Birçok Avrupalı yatırımcı gizlilik sorunları nedeniyle İsviçre'yi terk ediyor.
Özel bankacılığa hevesli Avrupalı yatırımcılar için İsviçre’de yer almak bir zamanların zorunluluğu iken, gizlilik sorunlarının ortaya çıkmasıyla birçok yatırımcı İsviçre’yi terk ediyor. İsviçre Yabancı Bankalar Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre İsviçre’deki yabancı bankaların sayısı 2012 başında 145 iken, Mayıs 2013 sonunda 129’a düştü. Gizliliğin üzerindeki baskılar ve tahkikatların artmasıyla birlikte önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde şirket birleşmelerinin ve şirket alımlarının artacağı öngörülüyor.
Boston Consulting Group’a göre İsviçre hala 2.2 trilyon dolarla dünyanın en büyük yabancı yatırım merkezi. Ancak yabancı yatırımcıların ülkeden ayrılmasının İsviçre’nin bu konudaki itibarını zedeleyebileceği belirtiliyor. Yatırım bakımından İsviçre’deki en büyük yabancı banka olan HSBC’nin CEO’su Stuart Gulliver, bankanın İsviçre’yi tamamen terk etmeyi düşünmese de bazı birimlerini satabileceğinin sinyallerini verdi.
Öte yandan İtalyan sigorta şirketi Assicurazioni Generali SpA, 140 yıllık BSI Group’u satmaya çalışıyor. Diğer bankaların da İsviçre’deki varlıklarını sorgulayabileceği belirtiliyor. 2009 yılında İsviçre Uluslararası Finansal Hizmetler Şİrketi (UBS AG) kovuşturmadan kaçarak 4700 Amerikalının hesap bilgilerini sızdırdığını ve vergi kaçakçılığını teşvik ettiğini kabul ettikten sonra ABD , İsviçre bankalarını incelemeye başlamıştı. Fransa ve Almanya da İsviçre bankalarından sızan bilgileri kullanan vergi kaçakçılarını inceleme altına almıştı. İsviçre Maliye Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf, ülkesinin vergi kaçakçılarıyla mücadelede diğer ülkelerle işbirliği içinde olacağını söyledi