Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 17 Aralık operasyonu ve sonrasında yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, “17 Aralık’a kadar, Türk Lirası’nın değer kaybı. Maalesef bizi üzen bu. Bu hastalığa biraz da grip virüsü ile yakalandığımız için buna grip virüsü olarak bakıyoruz. Bu ülkede asla kriz çıkmaz, çıkmayacaktır” dedi.
İzmir Denizlililer Derneği’nin Kaya Thermal Otel’de düzenlediği "Denizli'nin Türkiye Ekonomisindeki Yeri" konulu toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’da katıldı.
Türkiye’nin kültür coğrafyasında ihracat ve ithalat rakamlarında gittikçe yükselen değer olduğun ileri süren Zeybekci, “İhracatımız 152,5 milyar dolar. İthalatımız 148 milyar dolar. Net fazla verdiğiniz yani yüzde 55 verdiğimiz ayrı bir hizmet sektörü. Bunun da baş atı başını çeken turizm sektörü. 45 milyar doların üzerinde bir gelirimiz var. Hizmet alanından. Giderimiz ise 20 milyar dolar. Türkiye olarak inanılmaz bir mesafe kat ettik.
Özal ile başlayan öz güven ile ‘uyan artık, bu milleti şöyle sağına soluna bak’ diye bir süreçle Türkiye 1980 yılında 2,5 milyar dolar ihracatla, 2002 yılında 36 milyar dolar, 152 milyar dolara geldik” diye konuştu.
17 Aralık operasyonu ve sonrasında yaşanan gelişmelerden dolayı Türk Lirası’nın değer kaybına ilişkin açıklamalarda bulunan Nihat Zeybekci, “Merkez Bankası, ‘her ay piyasaya verdiğim 85 dolarlık para arzını düşüreceğim’ dedi. Bu söylenti çıktıktan sonra en hızlı gelişen 8 ülke Türkiye’de aralarında. Buralarda kendi milli paralarında aşağı doğru süzülme başladı. Türkiye bu meseleyi yüzde 4-6 oranında tuttu. Taki 17 Aralık’a kadar. Maalesef bizi üzen Türk Lirası’nın değer kaybı. Türkiye’nin tek başına ürettiği bir sıkıntı değil. Bu hastalığa biraz da grip virüsü ile yakalandığımız için biz buna grip virüsü olarak bakıyoruz. Bu ülkede asla kriz çıkmaz çıkmayacaktır.” dedi.
DÖVİZDE PANİĞE GEREK YOK
DENİZLİ'de Serinhisar ve Acıpayam ilçelerini ziyaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dövizdeki artışla ilgili soruları yanıtlarken, “Özel sektörün ve finans kurumlarının bu yaşananlardan dolayı bir sıkıntı yaşaması mümkün değil. Paniğe gerek yok” dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ziyaretlerine Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Ak Parti Denizli Milletvekilleri Bilal Uçar, Denizli Belediye Başkanı Ak Partili Osman Zolan ve çok sayıda protokol üyesi katıldı. Öğle saatlerinde Acıpayam ilçesine gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yağmur altında bir süre yürüdükten sonra Acıpayam Belediyesi'ni ziyaret etti. Daha sonra Acıpayam'ın Yeşilyuva Beldesi'ne geçen Zeybekci, burada yaptırılan spor salonunun açılışını yaptı. Açılışta mehter takımı ile karşılanan Zeybekci, halk oyunları ekibinin oynadığı zeybeği ilgiyle izledi. Spor salonunda basketbol topu ile bir de atış deneyen Zeybekci, daha sonra Serinhisar ilçesine geçerek ziyaretlerine devam etti.
DÖVİZDEKİ ARTIŞI DEĞERLENDİRDİ
Serinhisar'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, dövizdeki artışı değerlendirdi. Türkiye'de para piyasaları ile ilgili, döviz kuru ile bir sıkıntı ve dalgalanma olduğunu ifade eden Zeybekci, şunları söyledi:
“Sıkıntı ve dalgalanma dünyanın her yerinde var. Bu bize benzeyen 7-8 ülkede daha yoğun var. Ancak biz de biraz daha farklı yaşanıyor. 25 Mayıs'ta ABD Merkez Bankası'nın piyasaya verdiği aylık 85 milyar dolarlık parayı gitgide düşürmesi ile birlikte o günden 17 Aralık'a kadar Türkiye, dünyada bundan en az etkilenen ülkeydi. Başka ülkeler yüzde 10'lar civarında etkilenirken, Türkiye yüzde 5-6 etkilendi. Son dönemlerde yaşadığımız olayların etkisi var. Spekülatif olarak yaratılmaya çalışılan olumsuz ortamdan etkilenmeler var. Biz bunun kalıcı olmasını asla beklemiyoruz. Gerek özel sektör gerekse kamu bunun üstesinden gelebilir. Panik yaşamasına da gerek yoktur.'
Bu dalgalanmaların ihracata etkisi olup olmayacağı ile ilgili soruya da cevap veren Zeybekci, “Spekülatif olan olaylarda, Türk lirasının değer kaybetmesi ya da kazanmasından yola çıkarsak bu ihracatı destekleyen bir durumdur. Ancak hızlı yükselmeler ihracatçının da istediği bir şey değildir. İhracatçımız da bundan tedirgin olur. İhracatçı, sağlıklı bir şekilde maliyete yansımayan, enflasyonu tetiklemeyen bir kur artışından yanadır. Türkiye'de kurun bu kadar yükselmesinin kalıcı olacağına inanmadığımız için bunun yapısal bir zarar vererek enerji maliyetlerinin üzerine yansıyacağı kanaatinde değiliz” dedi.
“İŞ DÜNYASINA TEPKİ KOYMAYIZ”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TÜSİAD arasındaki gerginlik ile ilgili de konuşan Zeybekci, iş dünyasına tepki koymalarının söz konusu olmadığını söyledi. Zeybekci, “Başbakanımızın da bizim de iş dünyasının taleplerini yerine getirmeme gibi bir düşüncede olması söz konusu değil. Başbakan bir sitemde bulundu. Kişilerin ve sivil toplum kuruluşlarının hükümeti eleştirmesi doğaldır. Ancak bu eleştiriler tek taraflı olduğu zaman olmaz. Türkiye'ye giydirilmeye çalışılan negatif gömlek ve 17 Aralık'la ilgili bir şey söylemeyip de sadece yürütmeyi eleştirirseniz bu haksızlık olur. Başbakanımızın da tepkisi de bu yöndedir” diye konuştu.