SPK'nın portföy yönetim şirketleri için hazırladığı tebliğinde yer alan asgari sermaye şartı en çok bu şirketleri etkileyecek.
CEREN DİLEKÇİ / Sermaye Piyasası Kurulu'nun portföy yönetim şirketleriyle ilgili yayımladığı tebliğe göre, porföy yönetim şirketleri için sermaye yeterliliği 2 ila 10 milyon lira arasında olacak.
SPK, taslak tebliğde öngörülen 10 milyon liralık asgari sermaye şartında esnemeye giderek sermaye yeterliliğine ilişkin yükümlülüklerin yönetilen portföy büyüklüğüne göre değişiklik göstermesine karar verdi.
Düzenlemeye göre, ödenmiş sermaye tutarı öngörülenin altında olan portöy yönetim şirketlerinin büyük bir çoğunluğu sermaye artırımına gitmek durumunda kalacak.
Tebliğ, portföy yönetim şirketinin kuruluşu için asgari 2 milyon lira başlangıç sermayesi şartı getiriyor. Portföy büyüklüğüne göre değişiklik gösterecek şekilde düzenlenen tebliğe göre, yönettiği portföy büyüklüğü 100 milyon liraya kadar olan şirketler asgari 2 milyon lira, 500 milyon liraya kadar portföy büyüklüğü için 3 milyon lira, 5 milyar liralık portföy büyüklüğü için 5 milyon lira ve 5 milyar liranın üzerindeki portföy büyüklüğü için de 10 milyon lira asgari özsermaye bulundurmak durumunda kalacaklar.
Yaklaşık 35 portföy şirketinin faaliyet gösterdiği sektörde ödenmiş sermayesi 10 milyon lira ve üzerinde olan Garanti ile İş Portföy başı çekiyor. Ağırlıklı olarak küçük ölçekli şirketlerin egemenliğinde olan sektörde 5 şirket haricindeki tüm şirketler sermaye arttırımına gidecekler.
Yönettiği portföy büyüklüğüne göre en fazla sermaye artırımına gitmesi gerekecek şirketlerin başında 1 milyon TL ödenmiş sermayesi ile yaklaşık 11 milyar TL'lik portföy yöneten Ak Portföy geliyor. 2,3 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip olan Yapı Kredi Portföy ise 11,2 milyar TL tutarında yönettiği portföy büyüklüğü ile, Ak Portföy'ün ardından en fazla sermaye artırımına gidecek kurum olarak öne çıkıyor.
Sermaye artırımına gitmek durumunda kalmayacak şirketler arasında İş Portföy, Garanti Portföy, Euro, Fokus Porföy ile Az Global yer alıyor. İş Portföy yönettiği 13,8 milyar TL'lik portföy büyüklüğü ile sektörde başı çekerken, Garanti Portföy yönettiği 9,6 milyar TL'lik tutar ile 4. sırada yer alıyor. İş Portöy 45.000 milyon TL'lik ödenmiş sermaye tutarı ile 10 milyon TL'lik sermaye şartını neredeyse 4'e katlıyor. Garanti Portföy de 10.000 TL ödenmiş sermayesi ile asgari sermaye şartını karşılıyor.
''SEKTÖRDE KONSOLİDASYON OLACAK''
TEB Portföy Genel Müdürü Ömer Yenidoğan, THELİRA'ya yaptığı değerlendirmede, SPK sektörün genel taleplerini dinlediğini ve düzeltilmesi hususunda ısrarcı olunan konularda doğru yönde düzeltmeye gittiğini belirtti.
Yenidoğan, ''En azından işletme sermayesi kadar bir bölümün sermaye olarak kullanılması gerektiğine inanıyordum. Bugün orta çaplı bir şirketin de iki yıllık işletme sermayesi bu rakamlara denk geliyor'' diye konuştu.
Çoğu şirketin sermaye artırımına gideceğini kaydeden Yenidoğan, sektörde konsolidasyon yaşanacağını ifade etti.