‘Dünya İslami Ekonomik Forumu’ndaki konuşmasına ‘Selamün Aleyküm’ diyerek başlayan İngiltere Başbakanı Cameron, İslami bono çıkaracaklarını söyledi.
Küresel ekonomide 2008 yılından sonra başlayan yavaşlamaya direnç gösteren İslami finans, Batı ülkelerinde geleneksel bankacılık üzerindeki baskıyı artırmasıyla ilgi odağı oldu. ‘Dünya İslami Ekonomik Forumu’nda konuşan İngiltere Başbakanı David Cameron ‘Selamün Aleyküm’ diye başladığı konuşmasında, İngiltere’nin İslami bono çıkaracağını söyledi. ‘İslami Bono’nun piyasalarda işlem göreceği ilk Batılı ülke olmaya hazırlanan İngiltere uygulamayla daha çok Müslüman yatırımcıyı ülkeye çekmeyi amaçlıyor.
Değişime sırt çevirmeyiz
9’uncu Dünya İslami Ekonomik Forumu dün İngiltere’nin başkenti Londra’da başladı. İlk defa Müslüman olmayan bir ülkede yapılan Forum’a David Cameron ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanı sıra bin 800’ün üzerinde siyasi ve iş dünyası lideri katıldı. Forumda konuşma yapan Cameron, İslami bono çıkarmaya hazırlandıklarını belirterek, İngiltere’nin İslami bononun işlem göreceği ilk Müslüman olmayan ülke olacağına vurgu yaptı. Londra Borsası’nda yeni bir ‘İslam indeksi’ oluşturacaklarını da aktarak Cameron, İslami finansın İngiltere için iyi bir fırsat olduğunu kaydetti.
Zirveye göz dikti
Son 7 yıl içinde İslami yatırımların yüzde 150 arttığına dikkati çeken Cameron, gelecek yıl da 1.3 trilyon sterlin yatırım beklediklerini söyledi. Bazı ülkelerin dünyadaki değişimi görmezden geldiğini belirten Cameron “Fakat İngiltere böyle bir hataya düşmeyecek” dedi. Londra’nın sadece İslami finansın Batı’daki en büyük başkenti olmasını istemediğini vurgulayan Cameron “Londra’nın Dubai ile birlikte ‘dünyanın’ en büyük İslami finans merkezi olmasını arzu ediyorum” diye konuştu. İngiltere Hazine Bakanlığı’nın, gelecek yıl 200 milyon sterlin değerinde ‘sukuk’ piyasaya sürmesi bekleniyor. Bonoların, faiz kazancı yerine menkul kıymetlerden sabit bir getirisi olacak.
1.4 trilyon $’lık pastada aslan payı İran’ın
Ülke Yüzde
İran 36
Malezya 17
S. Arabistan 14
BAE 7
Kuveyt 6
Bahreyn 5
Katar 4
Türkiye 2
İngiltere 1
Diğerleri 8
NOT: 2011 yıl sonu itibariyle islami finans hacminin ülkeler arasındaki dağılımını gösterir.