‘Kapatıyoruz', ‘zararına satış' ilanlarına düzenleme geliyor.
taslağına göre, bir ticari işletmenin kapanması, işyeri adresi veya faaliyet değişikliği sebebiyle yapacağı indirimli satışların süresi 3 ayı geçemeyecek. Ürünlerde indirim hesaplanırken bir önceki fiyat esas alınacak.
Vitrine ‘kapatıyoruz' ve ‘zararına satış' yazılı levha asarak indirimli satış yapıyormuş gibi görünen ancak tüketiciyi yanıltan işyerleri engellenecek. Mayısta yürürlüğe girecek yeni Tüketici Kanunu'ndaki ‘Fiyat Etiketi Yönetmeliği Taslağı'na göre bir ticari işletmenin kapanması, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışların süresi 3 ayla sınırlandırılıyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ‘Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde haksız rekabet oluşturduğu eleştirileriyle gündeme gelen ‘kapatıyoruz' ilanlarına düzenleme getiriliyor. Yönetmeliğe göre, bir ticari işletmenin kapanması, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışların süresi 3 ayı geçemeyecek. Ayrıca indirimli satışı yapılan mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatları ve indirimden önceki fiyatı aynı büyüklükte görülebilir bir şekilde yazılacak. Satışa sunulmuş ürünlerin indirim miktarı hesaplanırken bir önceki fiyat esas alınacak. Yine bu etiketlerde de ürünün veya hizmetin indirim öncesi satış fiyatı ve indirimli satış fiyatı aynı büyüklükte yazılacak. Esnaf ve tüketici birlikleri, yanıltıcı olduğu ve haksız rekabete neden olduğu için ‘kapatıyoruz' ilanlarına tedbir alınmasını istemişti. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, ‘kapatıyoruz' ilanları nedeniyle esnafın mağduriyet yaşadığını, ‘son indirim', ‘tahliye nedeniyle taşınıyoruz' gibi reklamların bir yıl boyunca sürdüğüne dikkat çekmişti. Bu tarz ilanlar nedeniyle haksız rekabet yaşandığını ve bunlara bir sınırlama getirilmesi gerektiğini söylemişti.
Mayısta yürürlüğe girecek yönetmelikte ayrıca, lokanta, kafe ve benzeri yerlerde tarife ve fiyat listelerinin işyerinin dışında da gösterilmesi zorunluluğu getiriliyor. Tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında, servis ücreti, işçilik ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi zorunlu olacak. Yönetmelikte ayrıca, lokanta vb. işletmelerin fiyat listelerinin okunabilir ve kafa karıştırıcı olmaması gerekiyor.