2015 bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda, 145 ret oyuna karşı 297 oyla kabul edildi

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda, 145 ret oyuna karşı 297 oyla kabul edildi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünya ekonomisinin olağanüstü şartlar içinde bulunduğunu belirterek, "Böylesi bir dönemde Türkiye ekonomisini büyütmeye devam ediyoruz" dedi.

Babacan, 2015 yılı bütçesinin geneli üzerindeki görüşmelerin gerçekleştirildiği TBMM Genel Kurulu'nda hükümet adına yaptığı konuşmada, 2015 yılı bütçesinin hayırlı olması dileğinde bulunarak, başta Maliye Bakanlığı olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

AK Parti iktidarı döneminde bugüne kadar 12 bütçe hazırlayarak başarıyla uyguladıklarını dile getiren Babacan, "Böylesine uzun bir süre hizmet etme görevinin milletimiz tarafından bizlere tevdi edilmiş olması hiç kuşkusuz büyük bir onurdur ancak bu onurun çok büyük bir sorumluluk anlamına geldiğini de biliyoruz" diye konuştu.

Hazırladıkları tüm bütçelerde belirledikleri hedeflere titizlikle bağlı kaldıklarına dikkati çeken Babacan, tüm dünyada ekonomik ve finansal krizin yoğun olarak hissedildiği 2009 yılında AK Parti hükümetinin "zamanında ve çok iyi tespit edilmiş" önlemler yürürlüğe koyduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "dirayetli" yönetimiyle kamu maliyesinde çok sağlam bir duruş sergilediklerini belirten Babacan, siyasi istikrarla birlikte ekonomideki aktörlerin üretim ve yatırım kararlarını sağlıklı bir şekilde almalarını sağladıklarını söyledi.

Başta özelleştirme olmak üzere eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi alanlarda yapısal reformları zamanında gerçekleştirdiklerini anlatan Babacan, "Bütün bunun sonunda, sağlam bir kamu maliyesi, sağlam bir bankacılık sistemi bizi 2008-2009 krizinin türbülansından korudu" değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye ekonomisini büyütmeye devam ediyoruz"

Küresel krizin 1920'lerden bu yana dünyanın gördüğü en büyük finansal ve ekonomik kriz olduğunun altını çizen Babacan, krizin tüm ülkelere maliyetinin 2. Dünya Savaşı'nın maliyetinden daha yüksek olduğunu belirtti.

Böyle bir ortamda Türkiye ekonomisinin büyüdüğüne ve istihdam üretmeye devam ettiğine işaret eden Babacan, "Normal şartlarda değiliz. Dünya ekonomisi olağanüstü şartlarda ve biz böylesi bir dönemde Türkiye ekonomisini büyütmeye devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

Kriz döneminde birçok ülkede siyaset kurumunun ciddi şekilde örselendiğini kaydeden Babacan, Türkiye'de ise böyle bir durumun yaşanmadığını ve ülkenin topyekun kalkınmaya devam ettiğini vurguladı.

Türkiye'nin 2004 yılından bu yana üst-orta gelir grubuna yükseldiğini dile getiren Babacan, "İnşallah birkaç yıla kadar da yüksek gelir grubuna resmen girmiş olacağız" dedi.

- "Orta sınıfın güçlenmesi, demokrasimizin derinleşmesi demek"

2015 yılı bütçesinde yine insanı ön plana koyduklarını kaydeden Babacan, bütçe harcamalarının yüzde 18,5'ini eğitime, yüzde 17,1'ini sağlığa ayırdıklarını ifade etti.

Türkiye'nin yoksulluk ve gelir dağılımı göstergelerinin de hızla iyileştiğini belirten Babacan, bugün dünyada 1 milyar insanın günlük 1 doların altında gelirle yaşamaya çalıştığını söyledi.

Türkiye'de böyle bir nüfusun kalmadığının altını çizen Babacan, "Türkiye, OECD ülkelerine baktığımızda gelir dağılımını en hızlı düzelten ülke oldu" diye konuştu.

Dünya Bankası'nın açıkladığı son rapora göre Türkiye'de son 10 yılda orta sınıfın 2 kat artığını anlatan Babacan, "Orta sınıfın güçlenmesi demek demokrasimizin derinleşmesi demek, Cumhuriyetimizin güçlenmesi demek, siyasi meşruiyet zeminin güçlenmesi demek" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin geldiği noktaya ilişkin bazı rakamları da paylaşan Babacan, 2002 yılında satılan otomobil sayısının 90 bin 660 iken 2013 yılında bu sayının 664 bin 655'e ulaştığını, aynı dönemde traktör üretiminin 10 bin 652'den 40 bin 530'a yükseldiğini dile getirdi.

2003 yılında 1 milyon 88 bin buzdolabı satıldığını kaydeden Babacan, geçen yıl 1 milyon 874 bin buzdolabı satıldığını ifade etti.

Asgari ücret ve memur maaşları ile alınabilen ürünlerin de karşılaştırmasını yapan Babacan, "Bu rakamlar nereden nereye geldiğimiz somut bir şekilde gösteriyor" diye konuştu.