Ukrayna'da faaliyet gösteren Askeri Araştırmalar Merkezi uzmanı Dmitriy Timçuk, Akdeniz'de bulunan ABD'nin 6'ncı Filosu'na bağlı savaş gemilerinin Karadeniz'e doğru yola çıktığını duyurdu.
ABD savaş gemisi filosunun hareket planıyla ilgili bilgi veren Timçuk, "Şu anda ABD'nin Akdeniz'deki 6'ncı Filosu'na bağlı destroyer savaş gemisi Türkiye boğazlarına doğru ilerliyor. Bu savaş gemisinin 7 Mart günü Karadeniz sularına girmesi bekleniyor" dedi.
Timçuk ayrıca 27 Şubat tarihinde Akdeniz'e giriş yapan ve ABD donanmasının vurucu güçlerinden biri olan uçak gemisi USS George H.W. Bush'un da rota değiştirerek, Doğu Akdeniz suları yerine Ege'ye girdiğini söyledi. Timçuk, "Uçak gemisinin Boğazlar'dan geçiş yapıp yapmayacağı şimdilik bilinmiyor" dedi.
DESTROYER GEÇER, UÇAK GEMİSİ GEÇEMEZ
Rusya'nın Kırım'a asker yığarak kontrolü tamamen ele geçirmesine Batı dünyasından sert tepkiler gelirken, Ukrayna'nın NATO'dan yardım talep etmesi Türkiye açısından Montrö Anlaşması'nı da yeniden gündeme getirdi.
ABD'nin 6'ncı Filo'ya bağlı bazı gemilerini Boğazlar'dan Karadeniz'e göndereceği iddiaları üzerine, Türkiye'nin Montrö Anlaşması'nın hangi durumunu devreye sokacağı merak konusu oldu. Yetkililer, sıcak savaş ortamı henüz olmadığı için barış durumu koşullarının işleyeceğini, buna göre ABD kıyıdaş olmadığı için Karadeniz'e göndereceği geminin tonajının 8 binden fazla olamayacağı bildirildi.
Bu durumda ABD en fazla insani amaçlı yardım adı altında bir destroyeri Karadeniz'e gönderebilir. Tonajı 8 binin çok üzerinde olan, kimi zaman 50 bin tonajı aşan bir uçak gemisinin ise Boğazlar'dan geçerek Karadeniz'e geçmesi Montrö'ye göre uygun değil. Savaş halinde de Türkiye savaşan ülke olmadığı aynı durum geçerli. Türkiye savaşan taraf ise, savaş gemilerinin geçişi konusunda Türk hükümeti Montrö'ye göre tümüyle dilediği gibi davranabilme hakkına sahip.