Merkel'den, Türkiye ziyareti öncesinde bazı önemli konularda geri adım sinyalleri belirmeye başladı.
Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin "güvenli ülkeler" listesinde yer almasına ilkesel olarak karşı olmadığını söyledi.
18 Ekim pazar günü Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyareti öncesi "Frankfurter Allgemeine" gazetesine konuşan Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyesi ve AB adayı ülkelerin bulunduğu "güvenli ülkeler" listesine girmesiyle ve vizelerin kaldırılmasıyla alakalı soruları cevapladı.
Türkiye'nin AB adayı ülkeler arasında "güvenli ülkeler" listesinde yer almayan tek ülke olduğunu hatırlatan Merkel, "Doğal olarak, insan hakları ve Kürtlerin durumuna ilişkin kaygılanıyor olmamız, bizi dikkatli olmaya teşvik ediyor, buna rağmen ben Türkiye'nin bu statüyü almasına karşı durmayı ilkesel olarak yanlış buluyorum" dedi.
AB tarafından "güvenli ülke" olarak tanımlanan ülkelerden gelenlerin, AB ülkelerine iltica başvurularının kabulü"güvenli ülkeden" geldikleri için zorlaşıyor.
TÜRKİYE'YE VİZE KOLAYLIĞI VERİLMESİ
Başbakan Merkel, Türkiye'ye vize kolaylığı verilmesi konusunda da hazır olunduğu sinyalini vererek, şöyle konuştu:
"Biz vize şartı konusundaki müzakereleri daima geri kabul anlaşmalarıyla bağlantılandırıyoruz. Bu, bu arada yürürlüğe girecek. Vize sorunu konusunda hızlıca halledebileceğimiz birkaç adım kaldı. Diğer konularda daha fazla vakte ihtiyacımız var."
Merkel'in, Türkiye ziyareti çerçevesinde sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile İstanbul'da bir araya gelecek olması, siyasi çevrelerde Merkel'in Türkiye'de tek parti kokusunu aldığı ve bu nedenle muhalefeti es geçerek görüşmeye değer bulmadığı yorumları yapılıyor.
Görüşmelerde teröre karşı yürütülen ortak mücadele, Suriye'deki durum, sığınmacı krizi ve Almanya-Türkiye ilişkileri ana gündem maddelerini oluşturuyor.