Milli içki tartışması Anadolu Efes'i 1.2 milyar dolar eritti.
Alkolde yeni yasa en büyük tahribatı birada yaptı. Satışlarının yüzde 77’sini perakende kanalları aracılığı ile yapan Anadolu Efes’in piyasa değeri ‘bira ve ayran’ tartışmalarının başladığı günden beri 1.2 milyar dolar düştü. Şirketin sadece bir günlük kaybı 702 milyon dolar
Habertürk Gazetesi'nden Sefer Yüksel'in haberine göre, alkollü içkilerin tüketimini azaltmaya yönelik yasa, görünen en büyük kaybı Anadolu Efes'e yaşattı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 26 Nisan'daki “Milli içkimiz bira değil, ayrandır” sözlerinin ardından gelen yasa teklifi önceki gece TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Son dakika önerge ile 22.00 ile 06.00 arasında alkolün perakende satışına yasak geldi. Hisselerinin yüzde 32.95'i halka açık olduğu için yasanın etkilerinin en net izlendiği sektör şirketi olan Anadolu Efes'in piyasa değeri son 1 ayda tam 1.2 milyar dolar eridi. Şirketin 26 Nisan'da 10.2 milyar dolar olan piyasa değeri dün kapanış itibarıyla, 8.9 milyar dolara geriledi. Anadolu Efes'in hisseleri dün yüzde 7.5 çakılırken, şirketin piyasa değeri 1 günde 702 milyon dolar eridi.
BİRA SATIŞININ % 21'İ TÜRKİYE’DEN
Söz konusu yasanın önümüzdeki dönemde Anadolu Efes'i daha da etkilemesi bekleniyor. Çünkü şirket Türkiye içi satışlarının yüzde 62'sinin bakkal, TEKEL bayii gibi dağıtım kanaları ile yüzde 15'ini ise organize perakendeciler aracılığıyla yapıyor. Yani yasa şirketin toplam satış kanallarının yüzde 77'sini kapsam içine alıyor. Nitekim 1 Ocak 2013 itibarıyla Rusya'da kiosklarda alkollü içki satışının yasaklanması, bu ülkede önemli faaliyeti bulunan Anadolu Efes'in gelirlerini de vurmuş. 2013 ilk çeyrekte şirketin uluslararası bira satış hacmi (yüzde 70'i Rusya pazarında) yüzde 23 düşmüş. İlk çeyrek itibarıyla Efes’in cirosunun yüzde 21'i Türkiye'deki bira satışından, yüzde 25'i uluslararası bira satışından geliyor.
AYRANCI UÇUŞTA
Bira üreticisi Anadolu Efes hisseleri çakılırken, 'Milli İçki' ayranın borsadaki tek üreticisi Pınar Süt hisseleri ise adeta uçuşa geçti. Başbakan Erdoğan'ın konuşmayı yaptığı 26 Nisan'dan bu yana şirketin hisseleri yüzde 20 yükseldi. O tarihten bu yana Pınar Süt'ün piyasa değeri ise 67.5 milyon dolar artarak, 413.5 milyon dolardan 481 milyon dolara çıktı.
VERGİDE EROZYON YAŞANABİLİR’
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son alkol düzenlemeleriyle alkol tüketimini yasaklamak gibi bir anlayışlarının olmadığını söyledi. Şimşek, "Bu Batı’da bir çok ülkede yapılan bir uygulama. Burada yapılmak istenen şey, alkol tanıtımını azaltmak. Son yapılan düzenleme eğer alkol tüketimini (olumsuz yönde) etkilerse, vergilerde erozyon söz konusu olabilir” dedi.
‘FATURASI 2 MİLYARI BULUR’
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, alkol ve sigara yasağının Türkiye'ye faturasının 2 milyar lira olduğunu savundu. Palandöken, kararın turizme büyük darbe vuracağını ileri sürdü. Palandöken, “Satış belli saatlerde olunca bu kez kaçak ve illegal yoldan satış yapılarak açık kapatılmaya çalışılacaktır" diye konuştu.
ŞİRKETİN BİRA SATIŞ PAZARLARI
-Türkiye
-Rusya
-Kazakistan
-Moldova
-Gürcistan
-Ukraya