Davutoğlu'ndan İsrail, Suriye ve Twitter açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail, Suriye ve Twitter meseleleri hakkında açıklamalar yaptı.

davutoglu'ndan 3 onemli konuda aciklama

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin BMGK geçici üyeliği konusunda çalışma yapmak üzere geldiği New York'ta Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Toplantısı'nın açılış konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda ne zaman bir gelişme beklenebileceği yönündeki soruyu yanıtlayan Davutoğlu, iki ülke ilişkilerinin düzelmesinde belirlenen 3 temel prensipten ''özrün" geçen yıl gerçekleştiğini, tazminat konusunda son dönemde ciddi ilerleme sağlandığını, Filistin'e ambargonun kaldırılması ve Türkiye'nin Filistin ile irtibatında da bazı görüşmeler olduğunu hatırlatarak, ''Bu aşamada biz önümüzdeki dönemde olumlu gelişmeler bekliyoruz ama bunun ne zaman olacağını zaman gösterecek'' diye konuştu.

MAHKEMENİN TWİTTER KARARINI YORUMLADI

Bakan Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter ile ilgili kararının sorulması üzerine, Türkiye'de Twitter ve Youtube üzerinden iletişim özgürlüğünü kısıtlamaya dönük bir politika olmadığını belirtti.

Türk vatandaşlarının da diğer milletler gibi hak ve hukuka sahip olduğunu ve Türkiye hükümetinin kendi vatandaşlarının hak ve hukukunu koruma görevi bulunduğunun altını çizen Davutoğlu, mahkemelere intikal eden dosyaların çoğunun siyasi olmadığını ve vatandaşların tek tek müracaatları bulunduğunu hatırlattı. Davutoğlu, ''Bütün bu konularda bizim mahkemelerimizin aldığı karar var. Mahkeme kararları dünyanın her yerinde saygı duyulması gereken kararlardır. Çünkü insan onurunu, vatandaşlarının onurunu korumaya dönük kararlardır'' dedi.

Twitter'ın bir uluslararası şirket olduğunu ve uluslararası şirketlerin tümünün faaliyet gösterdiği ülke mahkemelerinin kararlarına saygı duyması gerektiğini anlatan Dışişleri Bakanı, Twitter'dan vatandaşların haklarını ihlal eden hesapların kapatılmasını istediklerini ancak şirketin bunları kapatmamakta direndiğini belirtti. Davutoğlu, ''Bununla ilgili bir geçici tedbir uygulandı. Bu geçici tedbir iletişim özgürlüğünü sınırlamaya dönük değil, vatandaşlarımızın onurunu korumaya dönük, haklarını korumaya dönük bir tedbirdir'' ifadesini kullandı.

Twitter'ın başka ülkeler söz konusu olduğunda yürüttüğü uygulamayı aynen Türkiye'de de istediklerinin altını çizen Davutoğlu, ''Türkiye içinde, kendi hukuk sistemi içinde, işleyiş var. Anayasa Mahkememizin aldığı karar hukuki bir karardır. Tabii bunun değerlendirmesi yapılır. Kendi iç hukuk sistemimizde durum farklı. İç hukuk sistemimizde tartışırız, belli bir karara varırız. Mutlaka değerlendirmeler yapılacaktır bu hususta. Ama dışardaki bir uluslararası şirket, bizim iç hukuk sistemimize saygı duymak zorundadır'' diye konuştu.

Davutoğlu, ulusal güvenlikle ilgili gayri yasal bir dinleme ortaya çıktığında her ülkenin kendi tedbirini aldığını bildirdi.

BAŞBAKAN'IN SURİYE AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim gecesi ''balkon konuşması''ndaki ifadelerine atıfta bulunarak, ''Suriye ile Türkiye bir savaşta mı'' sorusuna, Suriye'deki gelişmelerin bir savaşın çok ötesine geçtiğini, savaşın da birtakım kuralları olduğunu, Suriye rejiminin insanlık tarihinin gördüğü en acımasız yöntemleri kullanıp, savaş suçu da işleyerek, büyük bir insanlık suçu işlediğini söyledi.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Yüzbinlerce insan öldü, milyonlarca insan mülteci durumuna düştü. Türkiye sınırı da birçok kez ihlal edildi. Sayın Başbakanımızın kastettiği bu gayri insani tutum çerçevesinde ortaya çıkan tablo ve Türkiye sınırlarının ihlali noktasında özellikle 3 hafta önce TSK'nın angajman kurallarını değiştirmesiyle Suriye uçağını düşürmesi söz konusu. Dolayısıyla bu bizim için çok ciddiyetle takip edilmesi gereken bir husustur. Başbakan'ın kastettiği budur.''

''HERHANGİ BİR MÜDAHALEDE HAK ETTİĞİ CEVABI BULUR''

Süleyman Şah Türbesi'nin 1921 Anlaşması ile Türkiye toprağı olduğunu hatırlatan Davutoğlu, ''Bu mekan Türkiye Cumhuriyeti toprağıdır. Oradaki askerlerimiz Türkiye'nin toprağını korumaktadırlar. Onlara dönük herhangi bir müdahale, hangi gerekçeyle ve hangi araçla olursa olsun Türkiye'nin toprağına bir müdahale olarak addedilir ve hak ettiği cevabı bu anlamda bulur. Türkiye, vatandaşlarının ve kendi toprağının hukukunu korumakta kararlıdır ve bunu korumakta muktedirdir'' diye konuştu.

Kesep'teki Ermeni nüfusun Türkiye'ye gelebileceği yönündeki bir soruya, Davutoğlu, bunun için ekstra bir hazırlık yapmaya ihtiyaç olmadığını, Türkiye'nin Suriye'de krizin başladığı 2011 yılından bu yana hiç kimsenin etnik, dini ve mezhepsel ayrım gözetmeden sınırlarını açık tuttuğunu söyledi.

Kesep'teki çatışmalara Türkiye'nin müdahalesinin söz konusu olmadığının altını çizen Davutoğlu, ''Bize müdahil olan bir atış söz konusu olmadığı sürece Türkiye müdahil olmaz. Angajman kuralları gereği Suriye tarafından bize, kim tarafından olursa olsun, ister rejim, isterse İŞİD veya başka unsurlar tarafından Türkiye'ye bir mermi düştüğünde biz ona misliyle mukabelede bulunuruz'' ifadesini kullandı.

Ermenilerin bir sıkıntı ile karşılaştığında Türkiye topraklarına gelebileceklerini yineleyen Davutoğlu, "Türkiye gerekli her türlü yardımı yapmaya hazır. Kesep'ten veya başka bir yerden, Ermeniler Türkiye'ye gelmek isterlerse hoşgeldiler, sefa geldiler'' diye konuştu.

''BMGK ÇALIŞMALARI''

Türkiye'nin 2015-2016 BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığıyla ilgili bir dizi faaliyete katılmak üzere New York'a geldiğini anlatan Davutoğlu, bugün Medeniyetler İttifakı toplantısına katıldıklarını, yarın da Afrika grubuyla bir araya gelip, Türkiye'nin Afrika ülkeleri ve Afrika Birliği ile ilişkilerini anlatacaklarını ve destek isteyeceklerini kaydetti. Davutoğlu, daha sonra Karayip ülkeleri ve Pasifik'te bulunan ada ülkeleriyle temaslarda bulunacaklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı, ekim ayında yapılacak BMGK geçici üyeliği seçimlerinde iyi bir netice almak istediklerini ifade ederek, ''Çok az görülür bir örnek olacak, 5 yıl sonra bir ülkenin ikinci kez BMGK üyesi olması. İnşallah bu hedefimize ulaşmaya çalışıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Dışişleleri Bakanlığı eski Müsteşarı Ertuğrul Apakan'ı AGİT Gözlem Heyeti Başkanlığı'na getirilmesi dolayısıyla kutladığını dile getiren Davutoğlu, bunun, Ukrayna'ya komşu Türkiye'nin sorunun çözümü noktasında çok büyük katkı sunabileceği anlamı taşıdığını ve Türkiye'ye olan güveni gösterdiğini bildirdi.