ABD'den devralınan düşüş yeni günde Çin'den gelen verilerin beklentileri karşılamaması ile Asya'da da devam ediyor.
THE LİRA/ÖZEL-ABD’den gelecek olan yoğun veri akışı öncesinden Asya endekslerinde düşüş hakim.
Hafta ortasında bir gün öncesinde yükselen Japonya ve Güney Kore endekslerinde geri çekilme hakim. Bu hafta Cuma günü gelmesi beklenen tarım dışı istihdam verisi öncesinde endekslerin Çin’den gelen verilerin olumsuzluğu ile geri çekiliyor.
MSCI Asya Pasifik endeksi yeni günde yüzde 0.9 gerilerken Nisan ayından beri yaşadığı en uzun kazanç serisini kapatmış oldu. Hem Avrupa’da hem de ABD tarafında düşüşle kapanan endeksler yeni günde Asya piyasalarında da etkili görünüyor.
Çin’de imalat dışı PMI verisinin 54.32ten 53.9’a gerilemesi ve bileşik PMI datasında 50.9’dan 49.8’e gelinmesi yeni günde Asya endekslerini aşağı çeken etkenler arasında yer aldı. Hong Kong yüzde 2.01 düşerken, Şanghay yüzde 1.43 aşağıda.
Japonya’da ise Nikkei yüzde 0.59 düştü. Dün ABD işlemlerinde yeniden 100 Yen seviyesine gelen dolar Yen paritesi yeni günde 100.82 Yen’e yükseldi. Yen’deki hareket otomotiv şirketlerine alım getirse de endeksi yukarı çekmekte yetersiz kalıyor.
Avustralya’da Mayıs ayı için yüzde 0.1’lik yükseliş beklenen perakende rakamlarının düşüş göstermesi ve ticaret dataları sonrasında S&P /ASX endeksinde yüzde 1.6’lık geri çekilme gözleniyor. Ülkenin en büyük madencilik şirketi BHP Billiton’da yüzde 3 üzerine yaşanan düşüş de takip ediliyor.
Güney Kore wonu yüzde 0.6 düşerek 1.137 seviyesine gelerek ikinci günde de zayıf seyri korudu. Kospi endeksi yeni günden yüzde 1.03 aşağıda. Tayvan Taiex ise yüzde 1.18 düşüşle güne devam ediyor.
16 kişinin öldürüldüğü Kahire’de Başbakan Mursi’nin tepkiler karşısında geri adım atmayacağını açıklaması ve ölümü göze aldığını söylemesi ile bölgede grilim tırmanıyor. Bu gerilim petrol fiyatları üzerinde etkisini göstertiyor. Dün ABD seansında 100 doların üzerine atan ABD ham petrolü sabah Asya seansında 101.94 dolara kadar yükseldi. Brent petrol ise 105.02 dolara geldi.
Cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam datası öncesinden bir dönem belirleyici olduğuna inanılan ADP özel sektör datası gündemin önemli maddesi olacak. 1.5 günlük 4 Temmuz tatili öncesinde ABD’de yoğun veri gündemi yaşanacak.