İşte Merkez Bankası'nın 2014 yol haritası

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2014 için para ve kur politikasını açıkladı.

iste merkez bankasi'nin 2014 yol haritasiMerkez Bankası Başkanı Başçı, ''Bugünden itibaren hergün 450 milyon dolar döviz satacağız. Bu gerekirse 500'e kadar da çıkabilir. Bu yolla sisteme 3 milyar dolar döviz likiditesi sağlayacağız. Ocak ayının başından sonuna kadar da hergün sisteme 100 milyon dolarlık likidite sağlayacağız'' dedi. Başçı açıklamasına başlarke 2013 yılının sakin olduğunu söylediğini hatırlatırken yanıldığını ve erken konuştuğunu söyledi.

Başçı bugün yaptığı açıklamada, bu yıl sonunda enflasyonun yüzde 7'ye yakın veya yüzde 7'nin biraz üzerinde gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söyledi. Başçı ''Enflasyonun yüzde 7'nin üzerinde çıkması halinde hükümete mektup yazılacak." dedi.

Önümüzdeki dönemde geleneksel araçların yanı sıra yeni araçların da kullanılacağın bildiren Başçı, '''TL likitide politikasında öngörülebilirliği kademeli olarak artırdık, biraz daha artıracağız, kafalarda soru işareti kalmayacak'' dedi. Başçı, ''2016 yılı enflasyon hedefi yüzde 5 olarak belirlendi. Belirsizlik aralığı her iki yönde de 2 puan olarak belirlendi'' diye konuştu. Başçı, likidite programı ile hızlı kredi büyümesinin önüne geçileceğini bildirdi. Döviz likidite politikası ile ilgili öngörülebilirliği artıracaklarını belirten Başçı, "BDDK'nın kredi düzenlemesini yıl sonuna kadar tamamlamasını bekliyoruz. Uygulanacak likidite programı hızlı kredi büyümesinin önüne gececek. Kredi hacmi artış hızında beklentimiz yüzde 15 düzeyinde. Kredi hacmini azaltıcı yönde önlemler sonuç veriyor ve artış hızı yüzde 15'e inecek" dedi. Başkan Başçı 2014 yılında ihaleler ile 14 milyar 360 milyon dolar, ihracat reeskont kredileriyle 12 milyar 664 milyon dolar olduğunu kaydederken,  TCMB'nin, 2014 yılında dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edeceğini dile getirdi.

Dalgalı kur rejiminde döviz kurları piyasadaki arz ve talep koşulları tarafından belirlendiğini söyeleyen Başçı, kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilebileceğini kaydetti.

Döviz ve efektif piyasalarında TCMB ile söz konusu piyasalarda işlem yapmaya yetkili bankalar arasında gerçekleştirilen döviz karşılığı efektif işlemlerine 2014 yılında da devam edileceğini kaydeden TCMB Başçı, bu yaklaşımla, para politikası üzerinde doğrudan etkisi bulunmayan ve operasyonel süreçlerin etkinliğini azaltan küçük tutarlı birçok kalem zorunlu karşılık yükümlülüğü kapsamı dışına çıkarılacağını dile getirdi.

Değerlendirmelerinde Başçı, 17 Ocak 2014 tarihli yükümlülük döneminden geçerli olmak üzere tesisi 31 Ocak 2014 tarihinde başlayacak olan söz konusu uygulama ile piyasaya sınırlı bir miktarda türk lirası ve döviz likiditesi sağlanması öngörüleceğini kaydetti.
 
TCMB Başkanı yılsonuna kadar en az 3 milyar dolar döviz likiditesi sağlayacağını kaydederken,  böylece sistemin fonlama ihtiyacını artırmış olacaklarını söyledi.

"Ocak ayında da en az 3 milyar dolar sisteme enjekte edeceğiz" diyen Başçı, Ocak'ta her gün minimum 100 milyon dolar döviz likitidesi sağlanacağını, böylece sistemin fonlama miktarı 40-42 milyar dolar seviyesine çıkacağını kaydetti. Başçı ''Bugünden itibaren yılın sonuna kadar her gün düzenli olarak en az 450 milyon dolar satıyoruz, 500 milyon dolara çıkabilir. Pazartesi ve Salı ek parasal sıkılaştırma günlerinde daha da yukarı çıkabilir. Ocak ayının ilk gününden son gününe kadar en az 100 milyon dolar döviz likiditesi sağlayacağız'' diye konuştu. Erdem Başçı ''Ocak'tan sonra kademeli olarak döviz satımları aşağı gelebilir'' dedi. Rezerv opsiyon mekanizmasında ocak ortasından itibaren 40-60 dilimlerin her birinin 0,4 puan artırılacağını kaydeden Başçı, en yüksek dilimin katsayısının 2,8'den 3,2'ye çıkacağını belirtti. Başçı, ''Şu aşamada rezerv opsiyon katsayılarını artırmak yeterli, TL zorunlu kaşrılıklarında değişime gerek yok'' dedi. Ayrıca zorunlu karşılık düzenlemesinde sadeleşme adımı attıklarını bildiren Başçı, Ocak ayı sonlarında piyasaya 1 milyar dolar likite sağlanacağını ifade etti. Başçı "faiz oranları ile ilgili olarak aslında önemli bir ayarlama yaptık diye düşünüyoruz, biz daha ziyade enflasyona bakıyoruz" dedi. Başçı ''TL şu an net biçimde aşırı satış bölgesinde, gelecek yıl kurda daha az oynaklık bekliyoruz. Orta-uzun vadede reel efektif kur efektif kur tahminimiz 117-122 aralığında. TL'nin değer kazanması için önemli yer var'' diye konuştu. Başçı ''Enflasyon görünümünde tedbir alınması gereken bir durum ortaya çıkarsa faiz oranlarıyla ilgili de gereken tedbirler alınabilir'' dedi. Likidite kanalını daha çok maliyet kanalını daha az kullanacaklarını kaydeden Başçı, ''Bankaların aracılık maliyetlerinde kademeli azalma söz konusu olacak. Ticari kredi faizlerinde aşağı yönde mevduat faizlerinde yukarı yönlü ivme yapar'' değerlendirmesinde bulundu. Başçı, 1.92 kur konusunda sorulan sorulara "Ocak'ta yeniden değerlendirelim" diyerek cevapladı.