Schengen Vizesi nedir? Nasıl alınır? Şartları nelerdir?

Schengen vizesi, 1985 yılında AB’nin 5 ülkesi Almanya, Belçika, Fransa, Lüksemburg ve Hollanda'nın, kendi aralarında sınırları kaldırarak kontrolleri kolaylaştırmak amacıyla imzaladığı bir anlaşmadır.

Schengen ismi, Lüksemburg’un 1.500 nüfuslu küçük bir kasabasında anlaşmayı imzalayan ülkelerin toplanıp imzalaması nedeniyle verilmiş.

Birleşik Krallık ve İrlanda : Birleşik Krallık ve İrlanda özel bir statüye sahiptir. Schengen Bölgesi‘ne dahil olan, AB’ne üye 22 devletin oybirliğiyle aldığı karar sonrasında Schengen düzenlemelerinin yalnızca bir kısmına katılmaktadırlar. Birleşik Krallık özellikle polis işbirliği ve ceza konulu adli işbirliğine, uyuşturuculara karşı mücadeleye ve Schengen bilgi işlem sistemine (SIS) katılmaktadır.

İrlanda ise esas olarak SIS’e katılmaktadır. Bu iki ülke, kendi sınırlarında kişileri denetleme hakkını mahfuz tutarlar.

Schengen Bölgesi Ülkeleri hangileri?

Schengen Anlaşmaları’nı imzalamış ülkelere Schengen Bölgesi Ülkeleri deniyor

  • schengen-statesAlmanya
  • Avusturya
  • Belçika
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Estonya
  • Finlandiya
  • Fransa
  • Kıbrıs
  • Hollanda
  • İspanya
  • İsveç
  • İsviçre
  • İtalya
  • İzlanda
  • Letonya
  • Liechtenstein
  • Litvanya
  • Lüksemburg
  • Macaristan
  • Malta
  • Norveç
  • Polonya
  • Portekiz
  • Slovakya
  • Slovenya
  • Yunanistan

Schengen işbirliğinin amacı nedir?

1985 yılında topluluk çerçevesi dışında başlatılan Schengen işbirliği, Schengen Bölgesi dış sınırlarındaki korumanın güçlendirilmesi konusunda teminat vererek, kişilerin, imzacı ve ortak ülkeler arasında serbest dolaşımını sağlar. Schengen bölgesine üye bir ülkenin sınırlarından bir kere giren herkes, kontrol edilmeksizin diğer ülkelerin sınırlarından geçebilir.

schengene-vizesiz-giriste-mutaTürkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Schengen Vizesi

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, herhangi bir Schengen üye devleti konsolosluğunca verilmiş bir vize ile Schengen Alanında yer alan ülkelere giriş yapabiliyor. Schengen vizesi ile 6 ay içinde en fazla 90 gün ikamet etmek mümkündür. Şayet son 6 ay içinde herhangi bir Schengen üye devletinde veya ayrı ayrı Schengen ülkelerinde toplamda 90 kalırsanız, bu durumda bu sürede başka bir Schengen vizesi alamazsınız.

Schengen Vizesi harç tutarı ne kadar?

Schengen-visaMüsaade edilmiş seyahatlerin sayısı göz önünde bulundurularak Schengen vizesi tek, çift veya çok girişli olabilir. Vize başvuruları en erken 7 iş gününde sonuçlandırılıyor. Bütün Schengen ülkeleri için vize harcı 60 Euro’dur ve sadece peşin ve Euro olarak ödenebilmektedir. 6 ila 12 yaş grubundaki çocuklar 35 Euro vize ücreti ödüyor. Başvurular yalnızca kişisel olarak yapılabilir. Posta veya diğer yollarla iletilen başvurular kabul edilmiyor.

Schengen vizesi için başvuru evrakları nelerdir?

Vize başvurusunda istenen, seyahatin amacını ve gidilecek hedef ülkeyi destekleyen belgeler hazırlanmalı ve istenilen evraklar eksiksiz sunulmalı. Konsolosluk, sunulan belgelerin yanı sıra başka evrakların, belgelerin gösterilmesini de isteyebilir. İstenilen her belgeden birer fotokopi hazırlanması gerekiyor.

  1. Geçerli Seyahat Belgesi (Pasaport): Pasaport, talep edilen vizenin bitim tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olmalıdır. Pasaportun, sahibinin kimliğini ve uyruğunu doğrulamaya uygun olmalıdır. Konsolosluk, verilerin okunaksız, fotoğrafı net olmayan ve sayfaları dolmuş, tahrip olmuş, sahte veya üzerinde sahtecilik yapılmış pasaportları kabul etmiyor. Pasaportta yer alan verilerin formda ve sunulan diğer belgelerde yer alan veriler ile uyuşması gerekmektedir.
  2. Vize Talep Formu: Vize talep formu konsolosluklardan veya onların web sitelerinden ücretsiz temin edilebilir. Web sitesinden indirilen formlar yazdırılıp, eksiksiz, okunaklı bir biçimde doldurulmalı ve imzalanmalı.
  3. Biyometrik Fotoğraf :  2 adet (3.30×4.00 cm). Fotoğrafın yaklaşık 3,5 x 4 cm ebatında ve son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekiyor.
  4. Seyahat Sağlık Sigortası: Gidilecek ülkede kalış süresini tamamen kapsayan ve tüm Schengen devletlerinin topraklarında geçerli olan, acil tıbbi işlemin yanı sıra sağlık nedeniyle kişinin ülkesine geri gönderilmesi gerektiğinde kullanılmak üzere asgari 30.000 Euro teminat bedeli olan sağlık sigortası yaptırılması gerekiyor.
  5. Uçak bileti ve diğer biletler: Gidilecek ülkeye ait gidiş-dönüş uçak bileti. Eğer farklı noktalardan gidiş dönüş yapılacaksa, bunu gösterir bilet rezervasyonları veya alınmış biletlerin dökümü.
  6. Konaklama yeri rezervasyonu: Turla gitmeyip münferit turist olarak gidenler otel konaklamasının hepsini ödemeli ve otelden mail yoluyla alınan ödendi konfirmasyonunu belgelemeli. Şayet birden fazla Schengen üyesi ülke ziyaret edilecekse, her bir ülke için geçerli olmak üzere seyahatin ve konaklamanın maddi teminatının mevcut olduğunun belgelenmesi gerekir. Konaklama rezervasyonunu ücretsiz yapmak için booking.com sayfasını tıklayın.
  7. Turla gidilecekse ilgili evraklar: Gidilecek turun bir programı ve turun ücretini ödediğinize dair, tur şirketinden alacağınız evraklar dosyaya eklenmeli.
  8. Gelir belgesi: İşveren tarafından verilen maaş bordrosu, Son 3 aylık hareketi gösterir aktif banka hesap özeti, kredi kartı son ay ekstresi. Gelir gösteren kira sözleşmesi, tapu belgesi, araba ruhsatı fotokopileri.
  9. Davetiye; Göçmenlik ve Vatandaşlık Kurumu tarafından onaylanmış davetiye veya iş ortağı ve ya etkinlik organize eden tarafından imzalanmış, mühürlenmiş, o ülkedeki adresi ve telefon numarasının açık belirtildiği davetiyeler.
  10. Dilekçe; Konsolosluğa hitaben yazılmış olan, seyahatinizin amacını belirten bir dilekçeyi başvuruya ekleyin.

Schengen vizesi için EK BİLGİLER

Schengen vizesinin olması, Schengen ülkelerine kesin giriş hakkı verdiği anlamına gelmiyor. Ülkelerin giriş kapılarında, kişiye neden geldiği, kalmayı planladığı süre, seyahatini nasıl finanse edeceğini gösterir kanıtlar tekrar istenebilir. (pek fazla sorulmuyor).

Schengen-pssportEvrak hazırlama vizenin en önemli ve ciddiye alınması gereken sürecidir. Ne kadar iyi kanıt ve belge sunulursa vize almak o derece kolaylaşır. Tembellik etmeyip, evrakları tamamladıktan sonra vizeye başvurulması önem arzediyor. Mülakata çağrılma durumunda ise, verilen zamandan önce orada hazır olmak gerekiyor.

Artık çoğu ülke konsoloslukları Schengen vizesi için yetkili kurumlarla birlikte çalışıyor. Bulunulan ile bağlı olarak, bu yetkili kurumlara başvuru yapılması gerekiyor.

Seyahatin amacına göre, istenen belgeler arasında farklılıklar olabilir. Ayrıca konsolosluk vize tipi durumuna göre başvuruya eklenen belgelerin yanı sıra başka belgeleri talep de edebilir. Bu nedenle vize başvurularında olası bu durumları da zaman olarak, vize alma sürecini uzatabileceği akılda tutulmalı. Birisi 3 günde vizeyi alabilirken, bir başkasınınki 2 hafta sürebilir.

Schengen vizesine en çok başvuru yapan ülkeler

Schengen vizesine en çok başvuran ülkeler arasında 5. sıradayız. Bu vize için en çok başvuru yapan ülkeler sırayla şöyle:

  1. Rusya federasyonu (6.995.141 başvuru)
  2. Ukrayna (1.589.963 başvuru)
  3. Çin (1.497.178 başvuru)
  4. Türkiye (779.464 başvuru)
  5. Belarus (777.813 başvuru)

Türkiye, Schengen vize işlemleri için, 2009-2012 yılları arasında, son dört yılda 140 milyon Euro harcamış. Üstelik de bu masraflara; kargo masrafları, aracı kurumun hizmet bedelleri, dokümanları hazırlarken yapılan masraflar ve diğerleri dahil değil. Bunlar da eklendiğinde rakam 200 milyon Euro'yu çok aşmaktadır.

TC Vatandaşlarının Schengen vizesine en çok başvuru yaptığı ülkeler

  1. Almanya (190.304 başvuru)
  2. İtalya (139.071 başvuru)
  3. Yunanistan (131.598 başvuru)
  4. Fransa (103.677 başvuru)
  5. İspanya (48.924 başvuru)

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, SCHENGEN VİZESİ için açıklamalarda bulundu. (25 Aralık 2015)

"VATANTAŞLARIMIZ SCHENGEN BÖLGESİNE VİZESİZ GİREBİLECEK"

AB süreci bakımından son dönemde çok önemli gelişmeler meydana geldiğine işaret eden Bakan Bozkır, şunları döyledi:

"Vizenin kaldırılması için mutabakat sağlandı ve inşallah bu yılın EKİM ayında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen bölgesine vizesiz olarak girebilecekler ve çok önemli bir sorunumuz, çok önemli bir beklentimiz bu şekilde karşılanmış olacak." 

"AB BAKIMINDAN DA TÜRKİYE VAZGEÇİLMEZ"

AB ile müzakere sürecinin hızlandığını da belirten Bakan Bozkır, şunları kaydetti:

"Türkiye için AB bugün belki gerçekten en fazla önem arz eden bir noktadadır ama AB bakımından da 'Türkiye vazgeçilmez, onsuz olmaz ve geleceğe bakarken de Türkiye ile birlikte yürüme kararlılığına kavuşmuş' bir tablo içindeyiz."