yerel seçimler ve yolsuzluk soruşturmalarının öne çıktığı dönemde yatırımcılar için riskleri artırması üzerine, Türkiye'nin kredi notu daha yakından takip ediliyor.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri, Moody's'in kredi notu artışının bir gün sonrası olan 17 Mayıs'tan bu yana iki katının üzerine çıktı. Not artışı, Türk bankalarının borçlanma maliyetlerini düşürdü. En büyük banka Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'nin Eylül 2022 vadeli tahvillerinin faizi dün itibariyle yüzde 6.1 ile, yüzde 6.3 faizle işlem gören Rusya'nın en büyük bankası OAO Sberbank'ın borçlanma maliyetinin hâlen gerisinde seyrediyor.

Moody's'in negatif izlemesi, UBS AG'nin 11 Mart'ta "üçlü etki" olarak nitelediği, yolsuzluk skandalı, Fed'in tahvil alımlarını azaltımı ve 30 Mart'taki yerel seçim öncesinde artan siyasi gerilimin arz ettiği risklerin üstüne yeni bir aşağı yönlü baskı daha uyguluyor. Türkiye'yi yatırımın 1 basamak altı notla derecelendiren Standard&Poor's, ülkenin kredinin notunun görünümünü, siyasi risk ve yavaşlayan ekonomik büyümeyi gerekçe göstererek "durağan"dan "negatif"e indirdi.

Bankaların not indirimini Türkiye'nin kredi notu indiriminin izleyeceği tahmininde bulunan Tera Brokers'ın İstanbul'daki araştırma müdürü Ayşe Çolak, Bloomberg'e görüş bildirisinde bulunarak, "Daha fazla not indirimi fiyatlanmadı ve bu negatif beklentiyi artıracaktır" dedi.