İstanbul'un ilk gökdelenlerinden Tat Towers'ın mirasçıları günde ortalama 200 bin TL kaybederken devlet ise yaklaşık 60 bin TL'lik bir gelirden oluyor. İşte nedeni..
20 yıllık inşaat sürecinin ardından 2008 yılında tamamlanan Tat Towers, yaşanan miras kavgası yüzünden 5 yılı aşkın bir süredir kapılarını bir türlü açamıyor. 143 metre yüksekliği ile İstanbul ilk gökdelenlerinden bir olarak kabul edilen 42 katlı Tat Towers'ın 5 yıllık kira kaybı 150 milyon doları aşmış durumda. Burada tek kaybeden Tat Towers'ın varisleri değil. Dev kulelerin kapalı olmasından kaynaklı devletin vergi kaybı da 50 milyon doları buluyor.
Dünya malı dünyada kalır.. İbret dolu bir malk mülk hikayesi...
Türkiye'nin sayılı zenginlerinden Diyarbakırlı ünlü işadamı Mehmet Salim Tatlıcı tarafından İstanbul'un en kıymetli bölgelerinden biri olan Zincirlikuyu'da 1989 yılında temelleri atılan ve 19 yıllık inşaat serüvenin ardından 2008 yılında tamamlanan Tat Towers'ın durumu yılan hikâyesine döndü.
KAVGA ÇIKARTAN VASİYET!
Dev kulelerin paylaşımı konusundaki kriz 2009 yılında Mehmet Salim Tatlıcı'nın hayatını kaybetmesinin ardından yaşanmaya başladı.
Tatlıcı'nın ölümün ardından bıraktığı 3 milyar dolarlık miras nedeniyle varisler birbirine düştü. Varisler demek çok doğru olmayacak, çünkü Salih Tatlıcı ölmeden önce hazırladığı vasiyetnamede tüm mal varlığını ikinci eşi olan Nurten Tatlıcı ile oğlu Uğur Tatlıcı'ya bıraktı. İlk eşinden olan Ahmet, Mehmet ve Ali Tatlıcı arasında sadece Mehmet Tatlıcı'ya ‘'mahfuz hisse''den pay bırakan Salih Tatlıcı diğer iki oğlunu ise tamamen mirasından mahrum bıraktığını vasiyetinde belirtmiş.
TAT TOWERS VE ÇOK SAYIDA TAŞINMAZA TEDBİR
İşte bu vasiyet sonrası varisler arasında adeta kıyamet koptu. Miras dışında bırakılan kardeşler ve onların çocukları vasiyetin iptali için mahkemeye başvurarak dava açtı. Açılan bu davalar üzerine, aralarında Tat Towers'ın da bulunduğu çok sayıda taşınmazın üzerine Tereke (miras) Mahkemesi tarafından tedbir konuldu ve bu taşınmazların yönetimi ve kontrolü, Tereke Mahkemesi ve mahkemenin atadığı tereke yöneticileri tarafından yürütülmeye başlandı.
İSYAN ETTİREN İDDİA SONRASI GAZETELER ÜZERİNDEN ÇAĞRI
Miras kavgası çeşitli spekülatif söylemlerle birlikte devam ederken geçtiğimiz aylarda çok ilginç bir gelişme daha yaşandı.
Mehmet Tatlıcı, Tat kulelerinin deprem yönetmeliğine uygun olmadığını savunan bir raporu mahkemeye sunarak herkesi çok şaşırttı. Bu iddiaya ilişkin Salih Tatlıcı'nın tüm mal varlığını bıraktığı oğlu Uğur Tatlıcı da yaşadıklarına isyan ederek gazetelere ilan verdi. Verdiği ilanda, "Tat Towers Binaları depreme dayanıksızsa, gerekli önlemler alınsın ve kamu yararı açısından derhal yıkılsın" çağrısında bulunana Uğur Tatlıcı'nın bu teklifi Mehmet Tatlıcı, Ahmet Tatlıcı ve Salih Ziya Tatlıcı (Salih Tatlıcı'nın ölen oğlu Ali Tatlıcı'nın çocuğu) cephesinden karşılık bulmadı.
1.8 MİLYONLUK TEKLİFİ KABUL ETMEDİLER
Tüm bu gelişmeler yaşanırken öte taraftan kuleler için tekliflerin de ardı arkası kesilmiyor. Tat Towers'a yönelik geçtiğimiz aylarda açık hava reklamcılığı alanında öncü olan Universal Medya'dan bir sürpriz teklif daha geldi. Firma kulelerin dış cephesine reklam uygulaması için 2 yıllığına 1 milyon 800 bin TL'lik bir rakam önerdi. Universal Medya'nın sunduğu bu cazip öneri de Mehmet Tatlıcı'nın karşı çıkması sonrasında kabul edilmedi.
DEPREM İNCELEMESİ YAPILACAK
5 yıl geçtikte sonra Tat Towers'la ilgili tek olumlu adım, yakın bir zaman önce atıldı. Son celsesi 20 Şubat 2014 tarihinde görülen davada, Tereke Mahkemesi hakimi Tat Towers için deprem incelemesi yapılması yönünde karar verdi. Şimdi herkes merakla yapılacak inceleme sonrasında ortaya çıkacak raporun içeriğini bekliyor.
YILLIK 65 MİLYON DOLAR KİRA GELİRİ
Kardeşler arasındaki çekişmede gelinen son nokta bu şekilde iken tereke yöneticileri tarafından yönetilen 1 milyar dolarlık Tat Towers ise boş bir şekilde adeta çürümeye terk edilmiş durumda beklemeye devam ediyor. Yapılan hesaplara göre 66 bin m2 kiralanabilir alana sahip kulelerin açık olması halinde yıllık 30 milyon dolar ( Yaklaşık 65 milyon TL) kira getireceği düşünülüyor. Bu hesaptan devletin payına ise yıllık 10 milyon dolar (Yaklaşık 25 milyon TL) bir vergi gelirinin düşebileceği belirtiliyor.
GÜNLÜK 7 BİN 500 TL KAYIP!
Dev kulelerin 5 yıldır kapalı olduğu düşünüldüğünde şu ana kadar mirasçıların kaybı 150 milyon doları aşıyor. Devletin vergi kaybı ise 102 milyon TL'yi buluyor. Tüm bu rakamlar günlüğe indirgendiğinde mirasçıların günlük kaybı 7 bin 500 TL'yi, devletin ise günlük kaybı 585 TL'ye denk geliyor.
SADECE OTOPARKTAN AYLIK 250 BİN TL GELİR
Kulelerin her yeri adeta para basıyor. Sadece 750 araçlık kapalı otoparkın işletmeye açılması halinde bile aylık 250 bin TL'ye yakın bir gelir getireceği düşünülüyor. Çünkü konum itibariyle iş merkezlerinin göbeğinde yer alan kulelerin etrafında çok ciddi bir otopark sıkıntısı olduğu belirtiliyor.
‘'UYANMALİYE.COM'' ADLI SİTE AÇTI
Yaşadıkları dava süreçlerinden ve mallara konulan tedbir kararlarından sıkılan Uğur Tatlıcı internet üzerinden ‘'Uyanmaliye.com'' isimli bir site açarak Maliye Bakanlığı'na çağrıda bulundu. Söz konusu sitenin üst tarafına kulelerin kapalı olmasından kaynaklı yaşanan kayıp saniye bazında an be an verilirken alt tarafta ise tüm soruların cevaplandığı bir soru cevap kısmı yer alıyor.