Haftanın son işlem gününde Asya FED'in etksini üzerinden atamazken Çin endişeleri de satışlara destek veriyor.
FED Başkanı’nın açıklamaları sonrasında tüm dünyada sert satışlar gündeme damga vurdu. Gelişmekte olan ülkeler için riskler artarken doların yükselişi gün içinde takip edildi. Özellikle ABD tahvillerinde yükseliş de önemli takip noktalarından oldu. ABD endekslerinde yüzde 2 üzerine satışla kapanış yaşandı. ABD tarafında Kasım 2011’den bu yana en sert satışlar görülmüş oldu.
Dünkü sert dalgalanmadan sonra haftanın son işlem gününde Asya’da satışların devamı takip ediliyor. Dün Çin’den beklentilerin altında kalan PMI datası ve FED açıklamalarının etkisi ile düşen Asya’da yeni günde MSCI Asya Pasifik Endeksinde yüzde 0.9’luk kayıp ile devam ediyor. Endeks hafta genelinde yüzde 3.2 düştü. Mayıs 2012’den bunan en sert düşüşü yaşadı. Özellikle emtialardaki düşüş ve bankalara gelen satış Asya’da endeksleri aşağı çekiyor.
Japonya’da Nikkei yeni günde ilk yarıda yüzde 2 üzerinde değer kaybı yaşarken ikinci yarı ile kayıpların azaldığı görülüyor. Nikkei Yüzde 0.87’e düşerken Topix gün içinde gördüğü yüzde 2.5’lik kayıptan yüzde 1.52’lik düşüşe geldi. Japonya’da otomotiv şirketlerine gelen satışlar başı çekiyor. Ülkede USD JPY yüzde 0.05 yükselerek 97.22 yen seviyesine geldi.
Kötü gelen PMI verisi interbank faizlerinde rekor seviyelerin gözlenmesi ile Çin için endişeler artarken Şanghay endeksi gün içinde yüzde 2 değer kaybederken hafif toparlanarak yüzde 0.6’lık kayba geriledi. Hong Kong Hang Seng ise yüzde 1.2 aşağıda endeks 6 gün araka araya düşerek 2008’den bu yana en uzun süreli düşüşünü yaşıyor. Çin’de bankalara gelen satışlar dikkat çekiyor. Ülkede olsu bir kredi krizine dair uyarılar gelirken
Avustralya’da ise madencilik sektörüne gelen satışlar ile s&P/ASX yüzde 0.2 aşağıda. Yeni Zelanda yüzde 0.9 aşağıda.