YÖK, Teknik Öğretmen'lerin mühendis olabilmelerinin önünü açacak yeni bir düzenleme için çalışmalarını sürdürüyor.
- Teknik öğretmenler mühendislik yapabilecek,
- Master ya da formasyonla mühendis olacaklar,
- Tamamlama programı için ÖSYM'nin yapacağı sınavdan en az 50 almak
gerekecek.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK ) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, yaptığı açıklamada, meslek liselerine öğretmen yetiştirmek için açılan teknik eğitim fakültelerinin, sayı ve kontenjanlarının artmasıyla bu fakültelerden mezun olanların istihdam oranının azaldığını söyledi.
Teknik öğretmenlerin, teknik eleman olarak çalışmak istediklerinde sıkıntı yaşadıklarını ve meslek lisesinden aldıkları teknisyen unvanı ile istihdam edilmek zorunda kaldıklarını anlatan Günay, mezunlarının yaşadığı istihdam sorunu nedeniyle 2009'da teknik eğitim fakülteleri dahil 5 türdeki 27 meslek eğitim fakültesini kapatıp, bunların bulunduğu üniversitelerde, 3 farklı türde yeni fakülteler kurulduğunu anımsattı.
Öğrenci alımı durdurulan bu fakültelerin 2015 yılında kapanacağını hatırlatan Günay, "Bunların bulunduğu üniversitelerde 3 tür yeni fakülte kuruldu.
- Teknoloji,
- turizm ile tasarım ve
- sanat fakülteleri.
Bunlar önceki fakültelerin yerine kurulmadı. Ne yazık ki, teknik eğitim fakülteleri, teknoloji fakültelerine dönüştürülmüştür gibi algılanıyor. Bu çok yanlış. 21'i teknoloji fakültesi olmak üzere toplam 26 yeni fakülte kuruldu. Teknik eğitim fakülteleri teknik öğretmen yetiştiriyordu. Teknoloji fakülteleri uygulama becerileri yüksek mühendisler yetiştirmeyi amaçlıyor" dedi.
Master ya da formasyonla mühendis olacaklar
Teknik öğretmen ihtiyacı halinde mühendislerin master yaparak veya formasyon alarak öğretmen olabileceklerini vurgulayan Günay, bugüne kadar yaklaşık 72 bin kişinin teknik öğretmen unvanıyla mezun olduğunu, bunların bir çoğunun yaşadıkları sıkıntı nedeniyle mühendislik yapmak istediğini ifade etti.
Günay, teknik öğretmenlerin mühendis olmalarına imkan sağlayan düzenlemenin 1992 yılında çıkarılan kanun ve yönetmelikle sağlandığını, bu mevzuatı işleterek teknik öğretmenlerin kronik hale gelmiş sorunlarına bir çözüm getirmeye çalıştıklarını belirtti.
Mühendis olmak isteyen teknik öğretmenleri, 2 yarı yıllık bir tamamlama programına tabi tutacaklarını dile getiren Günay, "Tamamlama programı için ÖSYM'nin yapacağı sınavdan en az 50 almak gerekiyor. Programlarda başarılı olanlar mühendis unvanı alacak. Teknik öğretmenlerin mühendislik tamamlama eğitimine dair süreç işliyor, büyük ölçüde prosedürler tamamlandı, yol haritasını çizdik yakında uygulamaya başlayacağız" diye konuştu.
Tamamlama programlarının hangi üniversitelerde yapılacağı, sınavın içeriği ve programın takviminin önümüzdeki günlerde belirleneceğine belirten Günay, "YÖK, bu çalışmayla yıllardır kronik hale gelen bir sorunu çözecek. Beş yıldır, mesleki ve teknik eğitimin sorunlarının çözümü ve düzenlenmesine dair çaba sarf ediyoruz" şeklinde konuştu.
Her yaşta, her yerde, her şart altında gerekli liyakati gösteren herkese yüksek öğretim yolunun açık olması ve bu imkanın sunulmasının çağın gerekliliği olduğuna dikkati çeken Günay, artık hayat boyu öğrenme, öğrenen toplumlar, öğrenen şehirler gibi kavramların ortaya çıktığını ifade etti.
İnsanların çözüme katkı yapmak yerine şikayet etmeyi ve sorunlarla yaşamayı tercih ettiğini söyleyen Günay, şunları kaydetti:
"Bir taraftan mühendis odaları öbür taraftan teknik öğretmenlerden eleştiriler geliyor. Sorunlarımızı akılla, liyakat ve adalet üzerine ve mesleki standartları zedelemeden çözmeliyiz. Sorunun ve çözümün mahiyetini yeterince anlama çabasına girmeden kimi yanlış bilgilere ve ön yargılara dayalı eleştirilere maruz kalıyoruz. Problemin çözümüne dair yaratıcı fikirler bekliyoruz. Ama şikayetler öne çıkıyor. 'Bu söylediklerim neye hizmet eder' diye otokritik yapmadan söylenenler, sürece zarar veriyor. Çoğu kez temelsiz duygusal eleştirilere tanık oluyoruz."
Yıllardır Neler çektin be TEF'li... Hayırlı olsun.. (EkonoBiL.com)
72 bin öğretmene mühendislik yolu açıldı, son başvuru 17 Haziran’da..
28 Şubat sürecinde mühendis olma imkânı ellerinden alınan 72 bin teknik öğretmene hakları iade ediliyor. ÖSYM, söz konusu öğretmenler için 21 Temmuz’da sınav yapacak. Sınavdan 50 puan alanlar, YÖK’ün iki dönemlik ‘tamamlama eğitimi’ne katılmaya hak kazanacak. Mühendislik için 17 Haziran’a kadar başvuru yapılabilir..
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 28 Şubat sürecinde yaşanan mağduriyetlerden birini daha gideriliyor. 16 yıl önce mühendis olma imkânı ellerinden alınan 72 bin teknik öğretmen, haklarına kavuşuyor. Fark derslerini alan teknik öğretmenler artık mühendis olabilecek. Örneğin makine öğretmenliğinden mezun birisi, fark derslerini verip makine mühendisi olabilecek. Mühendis olmak isteyenler, 2 dönemlik tamamlama programına tabi tutulacak. Program için ÖSYM 21 Temmuz’da sınav yapacak. Başvurular başladı, son müracaat ise 17 Haziran’da.
28 Şubat’ta en fazla mağduriyet yaşayan kesimlerin başında meslek liseleri ve teknik öğretmenler geliyor. Bu süreçte katsayı sorunu nedeniyle meslek lisesi öğrencilerinin mühendisliği kazanmaları ihtimalleri ortadan kalktı. Bu öğrenciler, teknik öğretmenlik dışında bir bölüme gidemediler. Örneğin meslek lisesinde tekstil okuyan bir öğrenciye, yalnızca tekstil öğretmenliğine gidebilme şansı tanındı. Tekstil mühendisliğine gitmesine izin verilmedi. Öğrenciler de mecburen teknik eğitim fakültelerinde okumak zorunda kaldı.
Aynı süreçte yine katsayı sorunu nedeniyle meslek liselerine giden öğrenci sayısı ciddi şekilde azaldı. Bu durum, teknik öğretmenlik mezunlarının atanma şansını büyük ölçüde düşürdü. Sorun uzun süredir YÖK’ün masasındaydı. 72 bin öğretmen, alınacak kararı bekliyordu. Şikâyetleri dikkate alan YÖK, önemli bir adım attı. Üniversiteler Arası Kurul, konuyu müzakere ederek olumlu görüş verdi. Daha sonra konuyu değerlendiren YÖK Genel Kurulu, teknik öğretmenler için müjde niteliğinde karar verdi. Teknik öğretmen unvanını taşıyanlar için mühendislik tamamlama programı açıldı. Program için ÖSYM’nin yapacağı sınavdan en az 50 puan almak gerekiyor.
Katsayı Kararı, sanayiyi vurdu
28 Şubat’ta birçok alanda hukuksuzluk yaşanırken sürecin ekonomideki etkileri yıllarca sürdü. İmam hatiplerin önünü kesmek için başlatılan farklı katsayı uygulaması, sanayiye ağır darbe vurdu. Uygulama nedeniyle imam hatiplilerle birlikte diğer meslek liselerinin de önü kesildi. Bu durum, Türk sanayisinin en büyük ihtiyaçlarından olan mesleki eğitimi olumsuz etkiledi. Mesleki eğitim geri bırakıldığı için milyonarca işsize rağmen sanayici aradığı kalifiye elemanı bulamıyor. Bu sorun halen devam ediyor.
Kimler başvurabilecek?
Mühendislik tamamlama eğitimine başvurabilecek teknik öğretmenlik programları şöyle: Bilgisayar, Bilgisayar Sistemleri, Bilgisayar ve Kontrol, Döküm, Elektrik, Elektronik, Elektronik ve Bilgisayar, Elektronik ve Haberleşme, Enerji, Kalıpçılık, Kontrol, Makine, Makine Resim ve Konstrüksiyonu, Mekatronik, Metal, Mobilya ve Dekorasyon, Otomotiv, Talaşlı Üretim, Tasarım ve Konstrüksiyon, Tekstil, Tekstil Terbiye, Telekomünikasyon, Tesisat ve Yapı Öğretmenliği. Diğer teknik öğretmen unvanını alanlar için çalışmalar sürdürülüyor.
Resmi Gazete Sayısı: 21308
TEKNİK ÖĞRETMENLER İÇİN DÜZENLENECEK MÜHENDİSLİK PROGRAMLARININ UYGULAMA
ESAS VE USULLERİ YÖNETMELİĞİ
Amaç
MADDE 1. Bu Yönetmeliğin amacı, lise üstü dört yıl süreli yüksek teknik öğretim görmek suretiyle “teknik öğretmen” unvanını kazanmış olanların “mühendis” unvanını alabilmeleri için düzenlenecek tamamlama programlarının uygulanması ile ilgili esas ve usulleri belirlemektir.
Kapsam ve Dayanak
MADDE 2. 3795 sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince hazırlanmış olan bu Yönetmelik, lise üstü dört yıl süreyle yüksek teknik öğretim gören erkek teknik öğretmen okulu, yüksek teknik öğretmen okulu ve yüksek öğretmen okulu ve mesleki eğitim fakültesinin teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olarak “teknik öğretmen” unvanını kazanmış olanları kapsar.
Tamamlama Programlarının Belirlenmesi
MADDE 3. Teknik öğretmen unvanını kazanmış olanlar için hangi mühendislik dallarında tamamlama programlarının açılabileceğine ve bu programlara hangi dallardan mezun olan teknik öğretmenlerin katılabileceğine Üniversitelerarası Kurulun görüşü alınarak Yükseköğretim Genel Kurulunca karar verilir.
Müfredat Programlarının Hazırlanması ve Onaylaması
MADDE 4. Tamamlama programlarında uygulanacak müfredat programları mühendislik fakültelerinin lisans programları esas alınmak suretiyle teknik öğretmenlik programlarının müfredatı ile mühendislik lisans programlarının müfredatı arasındaki farklılıkları giderecek şekilde hazırlanır.
Müfredat programları bir Yükseköğretim Kurulu Üyesinin kordinatörlüğünde, teknik eğitim fakülteleri öğretim üyeleri arasından üç, mühendislik fakültesi öğretim üyeleri arasından üç üye olmak üzere Yükseköğretim Yürütme Kurulunca seçilen yedi kişilik bir komisyonca birinci fıkra hükümlerine uygun olarak hazırlanır. Komisyon, gerektiğinde ilgili alanlarda görevli öğretim üyelerinden alt komisyon oluşturabilir.
Müfredat programları Üniversitelerarası Kurul tarafından onaylandıktan sonra uygulanmaya konulur.
Eğitim Süresi
MADDE 5. Tamamlama programlarının süresi iki yarıyıldır. Ancak, programı bu sürede bitiremeyenlere iki yarıyıl ek süre verilir. Bu sürenin sonunda da başarılı olamayanların programla ilişkileri kesilir.
Tamamlama Programlarına Giriş
MADDE 6. Tamamlama programlarının süresi iki yarıyıldır. Ancak, programının açılacağı üniversitenin rektörünün önerisi dikkate alınarak Yükseköğretim Yürütme Kurulunca belirlenir.
Tamamlama programına girebilmek için adayların, Üniversitelerarası Kurul tarafından ilgili mühendislik fakültelerine hazırlatılan ve her yıl bir defa merkezi olarak düzenlenen Yeterlik Sınavında (100) tam not üzerinden en az (50 ) not almaları gerekir. En az (50) not alan adaylar arasında en yüksek not alan adaydan başlamak suretiyle kontenjan sayısı kadar aday programa girmeye hak kazanır.
(Mülga son fıkra:RG-30/03/2001-24358)
Tamamlama Programlarının Uygulanması
MADDE 7. Tamamlama programlarını uygulayacak olan teknik eğitim fakülteleri öğretim üyeleri, laboratuvar, techizat, atölye, stüdyo ve diğer imkanlar değerlendirilmek suretiyle Yükseköğretim Genel Kurulunca belirlenir. Tamamlama programlarının uygulanmasından ilgili fakülte dekanı sorumludur.
Ders Verecek Öğretim Üyeleri
MADDE 8. Tamamlama programlarında yer alan mühendislik dersleri, mühendislik unvanına sahip öğretim üyeleri tarafından verilir.
Diploma
MADDE 9. Tamamlama programlarını başarı ile bitirenlere ilgili dallarda “mühendis” unvanı verilir; bunların diplomalarına “3795 sayılı Kanun uyarınca tamamlama programını bitirerek mühendis unvanını kazanmıştır” kaydı konur.
Yürürlük
MADDE 10. Üniversitelerarası Kurulun görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11. Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.