Analistler İtalya'daki politik kaos ortamının, piyasalarda belirsizlik ve ekonomik çalkantı olarak okunacağı konusunda uyardı.
Haftasonu, Silvio Berlusconi'nin partisine mensup bakanların, Enrico Letta liderliğindeki koalisyon hükümetinden istifa etmesini istemesi ve bakanların da bu doğrultuda hareket etmesi sonucunda hükümet krizi çıktı. Analistler İtalya'daki bu politik kaos ortamının, piyasalarda belirsizlik ve ekonomik çalkantı olarak okunacağı konusunda uyardı.
Berlusconi'nin Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PdL) bu aksiyonu kırılgan koalisyon hükümetini ve euro bölgesinin üçüncü büyük ekonomisini tehdit ediyor. Yaşanan olayların hemen kabinde ise, Başbakan ile Cumhurbaşkanının parlamentodaki güven oylamalarından çıkacak sonuç doğrultusunda nasıl hareket edileceğini belirleyecekleri ifade edildi.
Haftasonu yaşananlar çok fazla şaşkınlık yaratmadı. İtalya'da şu anda işsizlik yüzde 12 oranında gerçekleşiyor ve hızlı şekilde çoğalan bir borç yığını var. Ülkenin borcu gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 130'una ulaşarak, İtalya'yı oransal olarak bakıldığında, bölgedeki en yüksek borcu ikinci ülke konumuna taşıdı. Eurostat verilerine göre bu oran euro bölgesi genelinde yüzde 92 oranında gerçekleşiyor.
Başbakan Letta, geçen hafta CNBC mikrofonlarına verdiği demecinde, İtalya’nın ekonomik büyüme oranının yüzde 1i yakalamasını umduğunu ifade etmişti. Buna karşın analistler, son yaşanan üzücü olayların büyüme tahminlerini aşağıya çekebileceği ve gelecek yatırımcıları bulanıklaştıracağı konusunda uyardı.
Societe General'de yabancı döviz kuru stratejisti olan Kit juckes ''Avrupa döviz kuru piyasaları şu anda aşırı uyarılmaktan uzakta duruyor. Buna karşın İtalya'nın yeni reformlara ve mali politikalara ihtiyacı var'' şeklinde konuştu.