Kurbanlık alırken nelere dikkat edilir? Bakanlık uyardı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kurbanlık konusunda vatandaşı uyardı.

bakanlik kurbanlik alacaklari uyardiGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kurbanlık olarak alınacak hayvanların;

  • sağlıklı,
  • besili,
  • kulak küpesi bulunan,
  • veteriner sağlık raporu,
  • hayvan pasaportu,
  • nakil belgesi olan ve
  • hayvan kimlik sistemine kayıtlı olmasına
  • dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık satışı yapacak ve alacak vatandaşların doğru bilgilendirilmesi, artacak olan yurt içi hayvan hareketleriyle bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Açıklamada, kurbanlık olarak alınacak küçükbaş ve büyükbaş hayvanların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulan bilgisayar destekli veri tabanlarında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin, ayrıca büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar içinse nakil belgesinin olmasına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

İller arası sevklerde hayvanların resmi veteriner hekim tarafından sağlık muayenesinden geçmiş olduğuna dair veteriner sağlık raporu bulunması gerektiğine işaret edilen açıklamada, veteriner sağlık raporu olmadan iller arası hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine, bu hayvanların kesiminin yapıldığı kesimhane sahiplerine idari para cezası uygulanacağı ifade edildi.

Açıklamada, hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanların, kurban hizmetleri komisyonlarınca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurbanlık satış yerlerinden ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerden alınması gerektiği vurgulandı.

Nakil esnasında hayvanların araçlara aşırı yüklenmemesine özen gösterilmesi istenen açıklamada, bu araçların hayvanların yolculuk süresince yem ve su ihtiyaçlarının karşılanmasına ve yeterli havalandırma şartlarına sahip olması gerektiğine işaret edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hayvan nakillerinde kullanılan araçlar, nakil öncesinde ve nakil sonrasında mutlaka temizlenip, dezenfekte edilmelidir. Bu kurallara uymayan yetiştiricilerimize, kesim yerlerine ve araç sahiplerine idari para cezası uygulanacağı unutulmamalıdır. Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarını, şehir ve kasabalarda çalışma izni almış kesimhaneler ile kurban hizmetleri komisyonunun önceden belirlediği kesim yerlerinde, köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesmeleri gerekiyor. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık kesimine izin verilmeyecektir. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır.

Et en hızlı bozulan gıda maddelerindendir. Bu sebeple parçalama işlemi hızla yapılmalı, hijyenik eldivenler kullanılmalıdır. Kesim sonrasında kanın iyice akıtılması, iç organların uygun bir şekilde çıkartılması, temiz ve keskin bıçakların kullanılması ve genel hijyen kurallarına azami derecede uygun davranılması gıda güvenirliliği ve insan sağlığı için önem arz etmektedir."

2016 Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak?

Açıklamada ayrıca, kesilen kurbanın küçükbaş ise kulak küpeleri, büyükbaş ise kulak küpeleri ile birlikte pasaportları, eğer kesim sırasında görevli kişilere teslim edilmemiş ise mutlaka muhtarlıklara, belediyelere veya il, ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiği ifade edildi. Böylece kesilen kurbanın bilgisayar destekli veri tabanından düşülmesi suretiyle, hayvan kayıt sisteminin güncellenmesinin de sağlanmış olacağına vurgu yapıldı.

Kurbanlık sıkıntısı yok

Kurban Bayramı için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirten Çelik, “Geçmiş yıllarda ortalama 2 milyon 700 bin küçükbaş kurban edilirken, şu anda 3 milyon 700 bin kurban edilmeye müsait küçükbaş hayvan var. Şu an 1 milyon 200 bin kurbanlık şartlarına uygun büyükbaş hayvan varlığını tespit ettik. Hayvan fazlamız var. Kimse fiyatlar üzerinden spekülasyona gitmesin” dedi.

FAZLASIYLA HAYVAN VAR

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç da vatandaşı pahalı et konusunda uyardı. Tunç, “Kurbanlık fiyatları enflasyonun etkisiyle geçen senenin yüzde 8-10 üzerinde olabilir ama yüzde 20-25 zam varsa bu kesinlikle spekülatiftir. Vatandaşımıza çağrımız oradan uzaklaşın, kurbanlığınızı başka bir çadırdan alın. Elimizde fazlasıyla hayvan var” şeklinde oldu.

Büyükbaş ihtalatı başladı

Et ve Süt Kurumu'nun besilik hayvan talebini karşılamak üzere imzaladığı protokol kapsamında Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği organizasyonuyla Brezilya'dan yüklenen Brangus cinsi 17 bin besilik sığır, İzmirLimanı'na getirilerek gümrük vergisine tabi olmadan ülke genelindeki 250 işletmeye gönderilmeye başlandı. Aracıların kaldırılmasının kolay olmadığını, bürokratik zorluklarla mücadele ettiklerini, geminin İzmir Limanı'na yanaşmasına dahi 3 gün izin verilmediğini belirten Tunç, bu sorunun da Bakan Çelik'in araya girmesiyle çözüldüğünü söyledi. İzmir Limanına gelen sığırların kilosunun 3,9 dolardan alındığını belirten Tunç, "Hayvan başına ortalama 1000 ila 1200 lira daha düşük fiyatla girdi sağladık" dedi.