İşte Akkuyu’nun kopyası

Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bulunan Leningrad Nükleer Santrali kapılarını Türk gazetecilere açtı. Mersin Akkuyu'da inşa edilecek olan santralin büyük ölçüde benzeri konumunda olan nükleer güç santrali, yüksek güvenlilik ve çevreye duyarlılığıyla ön plana çıkıyor.

İşte Akkuyu’nun kopyasıTamamlandığı zaman "Türkiye'nin ilk Nükleer Santrali" unvanını alacak olan Akkuyu için geri sayım başlarken, inşaatı üstlenen JSC NIAEP- JSC Atomstroyexport Şirketi, St. Petersburg'da yapım aşamasında bulunan nükleer santrali tanıttı.

St. Petersburg şehrinin 80 kilomete batısında yer alan Sasnovıy Bor yerleşim merkezinde inşası devam eden santral, uluslararası güvenlik kurallarına uygun olarak inşa ediliyor.

İnşaat alanında gazetecilerin sorularını cevaplayan santral direktörü Yuri Galançik, Leningrad-2 santralinin Akkuyu'da inşa edilen santrale büyük oranda benzediğini söyledi. Aralarındaki tek farkı, "St. Petersburg'da inşa edilen santralin suyunu havuzdan, Akkuyu'nun ise denizden karşılayacak olması" olarak açıklayan Galçuk, "Deniz suyundan karşılanması daha hesaplı. Yapılan bu santral Akkuyu'dan önce bir hazırlık aşaması olarak değerlendirilebilir." ifadelerini kullandı.

Santralde herhangi bir kaza yaşanması durumunda Rusların özel geliştirdiği ve erime tuzağı adını verdikleri bir sistem bulunduğunu ifade eden Galançuk, "Reaktörün tam altında 800 ton ağırlığında metal bir havuz bulunuyor. Havuzun kenarlarında herhangi bir sızıntının dışarıya çıkmasını önlemek için 80 ve 60 mm kalınlığında çelik duvar ve bu ikisinin arasına da beton duvar yerleştiriliyor. Herhangi bir yakıt erimesi buraya boşalıyor ve dışarı sızıntıyı önlüyor." şeklinde konuştu

Rusya'ya ait 3. nesil VVER-1200 (AES-2006) reaktör tasarımını kullanan santral, her bir enerji bloğu 1200 MWe'lık güç üretecek ve toplamda 4800 MWe gücünde elektrik sağlayacak 4 bloktan oluşuyor.

Devlete ait Rosatom tarafından inşa edilen santralin 60 yıl kullanım süresi bulunuyor. 250 gigakalori/saat ısı kurulu güçte olması planlanan santralin 2016 yılında ilk bölümü tamamlanacak.

Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu santraliyle ilgili anlaşma 2010'da Ankara'da imzalanmıştı. Akkuyu santralinde inşaat tamamlandıktan sonra yılda yaklaşık 35 milyar kWh elektrik enerjisinin üretilmesi planlanıyor.