Memur-Sen, Toplu sözleşme masasına 4 kalemlik zam teklifiyle oturacak.
Yaklaşık 2.6 milyon memur ve 1.9 milyon memur emeklisinin 2016 ve 2017 zamlarının belirleneceği, haklarını ve gelirlerini artıracak taleplerinin karara bağlanacağı toplu sözleşme süreci 3 Ağustos 2915'de başlıyor.
Toplu sözleşme maratonuna sayılı gün kalırken; Memur- Sen masaya hangi taleplerle oturacağını açıkladı.
BÜYÜME YANSISIN
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşmede 4 kalemde zam isteyeceklerini duyurdu. "Teklifimiz yüzdelik zam, taban aylığa zam, enflasyon farkı ve refah payı olmak üzere 4 kalem üzerinden olacaktır" diyen Yalçın, rakamsal taleplerini şöyle anlattı:
"2016'da birinci 6 ay için yüzde 8, ikinci 6 ay için yüzde 8 olmak üzere yüzde 16 oransal zam, 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere taban aylığa 150 TL zam, 2015 yılı ekonomik büyüme oranının yüzde 50'si ve 3 aylık dönemlerdeki büyüme oranı kadar refah payı artışı, enflasyon farkı istiyoruz. 2017'de birinci 6 ayda yüzde 7, ikinci 6 ayda yüzde 7 olmak üzere toplam yüzde 14 oransal zam, 1 Ocak 2017'den geçerli olmak üzere taban aylığa 100 TL, 2017'de 3'er aylık dönemlerdeki ekonomik büyüme oranı kadar refah payı ve enflasyon farkı isteyeceğiz."
YILLIK ARTIŞ YÜZDE 28.89
Ali Yalçın, taleplerinin en düşük memur maaşına katkısını da açıkladı. Yeni başlayan 15'inci derecenin 1'inci kademesindeki bekar hizmetli bir memurun maaşının bin 975 TL'den Ocak 2016'da 2 bin 356 TL'ye çıkacağını söyleyen Yalçın, böylece en düşük maaşta yüzde 19.34 artış görüleceğini kaydetti. Yalçın, "Bu memurun yıllık maaşı 2 bin 732'ye çıkıyor, yüzde 28.89 artış söz konusu oluyor" dedi.
BU İSTEKLER MASADA
Memur-Sen'in diğer bazı talepleri de şöyle:
- Gelir vergisi nedeniyle oluşan maaş kaybı telafi edilsin.
- Yan ödeme katsayı ve gösterge rakamları yüzde 50 artırılsın.
- Ek ödemeler, emekli maaşına ve ikramiyesine yansıtılsın.
- Ek gösterge adaletsizliği giderilsin.
- 2005'ten sonra göreve başlayanlara bir derece verilsin.
- Fazla çalışma ücretlerindeki düşüklük giderilsin. l Aile yardımı artırılsın.
- KİT'lerde ve kamuda çalışan, memur işi yapan fakat memur olmayan personel KİT'lerdeki 2 sayılı cetvele, diğer kurumlarda çalışanlar memuriyet kadrolarına geçirilsin.
- Harcırah yükseltilsin.
- 4B'li ve 4C'li personelin 4A ya da sözleşmeli olarak kadro alması sağlansın.
- Doğum, ölüm, kreş ve ulaşım yardımları artırılsın.
************** MEMURLAR *******************
Maliye Bakanlığı memura vereceği zam oranı ile ilgili çalışmalarını tamamladı.
Maliye'den edinilen bilgilere göre, Merkez Bankası'nın 2016 ve 2017 yılları için açıkladığı yüzde 5'lik enflasyon hedefi, enflasyon farkı ve refah artışı formülü ele alınacak. Milyonlarca memur için yüzde 3+3 teklifinin önerileceği belirtiliyor.
Düşük gelirli memurlara ilave destek
Sendikaların talep ettiği refah artışı, taban aylığı ve enflasyon farkı da göz önünde bulundurularak yapılan pazarlık sonrası zam oranının yüzde 4+4 seviyesine çıkabileceği dile getiriliyor. Sendikalar ise asgari ücrete verilen yüzde 12.3'lük zam oranını göz önünde bulundurarak pazarlık masasına geleceği ifade ediliyor. Özellikle büyümeden refah artışı bekleyen düşük gelirli memurlara ilave desteklerin sağlanabileceği ifade ediliyor.
En düşük memur maaşı 2 bin 191 Türk Lirası
Maliye Bakanlığı'nın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı bürokratları da toplu sözleşmeye ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyor. 2015 yılının ilk altı ayında bütçeden personel giderleri için yapılan harcamanın 63 milyar Türk Lirası'nı bulduğunu belirten üst düzey bir yetkili “2016 yılı için resmi enflasyon hedefi yüzde 5 olsa da, son açıklanan enflasyon raporunda Merkez Bankası gelecek yıl için orta noktası yüzde 5.5 olan enflasyon tahmininde bulundu. Bütçe bürokratları da bu oranları göz önünde bulundurup yüzde 3+3 zam oranı ile masaya oturacaktır. 1 Temmuz itibariyle kamuda en düşük memur maaşı 2 bin 191 Türk Lirası” dedi.
Görüşmeler 10 gün sonra başlayacak
836 bin 505 üye ile toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyon olan Memur- Sen görüşmelerde öncelikli olarak 'ek gösterge oranlarının yükseltilmesini' talep edecek. 10 gün sonra başlayacak görüşmelerde Kamu İşveren Heyeti Başkanı ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı bir araya gelerek Toplu Sözleşmenin gündemini belirleyecek. 23 Ağustos'ta taraflar ya uzlaşarak toplu sözleşme imzalayacak ya da uyuşmazlık tutanağı imzalayacak.
Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) Genel Başkanı Mürsel Turbay, toplu sözleşme görüşmelerinde zam oranı kadar sosyal konuların genişletilmesinin de önemli olduğunu söyledi.
İtfaiye araçlarına kasko
İtfaiyeciler gibi teknik alanlarda çalışanların standartlarının iyileştirilmesinin önemine dikkat çeken Turbay, itfaiyecilere yanmayan elbise verilmesinin gerektiğini ve itfaiye araçlarına kasko yapılarak çalışanların rahatladığını söyledi.
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı, Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar “Diyanet İşleri Başkanlığı'nda görev yapan tüm personele Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile Kurban Bayramı'nda bir maaş ikramiye ödenmesini, ödenecek olan miktarın vergi kesintisine tabi tutulmamasını istiyoruz” dedi.