HSBC, Pegasus hisseleri için 'Endesin üzerinde getiri' tavsiyesinde bulundu
Raporda şu değerlendirme yapıldı:
"HSBC Pegasus Şirket Raporu: 28.2 TL hedef fiyat ve “Endeksin Üzerinde Getiri” tavsiyesi ile takibimize alıyoruz. “Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş.” düşük maliyetli havayolları içinde Türkiye’nin lider kuruluşu olup, bayrak taşıyıcı THY’den sonra ülkenin ikinci büyük havayolu şirketidir. Düşük maliyetli havayolu taşımacılığı Türkiye’de 2005’ten bu yana Pegasus öncülüğünde gelişmekte olan nispeten yeni bir iş modeli olup, önce ABD, sonra da Avrupa ve Asya’da olduğu gibi genel havacılık endüstrisinin üzerinde büyüme göstermektedir. Türkiye ve Türkiye’yi içine alan coğrafyada (başta Rusya, Türki Cumhuriyetler, Afrika ve Orta Doğu) halen havayolu taşımacılığında penetrasyon oranları oldukça düşük olup, ekonomik gelişmeler ve kişi başına alım gücündeki artışa paralel yüksek büyüme potansiyeline sahiptir. Pegasus’un yolcu sayısı son üç yılda ortalama yıllık %32, satış gelirleri %36, operayonel karlılığı (FKAVÖK) ise %47 büyümüştür. Bağlantılı uçuşlara imkan veren avantajlı coğrafi konum, gelir yaratımı ve maliyet kontrolünde yaratıcı ve öncü uygulamalar, 75’i 2015-2022 arasında kesin teslimat olmak üzere toplam 100 yeni nesil uçak alımından oluşan esnek filo genişleme planı, büyümeye elverişli altyapı (Sabiha Gökçen havalimanı) ve yurtdışı düşük-maliyetli benzerlerine (başta Ryanair ve easyJet olmak üzere) kıyasla ucuz işlem görmekte oluşu (ortalama %33 iskontolu) nedenleriyle Pegasus’un cazip bir yatırım imkanı sunduğuna inanıyoruz.
Şirketin toplam yolcu sayısı, satış gelirleri, operasyonel karlılığı (FKAVÖK) ve net karında önümüzdeki üç yıllık dönemde (2013-15) sırasıyla ortalama yıllık %11, %16, %23 ve %42 büyüme öngörüyoruz. İndirgenmiş nakit akımları (İNA) analizi yöntemine dayanarak belirlediğimiz 12 aylık 28.2 TL hedef fiyatın işaret ettiği %31 getiri potansiyeli doğrultusunda (24 Haziran kapanış fiyatı olan 21.45 TL üzerinden), Pegasus’u “Endeksin Üzerinde Getiri” tavsiyesi ile takibimize alıyoruz. Tahmin ve tavsiyemize ilişkinbaşlıca riskler şunlardır 1) petrol fiyatlarında ciddi kalıcı artışlar gerçekleşmesi (2013-15 varsayımımız sabit 105 dolar/varil), 2) olumsuz iç ve dış etkenler (politik, sosyal, ekonomik, terör, salgın hastalık gibi) nedeniyle yolcu trafiğinin ve fiyatların tahminlerimizden ciddi düşük seyretmesi, 3) sektörde iç ve dış rekabetin öngörülenden güçlü
olmasıyla fiyatların ve marjların baskı altında kalması, 4) kurlarda uzun süreli aşırı oynaklık yaşanması sonucu fiyatlamanın zorlaşarak marjlara olumsuz etkide bulunması, 5) ülkelerarası ikili anlaşmalara bağlı olan yeni hat açılımlarının korumacı politikalar nedeniyle tahmin edilenden yavaş ve zayıf seyretmesi, 6) yeni İstanbul havalimanının açılmasında yaşanacak ciddi gecikmelerin Sabiha Gökçen’de Pegasus için beklenenden daha uzun ve güçlü rekabete yol açması , 7) Filo genişlemesi sürecinde Boeing’ten Airbus modellerine geçişte ve pilot tedariğinde verimsizlikler yaşanması ve 8) AB uyum sürecinde gündeme gelebilecek serbest hava dolaşımı anlaşmasının safhalar halinde devreye alınmasının Türk havayolu şirketlerinin rekabetten olumsuz etkilenmelerine yol açması.