SGK'dan, git-gel yaptıran hastanelere önemli neşter

Hükümet, hastaları gereksiz uygulamalarla canından bezdiren, devlete milyarlarca liralık fatura çıkaran özel hastanelere çekidüzen vermek için düğmeye bastı. Onlarca test yapmasına rağmen tedavide başarılı olmayanlara ödeme yapılmayacak.

sgk-sorgu-sistemiSosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme sisteminden daha fazla para almak için hastaya gereksiz prosedürlerle git-gel yaptıran hastanelere 'fayda modeli' ile dur diyecek.SGK, kapısından giren hastaları gereksiz uygulamalarla canından bezdiren devlete milyarlarca liralık fatura kesen özel hastanelere 'dur' diyecek.

Amerika merkezli Medtronic şirketinin hazırladığı modelin pilot uygulamasına iki ay içinde başlanması planlanıyor. Mevcut sistemde birçok hasta yanlış ve tekrarlayan testler yüzünden basit bir hastalık için bile defalarca hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Doktorların büyük çoğunluğu, basit bir şikâyet için bile binlerce lirayı bulan ve büyük bölümünü devletin ödediği çok özel testler istiyor. Karnı ağrıyan her hasta endoskopiye, böbreği ağrıyan röntgen, ultrason, MR ve renkli filmleri kapsayan 2 bin TL'lik taramalara gönderiliyor. sağlık faturasını yükselten sistemle Türkiye'de MR, endoskopi, radyolojik hatta nükleer tıp incelemelerinin oranı Avrupa ülkelerinin toplamıyla yarışıyor.

HİZMET DÖKÜMÜ VE 4A SORGULAMA EKRANI için TIKLAYIN...

SONUÇ ODAKLI PROJE

SGK yeni modelle her prosedür için ayrı ödeme yapmayarak sonuç odaklı çalışacak. Tedavi süresinin yakından izleneceği modelle sadece başarılı olanlara ödeme yapılacak. Özel hastanelerden, zincirin içinde yer alan tüm kurumlardaki süreç denetim altına alınacak. Böylece tekrar eden tüm aşamalar ekarte edilecek. İşleyişe katma değer getirecek model, sağlık giderleri düşerecek.

YÜZDE 20 VERİMLİLİK ARTIYOR
Medtronıc Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Başkan Yardımcısı ve Direktörü Majid Kaddoumi, Türkiye'de geri ödeme modelinin çok kapsamlı olduğunu söyledi. Kaddoumi, Türk hükümetinin sağladığı geri ödemeler birçok Avrupa ülkesinde bile yapılmıyor dedi. Geri ödemenin uzun prosedürlerle suistimal edildiğini vurgulayan Kaddoumi, bu nedenle fayda modelini geliştirdiklerini ifade ederek şunları söyledi: Bu sayede birçok ülkede yüzde 20 ile 25 arasında değişen verimlilik artışı, yüzde 12-20 civarında maliyet tasarrufu sağladık.

10 MİLYARLIK FATURA ÇIKARIYOR
Geçen yıl üniversite ve özel hastanelerde parmak izi taramasını devreye alan SGK'nın araştırmasına göre hastaların yüzde 78'ine fiyatı 750 TL'yi bulan gereksiz testler yapılıyor. Yüzde 91'i temiz çıkan bu testler, devlete yıllık ekstra 10 milyar lira maliyet çıkarıyor.