Gelen bir son dakika haberine göre; corona virüsün nerelerde daha hızlı bulaştığı açıklandı. Normalleşmeye başladığımız bugünlerde artan vaka sayıları yeniden endişelerin yükselmesine neden oldu. Peki corona virüs en fazla nerelerde ve nasıl bulaşıyor? İşte corona virüsün bulaşma riskiyle ilgili çarpıcı veriler...
Normalleşmeye başladığımız bugünlerde artan vaka sayıları yeniden endişelerin yükselmesine neden oldu. Covid-19’dan korunmada maske ve mesafenin yeterli olmadığını, ek tedbirlerin de mutlaka alınması gerektiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, ABD Hastalık Kontrol Merkezi’nin virüs ile ilgili, özellikle de Covid-19’un nasıl bulaştığıyla ilgili yeni verilerine dikkat çekti.
VİRÜS YÜZEYLERDEN BULAŞIR MI?
Virüsün yüzeylerden bulaşıp bulaşmadığı en çok konuşulan konulardan biri oldu. Çıkan haberlerde eldiven satışlarında patlamalar yaşandı.Peki gerçek ve... İşte yüzeylerden virüsün bulaşma riski...
Virüsün yüzeylerden bulaşma riski çok düşük, ama yine de sıfır değil. Covid-19 bulaşmış yüzeylere dokunduktan sonra elinizi ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize değdirmenizle bu virüse yakalanabilirsiniz. Ancak bunun, virüsün bulaşması için ana yol olmadığı düşünülüyor.
AÇIK HAVA
Açık havada yapılan faaliyetlerden bulaşma riski çok düşük.
ÇOK YÜKSEK RİSKLİLER
Ofis, dini mekanlar, sinema veya tiyatro salonları gibi kapalı alanlarda bir araya gelinmesi halinde bulaşma riski çok yüksek.
1000 ADET VİRÜS ZERRESİ
Virüsün hasta edecek şekilde bulaşması için yaklaşık olarak 1000 adet virüs içeren zerrecik alınması gerekiyor. Buna göre:
- Nefes alıp verme dakikada 20'den fazla virüslü partikülün solunmasına sebep olabilir.
- Konuşma dakikada 200'den fazla virüslü partikülün solunmasına sebep olabilir.
- Öksürme: ~200 milyon partikül (İyi havalandırılmayan ortamlarda hasta etmeye yetecek kadarı saatlerce havada kalabilir)
- Hapşırma: ~200 milyon partikül
- Virüs taşıyan kişinin yaklaşık 2 metre yakınında bulunulması halinde:
- Bu süre 45 dakikadan azsa düşük risk...
- Böyle bir kişiyle yüz yüze sohbet edilmesi (maskeli olarak): Bu süre 4 dakikadan azsa düşük risk
- Böyle bir kişinin yürüyerek/koşarak/bisikletle yanınızdan geçmesi: Düşük risk
- Mesafenin korunduğu iyi havalandırılan yerler: (Sürenin uzun olmaması halinde) Düşük risk
- Market alışverişi: Orta risk (Ancak süre uzamazsa ve hijyen kurallarına uyulursa düşük risk)
- Kapalı alanlar: Yüksek risk
- Herkese açık hamam, sauna gibi ortak kullanım alanları: Yüksek oranda eşyadan/yüzeyden bulaşma riski
- Restoranlar: Yüksek risk (Açık havada mesafenin korunarak oturulması ve yüzeylere çok fazla dokunulmaması halinde orta risk)
- İş yerleri/okullar (Sosyal mesafeye dikkat edilse bile): Çok yüksek risk
- Partiler/düğünler: Çok yüksek risk
- İş toplantıları/konferanslar: Çok yüksek risk
- Spor salonları/Konserler/Sinemalar: Çok yüksek risk
Türkiye'de son 24 saatte 1429 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 19 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 182 bin 727, can kaybı 4 bin 861 oldu.
Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Bakan Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre;
Bugün 52 bin 901 test yapıldı, 1429 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Son 24 saatte 19 hasta vefat etti, 1261 kişi iyileşti.
Toplam test sayısı 2 milyon 773 bin 904, vaka sayısı 182 bin 727, vefat sayısı 4 bin 861 olarak kayıtlara geçti.
Yoğun bakımdaki hasta sayısı 745, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 306, toplam iyileşen hasta sayısı ise 154 bin 640 oldu.
"Sürpriz yok, beklenen sınırdayız"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayılarındaki duruma ilişkin, "Sürpriz yok, beklenen sınırdayız. Bu sınırı aşmamak sizin elinizde." dedi.
Koca, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde yapılan Koronavinüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
"8 Haziran 2020 itibarıyla salgının 6 ayı geride bıraktığını belirten Koca, "Bugünkü verilerle tüm dünyada pozitif tanı konmuş kişi sayısı 8 milyon 174 bin 9'dur. Vefat sayısı 443 bin 685'e ulaşmıştır." ifadesinin kullanan Bakan Koca, şunları kaydetti:
"Son günlerde vaka sayısında ve yoğun bakıma alınan hasta sayısındaki değişmelerin, bu dalgalanmaların yansımasıdır. Sürpriz yok. Beklenen sınırdayız. Bu sınırı aşmamak sizin elinizde, zorunlu olmadıkça kalabalığa karışmayan büyüklerimizin elinde. Sahilde el ele tutuşmayan gençlerimizin elinde, maskesiz dışarı çıkmayan, mesafeyi korumak için elinden gelen bütün gayreti gösteren beyefendinin, hanımefendinin elinde."
- "Yoğun bakımda geçirilen süre düştü"
Koca, "Amerika Birleşik Devletleri her 1 milyon kişi başına 6 bin 673 vaka ile listenin başlarında yer alıyor. İspanya 1 milyon kişi başına 6 bin 233, İngiltere 4 bin 393, İtalya 3 bin 928, Rusya 3 bin 738, Hollanda 2 bin 865, Fransa 2 bin 416, Almanya 2 bin 249, İran 2 bin 292 vaka bildirmiştir.
Ülkemiz, 1 milyon kişi başına 2 bin 151 vaka ile 51. sırada yer almaktadır." ifadesini kullandı.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, kısıtlamaların kaldırılmasının salgının bittiği anlamına gelmediğine dikkati çekerek, "Kısıtlamanın tamamen kaldırılmasıyla vaka sayılarının biraz yükselmesi öngörülüyordu fakat rehavete kapılmak salgının tekrar pik yapmasına yol açabilir." uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Gönen, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele çalışmalarını, kontrollü sosyal hayata geçişi ve normalleşme sürecini AA muhabirine değerlendirdi.
Dünyanın Kovid-19 pandemisiyle bir anda karşı karşıya kaldığını anımsatan Gönen, bu süreçte değişik ülkelerde çok dramatik sahnelerin ortaya çıktığını anlattı.
Türkiye'de pandemi sürecinde doğru zamanda doğru kararların alındığını ve uygulandığını belirten Gönen, "Çin ve daha sonra dramatik İtalya, İngiltere ve Amerika örneğine bakınca, ülkemizde yapılan mücadele bu ülkelerle kıyaslandığında doğru bir mücadele verildiğini ve tüm sağlık çalışanlarının topyekün mücadelesiyle bu sürecin daha az hasarla geçirildiğini düşünüyorum. Tabii ki hala bu süreç bitmiş değil, salgında birinci dalga devam ediyor." diye konuştu.
"Ülkemiz başarılı bir şekilde bu süreci yürütüyor"
Gönen, bu mücadele sırasında ilaç ve kişisel koruyucu ekipman ile yoğun bakım yatağı ve yatırılacak hastalarla ilgili bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getirerek, "Ülkemizdeki sağlık çalışanlarının daha önceden de çok sayıda hastayla karşılaşmasının da verdiği bir öz güven ve yine sağlık çalışanlarımızın donanımlı, hastanelerimizin yeterli ekipmana sahip olmasının, Türkiye'nin koronavirüsle başarılı mücadelesinde etken olarak söylenebilir. Ülkemiz bu konuda iyi bir mücadele verdi ve başarılı bir şekilde bu süreci yürütüyor." değerlendirmesinde bulundu.
Salgının başında 65 yaş ve üstü ile 20 yaş altına sokağa çıkma kısıtlaması getirilmesinin çok doğru bir karar olduğuna, bu kararla yaşlıların korunduğuna işaret eden Gönen, ilk zamanlarda gelen hastaların büyük bir oranının ileri yaşta olduğunu, daha sonra ise orta yaşlı hastaların daha fazla hastaneye geldiği bir sürecin yaşandığını anlattı.
Kısıtlamaların kaldırılması salgının bittiği anlamına gelmiyor"
Kısıtlamaların geçen hafta başında kaldırıldığını hatırlatan Gönen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kısıtlamaların kaldırılması salgının bittiği anlamına gelmiyor. Çünkü Kovid-19'u direkt etkileyecek bir tedavi, ilaç ya da aşı bulunana kadar bu salgınla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Kısıtlamaların kaldırılmasının vereceği hasar, ancak bizlerin yeni normale adapte olmasıyla telafi edilebilir. Yeni normalden kasıt da maske, mesafe ve hijyene dikkat etmek.
Kısıtlamanın tamamen kaldırılmasıyla vaka sayılarının biraz yükselmesi öngörülüyordu fakat rehavete kapılmak tekrar salgının pik yapmasına yol açabilir. Çünkü halen bu salgının verdiği hasarlar devam ediyor.
Halen salgının bulaş gücü oldukça yüksek, bir kişi çok sayıda insana bulaştırabiliyor. Sosyal mesafeyi koruyarak, maske takarak, el hijyenine dikkat ederek, kendimizi de çevremizi de Kovid-19'dan koruyabiliriz."
"Aynı mücadeleyi vermek o kadar kolay olmayabilir"
Herkesin, kendisi, ailesi, çevresi ve toplum için kurallara uymak mecburiyetinde olduğunu vurgulayan Gönen, "Çünkü geriye dönüp baktığımızda son üç ayda devletimiz, Sağlık Bakanlığı ve sağlık çalışanları ile toplumumuz topyekün bir mücadele verdi.
Bu mücadeleyi de ilanihaye sürdürecek psikolojik donanıma hepimiz sahip olmayabiliriz. Yani geriye dönüp 'Aynı mücadeleyi hadi verelim.' dersek o kadar kolay olmayabilir. Toplumun bunun bilincinde hareket etmesi gerekir." ifadelerini kullandı.
https://www.canliborsa.site/haber/tse-kovid-19-surecinde-ilk-guvenli-uretim-belgelerini-verdi
"Son bir haftada yatan hasta sayımız 30'dan 50'ye çıktı"
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde salgının başladığı günden bu yana 165'i yoğun bakım ünitesinde, 1200'ü hastanede yatılı olmak üzere 11 bin Kovid-19 hastasını tedavi ettiklerini kaydeden Gönen, şöyle devam etti:
"Günde 504'e kadar çıkan Kovid-19 hastası müracaatlarımız 50-60'a kadar inmişti. Yatan hasta sayımız 225'lerden 30'lara inmişti ama son bir haftada yatan hasta sayımız 50 civarına çıktı. 17 Kovid servisi açmıştık, bunun 14'ünü kapatmıştık. 3 Kovid servisimiz kalmıştı. Son bir haftada bir servisi tekrar açmak zorunda kaldık. Ne olur diğer servisleri de açmayalım. "