Dolar nereye koşuyor?

Fed’in etkileri, döviz açık pozisyonunu kapatmak isteyen kurumlar ve özellikle yargıda yükselen tansiyon ile dolar 2.14 TL, euro 2.92 TL seviyelerini test etti

dolar nereye kosuyor?Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre Fed’in para politikasının etkileri, kurumların döviz talebi ve en önemlisi de siyasi tansiyondaki artış... Bu üçlü bir araya gelince, dolar ve euro’ya yönelim arttı. Dün, özellikle mevcut siyasi tansiyona yargı cephesindeki tartışmalar da eklenince, şubattan bu yana yükselişte olan dolar, serbest piyasada 2.14 ile bugüne kadarki en yüksek seviyeyi test etti.

ABD Merkez Bankası Fed’in para politikasının etkileri, tüm gelişmekte olan ülke para birimlerinde olduğu gibi TL üzerinde de ciddi şekilde hissediliyor. Merkez Bankası’nın (MB) tansiyonu düşürme amaçlı açıklamaları çıkış hızını frenlese de, engellemeye yetmiyor. Altın ve hisselerde gözlenen çıkış, dolara yönelim, gelişmekte olan piyasalarda 2014’te büyük dalgalanmaların yaşanacağı izlenimini veriyor.

TÜRKİYE ÇABUK EKİLENİYOR
Tüm bunlara ek olarak, siyasi tansiyonun yüksek olduğu Türkiye’de spekülatif hareketlere açık bir ortam ortaya çıkıyor.

Bilinen bir gerçek var ki, o da, ekonomisinde kriz yaşayan ülkelerin parası değer kaybeder. Ekonomide düzelme beklentileriyse, değer artışlarını getirir. Şimdilerde ABD ekonomisinde yaşanan düzelme eğilimi, doların güçlenmesini sağladı.

Ancak ekonomileri dışardan gelen kaynağa bağlı ülkeler diken üstünde. Sermaye çıkışı ihtimali bile, aylar öncesinden tüm piyasalarda etkisini gösteriyor. Türkiye’nin de kırılganlığının yüksek olması, en fazla etkilenen ülkeler kategorisinde ilk sıralara yerleşmesine neden oluyor.

Siyaset ile yargı cephesinde art arda gelen istifa ve açıklamalar sonrası artan tansiyonla birlikte, borsa endeksi yüzde 2.33 düşüşle 64.555 puana, yani son 1.5 yılın en düşük seviyesine indi. Son 8 işlem gününde hisselerdeki değer kaybı 42 milyar dolar oldu. Borsanın yüzde 15’i, 8 günde eridi.
En fazla erime mali sektörde yaşandı. Mali sektör hisselerindeki erime 22 milyar dolara çıkarken, sanayi hisselerindeki erime 11 milyar dolar oldu.

DOLARIN YÜKSELİŞ NEDENLERİ
-  ABD Merkez Bankası Fed’in likiditeyi kısacak olması, dolara talebi artırıyor.
-  Seçimlerin yaklaşması ve son günlerde siyasi tansiyonun iyice artması,
-  Döviz açığı bulunan kurumların, yıl sonuna doğru dövizde gerileme beklentisiyle erteledikleri talebi geçen haftadan itibaren karşılamaya başlamaları,
-  Yabancı pozisyonlarındaki değişimler,
-  Tasarrufta altından dolara yöneliş,
-  Büyüme beklentilerinde aşağı yönlü revizyonlar,
-  Küresel piyasa dopinginin ortadan kalkması ve trendin tersine dönmesi,
-  MB’nin döviz satışlı müdahalesinin yetersiz kalması,
-  Merkez’in brüt rezervinin yanında “net döviz rezervinin” daha düşük olması (42 milyar dolar seviyelerinde)
-  Türkiye’deki “yurtdışı yerleşiklere ait hisse senedi ve devlet tahvili tutarının” 130-135 milyar dolar civarında olması, dış piyasalarda Fed kararı sonrası gelişen piyasalardan çıkış olacak beklentisi.

KRİTİK DİRENÇ NOKTASI: 2.20 TL SEVİYESİ
-  Dolarda beklentimiz 2.20’li seviyelerin test edilmesi.
-  İlk dirençler 2.15-2.20 seviyeleri. Dirençlere yaklaşıldıkça satışlar artacak.
-  Dolar/TL’de dalgalı ancak yukarı hareket gözlenecek.
-  Aşağı doğru dalgalanmalarda 1.95’li seviyeler artık dip olacak.

EURO NASIL BİR SEYİR İZLEYECEK?
-  Euro bundan sonraki hareketlerde dolardaki ivmenin biraz daha altında kalabilir.
-  Güçlü paralara yönelimin artmasıyla euro da talep görecek.
-  Euro/dolar paritesi 2014’te zayıf seyir izleyecek.
-  Volatiliteden kaynaklı hareketler gözlense de, 2014’te yıl genelinde ivme kaybı gözlenecek.
-  2014’te Avrupa kaynaklı dalgalanmalar sürecek, bu da para birimine yansıyacak.