Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a göre artık kimden geldiği belli olmayan mesaj ve ileti gönderenlere idari para cezası uygulanabiliyor.
Gizli mesaj gönderenler 5 bin TL'ye kadar ulaşan para cezalarını ödemek zorunda kalabilir.
'Numaranız görünmeden SMS gönderebilirsiniz. Gizli SMS başladı' mesajlarına sakın kanmayın. Aksi taktirde, iyi niyetli olup olmadığına bakmaksızın, bu mesajları gönderenler, 1000 TL'den başlayıp, 15 bin TL'ye kadar ulaşan idari para cezalarını ödemek zorunda kalabilecek. Bu da 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yasal düzenlemeden kaynaklanıyor.
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu tarafından hazırlanan ve TBMM tarafından kabul edildikten sonra, yılbaşından itibaren uygulamaya giren'Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a göre artık kimden geldiği belli olmayan mesaj ve ileti gönderenlere idari para cezası uygulanabiliyor.
TOPLU SMS'LERDE 4 RAKAM GÖRÜNÜYOR
Hürriyet'in haberine göre, taciz, tehdid, şantaj, hakaret gibi kötü niyetli kullanımların önüne geçmek amacıyla yapılan bu yasal düzenleme, cep telefonu abonelerine toplu ya da tek tek gönderilen SMS mesajlarında gönderenlere ya numarasının ya da adının gözükme zorunluluğu getiriyor. Cep telefonlarından gönderilen mesajlarda, gönderenlerin 11 rakamdan oluşan numarası gönderilenlerin ekranında alan koduyla birlikte otomatik olarak gözüküyor. Toplu SMS'lerde ise bu numara kiralanan hatların özelliği nedeniyle sadece 4 rakamdan oluşuyor. Şirketler, potansiyel müşterilerine gönderdikleri toplu SMS mesajlarında, 4 rakamlı numaranın yerine genellikle firmanın adının gözükmesini tercih ediyor.
Bu yasal düzenlemeye rağmen bazı şirketler okuyucularımızdan İbrahim Büyükyüksel gibi cep telefonu abonelerine, "Numaranız görünmeden SMS gönderebileceğiniz. Gizli SMS başladı. Göndereceğin numarayı yaz, boşluk bırak, mesajını yaz 46'yla başlayan numaraya gönder. Mesajın gizli olarak gitsin. 1 TL" diye mesajlar yolluyor.
SÖZLEŞME ANINDA İPTAL
GSM şirketleri sözleşme kurallarına uymayan mobil iletişim şirketleriyle yaptıkları iş anlaşmalarını anında feshediyor. Bu konuda kurallara uymayan şirketlere taviz vermeme yoluna gidiyor. GSM operatörü kuruluşlar, SMS paketlerini anlaşmalı mobil iletişim şirketlerine toptan satıyor. Bunlarda bu toplu aldıkları SMS'leri, daha küçük parçalar halinde başka şirketlere satıyor. Bazı vurguncular da bu noktada devreye giriyor. Bu nedenle de takibi çok kolay olmuyor.