2 yıl sonra ilk doğrudan müdahale

Merkez Bankası'ndan 2.29 seviyesinin üzerine atan dolar TL kuruna müdahale geldi.

2 yil sonra ilk dogrudan mudahaleSabah saatlerinden beri arka arkaya rekorlar kıran dolar TL'ye ilk yarıda Merkez Bankası'ndan müdahale geldi. 2.30 seviyesinin üzerine gelmesine izin vermeyen Merkez doğrudan müdahale etti. İlk gelen açıklamalarda 400 milyon dolarlık bir müdahale geldiği belirtildi. Gün ortasında müdahalenin devam ettiği ve satılan rakamın 2 milyar doları bulduğu bilgisi geldi.

 
Bankacılar müdahalenin aralıklarla devam ettiğini belirtiyorlar. Bankacılar, müdahalenin 2011 yılında yaşanan doğrudan müdahale gibi olmadığını, hareketin daha sınırlı olduğunu ifade ediyorlar.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan  müdahale edilmektedir." denildi. Merkez Bankası'nın sitesinde yer alan bilgiye göre satış tutarı, müdahalenin yapıldığı tarihten 15 işgünü sonra yayımlanıyor.

Dolar satışı ile doğrudan müdahale eden Merkez'in hamlesi ile dolar TL 2.29 seviyesinden ilk etapta 2.2806 seviyesine geldi. Düşüş devam ederek 2.2678 seviyesindeydi. Sepet kur 26933 seviyesine geldi.

Euro TL 3.12 ile yeni rekor seviyeyi görülürken müdahale sonrasından euro TL'de de geri çekilme gözlendi. Kur  3.1078 seviyesine geldi. Euro dolar paritesi ise 13630 seviyesini işaret ediyor.

Merkez Bankası en son 4 Ocak 2012 tarihinde 155 milyon dolar satışla piyasaya doğrudan satış yapmıştı.

Gösterge faizin bileşik faizi yüzde 10.29 seviyesinde.

EKONOMİ 101 TAKİP EDİLMELİ
Gün içinde yaşanan satışlar ile yüzde 1.7 değer kaybı yaşayan TL için Standard Bank’tan Tim Ash, Merkez Bankası’nın 38 milyar dolar olan rezervlerinin yeterli olmadığını belirtti. Yapılan müdahalenin artış hızını yavaşlatabileceğini ama trende değişiklik olmayacağını belirtti. Cari işlemler açığının siyasi gerilimin ve yaklaşan seçimlerin lira üzerinde baskı yaptığını belirten Ash, Merkez’in faiz arttırmak istemesinin de gerilimi arttırdığını belirtti.

Politika faizini yükseltmenin iç talebi yavaşlatacağını cari açığın azalmasına etkide bulunacağını dile getiren Ash, Ekonomiye giriş 101 kitabına sadık kalmanın basite indirgemenin daha kolay olduğunu belirtti.

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen karar sonrasında yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası'nın altın dahil net 45 milyar dolar civarında rezervi olduğunu, teorik olarak kullanılabilir rezervi 126 milyar dolar civarında olduğunu belirtti. Yüzde 9 faizin ilan edilmesinden sonra ekstra parasal sıkılaştırmanın gelmemesi sonrasında piyasanın bankayı test ettiğini söylemek mümkün. Piyasadaki düşük likidite sebebiyle müdahalenin gelmiş olabileceğini düşünüyorum, özellikle sabah gördüğümüz yükselişteki likiditenin tatmin edici olmaması sebebiyle. FX masamızın tahminine göre 1 milyar dolardan fazla döviz satılmış durumda. Müdahalenin gün boyu devam etmesi beklenebilir, keza daha önceki uygulamalarda bunu görmüştük." dedi.

TÜRKİYE TEHLİKELİ SULARDA YÜZÜYOR
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, Merkez Bankası'nın dolara doğrudan müdahalesini, Merkez Bankası'nın kuriçin artık psikolojik sınırlara ulaştığının göstergesi olarak değerlendirdi.
   
Yeliz Karabulut Foreks'e yaptığı açıklamada, müdahalenin, 2,30 üzerinde bir kurun kabul edilemez olarak yorumlanabileceğini vurgulayarak, "Fakat merkezin faizlerde net ve anlaşır olmaması ve siyasi gerginliğin hala devam ediyor olması, bu ateşin devam edebileceğini göstermekte" diye konuştu. 
   
Kurların bu kadar yükselmesi sanıldığınının aksine ihracatçılarıda önlerini göremedikleri için ve fiyatlama yapamamaları nedeniyle negatif etkileyebileceğine işaret eden Karabulut, "Merkezin artık sert ve anlaşılır olması gerekmektedir. Eğer psikolojik sınır aşılırsa burası 2,30  olarak gözükmekte, bu seviye aşılırsa 2,47 ve 2,50 seviyeleri görülebilir. Şu an Türkiye tehlikeli sularda yüzüyor diyebiliriz, , bu açıdan doğrudan müdahale işe yaramazsa daha da riskleri artırabilir" diyerek görüşlerini aktardı.

FAİZ YA DA SWAP KULLANILMAZSA YUKARI YÖNLÜ HAREKET SÜRER
Atig Menkul Değerler Araştırma Müdürü Osman Kadri Koca, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) kura doğrudan müdahale etmesi sonrasında TL'nin geçici değer kazandığını, fakat faiz yada döviz swap seçeneklerinin kullanılmaması ile yukarı yönlü hareketin devamının kaçınılmaz göründüğünü belirtti.
   
Osman Kadri Koca Foreks'e yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın 27 Ocak’ta Ek Parasal Sıkılaştırma uygulamasına gideceğini ve faiz oranının %9 olacağını açıkladığını hatırlatarak, "FOMC toplantısı öncesinde ve sonrasında uygulanacak EPS uygulaması, TL’deki değer kaybının bir miktar önüne geçebilmeyi hedeflese de döviz satım ihalelerindeki başarısızlık ortada" diye konuştu.
   
Güne yeni rekorlarla başlanılırken DolarTL’de 2.2973, EurTL’de 3.1337 seviyesinde Merkez Bankası’nın kura doğrudan müdahale etmesi sonrasında TL'nin geçici değer kazandığını, fakat faiz yada döviz swap seçeneklerinin kullanılmaması ile yukarı yönlü hareketin devamının kaçınılmaz göründüğünü belirtti.