FED'in tahvil azaltım programını gelişen ülkelerin kabullenip ona göre adım atması gerektiğine dikkat çekildi
FED’in tahvil alım programından azaltıma gideceği beklentisi gelişen ülkeler genelinde sert hareketler takip ediliyor. Özellikle geçtiğimiz hafta gelişen ülke kurlarından ve tahvil piyasasından hareketler takip edildi.
FED’in varlık alımlarını azaltma planı ile Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerde daha belirgin hareketler yaşanırken yükselen borçlanma maliyetleri ülke endekslerini de olumsuz etkiledi. Türkiye yıl başından bu yana yüzde 13.9 düşüş yaşarken, son 4 aydır düşüş ile 11 ayın dip seviyelerine gelinmiş oldu.
Gelişen ülkeler endeksi genelinde bakıldığında ise geçtiğimiz hafta yüzde 2.7’lik düşüş son 2 ayın en düşük seviyeleri takip ediliyor.
85 milyar dolarlık tahvil alım programının azaltılması beklentisinin tartışıldığı Wyoming Jackson Hole toplantılarından yerel FED yetkililerinin açıklamaları öne çıktı. Yetkililer arasında hala tam olarak bir görüş biriliği olmasa da genel kanı Eylül ayından 20 milyar dolarlık indirimle başlayabileceği daha sık dile getirilen konu oldu.
FED başkanlarının açıklamalarında dikkat çeken noktalarda biri de FED’in kararında fazla etkilenecek ekonomilerin kendi başlarının çaresine bakmaları gerektiği yönünde yapılan açıklamalar oldu. St Louis FED Başkanı Bullard konuya dair yaptığı açıklamada yerel ekonomilerin kendi önlemlerini almaları gerektiğine dikkat çekti. ABD para politikasının gelişen ülke ekonomilerine göre yapamayacağını kaydeden Bullard, ne zaman azatlıma dair açıklama yapılsa gelişen ülkelerin şikayetlerinin arttığını dile getirirken, sorun yaşayan ülkelerin bu kararlara alışması gerektiğini söyledi. Her ülkenin kendi bağımısız para politkalarına sahip ediyen Bullard her ülkenin kendi merkez bankası olduğunu buna göre yeni politikalar benimsemeleri gerektiğini dile getirdi.
Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, ülkelerin realiteyi kabul etmeleri gerektiğini dile getirirken, ekonomileri yeni sürece göre yönlendirmesi gerektiğini dile getirdi.
Gelişen ülke piyasaları Mayıs ayından bu yana 1 trilyon dolar kayıp yaşarken, MSCI Gelişen ülke piyasalar endeksi yıl genelinde yüzde 12 değer kaybetti.