Taksitli satışlarda tüketicinin borcunu erken ödemesi halinde satıcı veya sağlayıcı faiz ve komisyon indirimini yapacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Taksitle Satış Sözleşmeleri yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, taksitle satış sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenliyor.
Tüketici ile kurulan taksitle satış sözleşmeleri ile tüketicinin kira süresi sonunda bir malın mülkiyetini edinme zorunluluğunun bulunduğu finansal kiralama sözleşmelerini kapsayan yönetmelik, kredi kartı ile yapılan alışverişler için uygulanmayacak.
Yönetmeliğe göre, taksitle satış sözleşmesinin yazılı şekilde kurulması ve sözleşmenin bir örneğinin kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunlu olacak.
Tüketicinin daha sonraki tarihlerde talep etmesi halinde ücret talep edilmeksizin bir defaya mahsus olmak üzere sözleşmenin bir örneği tüketiciye verilecek. Taksitle satış sözleşmesi en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenecek.
Sözleşmede malın veya hizmetin tüm vergiler dahil Türk Lirası olarak peşin ve taksitli satış fiyatı, tüketicinin erken ödemede bulunma hakkı ile satıcı veya sağlayıcı tarafından faiz veya komisyon alınmışsa, ödenen miktara göre faiz ve komisyon indirimi talep etme hakkı olduğuna ilişkin bilgi, faiz miktarı, faizin hesaplandığı yıllık oran ve sözleşmede belirlenen faiz oranının yüzde 30 fazlasını geçmemek üzere gecikme faiz oranı gibi unsurlar yer alacak.
CAYMA HAKKI
Tüketici, 7 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitle satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacak. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkını kullanabilecek.
Satıcı cayma süresi içinde malı tüketiciye teslim etmişse tüketici, malı ancak olağan bir gözden geçirmenin gerektirdiği ölçüde kullanabilecek. Olağan gözden geçirme malın ilk incelemesini kapsayacak. Malın mutat olarak kullanılması durumunda tüketici cayma hakkını kullanamayacak.
Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile hizmetin ifasına başlanan hizmet sözleşmelerinde de tüketici cayma hakkını kullanamayacak.
Tüketicinin satıcıyı bulduğu finansal kiralama işlemlerinde cayma hakkı söz konusu olmayacak.
ERKEN ÖDEME
Tüketicinin cayma hakkını kullanması durumunda, satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 7 gün içinde almış olduğu bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi, tüketiciye hiçbir masraf yüklemeksizin iade etmekle yükümlü olacak. Tüketici de malı 7 gün içinde satıcıya iade edecek.
Tüketici, borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilecek. Her iki durumda da satıcı veya sağlayıcı, faiz veya komisyon aldığı durumlarda ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve komisyon indirimini yapmakla yükümlü olacak.