AB KOMİSERİ FÜLE, ÜYE ÜLKELERE, TÜRKİYE İLE MÜZAKERELERDE “ENGELLERİ KALDIRIN, FASILLARI AÇIN” ÇAĞRISI YAPTI.
AB ÇİFTE STANDARTTAN VAZGEÇMELİ
26 Haziran′da açılması planlanan bölgesel politikalar faslında engelleyici tutum takınan Almanya ve Hollanda′yı uyaran Stefan Füle, “Eğer bölgesel politikalar faslı açılırsa 3 yıl aradan sonra bir ilk olacak, AB katılım müzakerelerinin tekrar rayına oturtulmasında önemli bir faktör olacak. Türkiye’ye karşı çifte standarttan vazgeçilmeli" dedi.
TÜRK HÜKÜMETİ DE GEREKLİ ADIMLARI ATSIN
AB’nin, Türkiye’deki reform sürecinin çapası olarak kalmak istiyorsa, bu faslı açması gerektiğini vurgulayan Füle, AB sürecinde Türkiye’nin önüne siyasî engeller çıkarılmaması çağrısında bulundu. AB Komiseri, hükümete seslenerek, Türkiye karşıtlarına koz verilmemesi için göstericilere orantısız güç kullanılmamasının önemini de belirtti.
Engelleri kaldırın, fasılları açın
AB Genişleme Komiseri Stefan Füle, üye ülkelere, Türkiye’nin katılım müzakerelerinde “engelleri kaldırarak fasılları açmaları” çağrısı yaptı. AB Komisyonu’nun ev sahipliğinde düzenlenen, “Batı Balkanlar ve Türkiye’de İfade ve Basın Özgürlüğü Konferansı”nda konuşan Füle, 26 Haziran’da açılması planlanan bölgesel politikalar faslında engelleyici tutum takınan Almanya ve Hollanda’yı uyardı. Füle, “Üye ülkeler bölgesel politikalar faslını açıp açmamayı tartışmaya devam ediyor. Eğer açılırsa 3 yıl aradan sonra bir ilk olacak, AB katılım müzakerelerinin tekrar rayına oturtulmasında önemli bir faktör olacak, Türkiye ile umarım sürdürülebilir bir şekilde yeniden angajmanımızın önemli bir unsuru olacak” dedi. Füle, AB’nin, Türkiye’deki reform sürecinin çapası olarak kalmak istiyorsa bu faslı açması gerektiğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AB sürecinde Türkiye’nin önüne siyasi engeller çıkarılmaması çağrısını paylaşan Füle, Türkiye karşıtlarına koz verilmemesi açısından göstericilere orantısız güç kullanılmamasının önemini de vurguladı.
Vize muafiyeti eylem planında ilerleme
AB üyelerinin yargı ve temel haklar faslında tarama sonu raporunu onaylamaması ve açılış kriterlerinin belli olmaması nedeniyle Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in kendilerine yönelik eleştirilerine hak veren Füle, “Adalet Bakanı, bana çok mantıklı sorular soruyor. ‘Yargı reformu paketleri hangi yönde olmalı, tarama raporu nerede, açılış kriterlerimiz ne?’ diye soruyor. Bunlar, cevaplaması zor sorular” ifadesini kullandı. Füle, Türkiye’nin AB katılım müzakereleri yürüten fakat vize muafiyeti tanınmayan tek ülke konumundan çıkması gerektiğini belirterek, bu amaçla hazırlanan vize muafiyeti eylem planı ve geri kabul anlaşması üzerinde Ankara’yla sürdürdükleri müzakerelerde son dönemde önemli ilerleme sağladıklarını dile getirdi. Stefan Füle, ifade ve basın özgürlüğünde AB’ye yöneltilen “çifte standart” eleştirilerini de anlayışla karşıladı. Füle, üye olana dek ifade ve basın özgürlüğüyle ilgili gözetim altında tutulan ülkelerin üye olduktan sonra bu alanlarda geriye gitmelerini engelleyecek bir mekanizmaya şimdilik sahip olmadıklarına dikkati çekerek, bu alanda üye ülkeleri de denetlemesi için AB Komisyonu’na yetki verilmesini istedi. Füle, ifade ve basın özgürlüğünün ülkelerdeki demokrasi kalitesi açısından belirleyici bir gösterge olduğunu söyledi. Füle, Türkiye’nin, 4’üncü yargı paketiyle gazetecilerin hapse atılmasıyla ilgili en sorunlu 2 yasayı düzelttiğini belirterek artık uygulamaya ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye ile diyaloğu sürdüreceğiz
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso Viyana’da düzenlenen Avrupa Halk Partisi Liderler Zirvesi’nun ardından soruları cevapladı. Barosso, “Türkiye ile müzakerelerin kesilip kesilmeyeceği” yönündeki soruya karşılık, AB dışişleri bakanlarının yapacağı toplantıyı etkilemek istemediğini söyledi. Barosso, “Türkiye’deki gelişmeleri kaygıyla izledik ve izlemeye devam ediyoruz. Türkiye ile diyaloğu devam ettirmemiz gerektiğine inanıyorum” dedi.