EPDK, bazı otobüs ve ağır vasıta şoförlerinin, motorin yerine daha ucuz olan jet yakıtı kullanmasının önüne geçmek için harekete geçti.
Bu uygunsuz kullanım sebebiyle devletin yaklaşık 250 milyon lira vergi geliri kaybına uğradığı belirtiliyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 2014'te motorin yerine kullanılan jet yakıtı miktarı yaklaşık 100 bin tona ulaştı. ÖTV'ye tabi olmayan jet yakıtının yerine kullanılan motorinden litre başına ortalama 2,5 lira vergi alınıyor. Yetkililer, oluşan vergi kaybının 250 milyon lirayı bulduğunu ifade ediyor.
Yönetmelik dışı jet yakıtı satan firmaların bir bölümü, süreç içerisinde "paravan şirketler" olarak işlev görüyor. Satışlar esnasında yasal düzenlemelerin öngördüğü tüm koşullara uygun işlem yapan firmalar, alıcılarla anlaşarak sahte satış belgeleri düzenliyorlar. Bu şirketler, daha sonra sahte satış belgelerinde belirtilen miktarlarda jet yakıtını piyasaya sürüyor.
EPDK'dan yeni önlemler
Motorin yerine jet yakıtı kullanılmasının önüne geçebilmek amacıyla yeni önlemler alan EPDK, dağıtım firmalarına yönelik çapraz denetimler başlattı.
EPDK, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünden, hava yolu şirketlerine satılan jet yakıtının miktarını gösteren fatura bilgilerini temin ederek incelemeye aldı. Ayrıca dağıtım firmalarına yönelik "sürdürülebilirlik ilkesi" çerçevesinde yeni denetim kriterlerini hayata geçiren EPDK, dağıtım lisansı alan firmaların jet yakıtı satışlarını ve depolarındaki yakıt miktarlarını belirli aralıklarla denetleyecek. Uygunsuzluk tespit edilen firmalara cezai müeyyide uygulanacak.
Daha önce TÜPRAŞ'tan jet yakıtı alan firmaları inceleyen EPDK, amaç dışı satış yapan 19 firmanın dağıtım lisansını iptal etmişti.
Bu arada, sigorta firmaları da jet yakıtı kaynaklı hasarları poliçe kapsamı dışında tutarak, zararları tazmin etmiyor.