Almanya iş piyasasında gölgede kalan bölüm

Avrupan’nın diğer ülkeleri ekonomik krizle mücadele ederken, Almanya krizden etkilenmemiş görünüyor. Ancak olayın gölgede kalan kısmı bir hayli düşündürücü.

Almanya iş piyasasında gölgede kalan bölüm

Avrupa ülkeleri ekonomik krizle mücadele ederken, Almanya ise bu ülkelerin krizden çıkması için mali yardımlarda bulunuyor. Dışardan bakıldığından Alman ekonomisi iyi durumda ve işsizlik düşük.

Fakat Federal İstatistik Dairesi dahil olmak üzere 5 resmi kurum tarafından yapılan son araştırmada gerçeklerin hiç de öyle olmadığı ortaya çıktı.

“Datenreport 2013. Ein Sozialbericht für Deutschland / Veri Raporu 2013. Almanya İçin Sosyal Rapor” başlığını taşıyan araştırmada çalışanların sayısının arttığı ancak fakirliğin de yükseldiği tespit edildi.

Almanya’da tam zamanlı çalışanların sayısı düşerken, buna karşın yarım zamanlı, yan iş, süreli iş ve geçici iş gibi sosyal güvenliği düşük istihdamın sayısı arttı.

Ülkede 2012 itibariyle 41,5 milyon çalışan bulunuyor. Ancak 1993 yılıyla kıyaslandığında durum pek iç acıcı değil. O tarihte yarım zamanlı ve geçici işlerde çalışanların oranı yüzde 13 iken, 2012 yılında bu oran yüzde 22′ye çıkmış durumda.

Federal İstatistik Dairesi Başkanı Roderich Egeler, Almanya’da rakamları doğru anlamak için çalışan sayısına değil, toplam çalışma saatine bakmanın daha doğru olacağını kaydetti.

Egeler’e göre çalışan sayısı artsa bile, toplam çalışma ve sosyal güvenlikli işlerde çalışma oranı düştü. Bu durum da beraberinde fakirliği getiriyor.

İstatistiklere göre, 2007 yılından bu yana Almanya’da fakirlik artıyor. O tarihte halkın yüzde 15,2′si fakirlik sınırında yaşarken, 2011′de bu rakam yüzde 16,1′e çıkmış durumda. Çalışanların yüzde 7,8′i fakirlik tehdidi altında bulunurken, işsizlerin ise yüzde 69,3′ü fakir.

OECD’DEN “YAŞLI FAKİRLER” UYARISI
Özellikle yaşlılıkta fakirlik Almanya için büyük tehlike oluşturuyor. Ömrünün büyük kısmını çalışarak geçiren kişiler yaşlılıkta fakirlikle tanışıyor.

Buna göre, 54 ile 64 yaş arasındaki nüfusun 2007 yılında yüzde 17,7′si fakirlik yaşarken, 2011′de bu oran yüzde 20,5′e yükselmiş durumda.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirilği Teşkilatı’nın (OECD) rakamlarına göre Almanya’da çalışanların durumu her geçen gün kötüleşiyor. Özellikle yaşlılıkta insanlar fakirliğe düşüyor.

OECD uzmanlarından Monika Queisser, “Almanya’da emekli maaşı alanlar diğer OECD ülkeleriyle kıyaslandığında en kötü gelire sahipler.” tespitini yaptı.

Kurum, gerekli tedbirler alınmaz ise, Almanya’da çalışanları yaşlılıkta daha zor günlerin beklediği uyarısında bulundu.