Arjantin'de sanatçı ve aydınlar fişlenmiş

Arjantin’de darbe dönemi yöneticilerinin, ülkenin tüm sanatçı ve aydınlarını siyasi görüşlerine göre fişlediği ortaya çıktı.

Arjantin'de sanatçı ve aydınlar fişlenmiş

1976-1983 yılları arasında ülkede hüküm süren askeri cuntanın faaliyetlerine ilişkin belgeler tek tek gün ışığına çıkıyor. Darbe döneminde hava kuvvetlerini yönetim karargahı olarak kullanılan "Edificio Condor"un depolarında yapılan temizlik çalışmaları sırasında, cuntanın bazı faaliyetlerini içeren bin 500 dosya ele geçirildi. Dosyaların içinde sanatçıların ve aydınların siyasi görüşlerine göre fişlendiği bir de "kara liste" bulundu. Listede ülkenin neredeyse tüm entelektüel birikimi siyasi görüşlerine göre, "F1" ile "F4" arasında belirlenen kategorilerde fişleniyor. Buna göre "F1" kategorisinde bulunan kişi, "tehlikesiz", "F4" kategorisinde yer alan kişi ise "tehlikeli" düzeyde sınıflandırılıyor.

Sıralama, genelde ülkeye, özelde askeri rejime yönelik tehdit eksenlerinde şekilleniyor.İŞTE "TEHLİKELİ" KİŞİLER "Tehlikeli düzeyde" fişlenen sanatçılar arasında, şarkıcı Mercedes Sosa, yazar Julio Cortazar, yazar Eduardo Galleano, aktör Agustin Alezza, yönetmen Leonardo Fabio ile ressam Antonio Berni de bulunuyor.

Siyasi gözlemciler, ele geçirilen yeni dosyaların yaklaşık 30 bin kişinin hayatını kaybettiği askeri cunta dönemine ilişkin yeni bir yargılama sürecinin kapısını aralayabileceği görüşünde birleşiyor.

Mahkemeler, önceki yargı sürecinde darbe dönemine yönelik açılan 400 davanın yaklaşık 350’sinde cezaya hükmetmişti. Askeri diktatörlüğünün başkanı Jorge Rafael Videla, hapishanede çeşitli davalardan aldığı ömür boyu hapis cezalarını çekerken 87 yaşında hayatını kaybetmişti.