Ataköy'de imar sahile indi

Mimar Deniz Kayabay’a göre Ataköy sahilinde imar koşullarına göre 50 bin metrekare civarı bir sahada toplam inşaat alanı 100 bin metrekare olmalıyken, burada 225 bin metrekarelik inşaat ruhsatı verildi. Ataköy’ün onda biri kadar araziye Ataköy’ün toplamı kadar inşaat yapılacak.

Ataköy'de imar sahile indi

Zaman'ın haberine göre kıyıları denetledikten sonra düzeltilmesi için talimat verdiği sahil yapılaşması İstanbul’da da ortaya çıktı. Ataköy’deki 412 bin metrekarelik sahil şeridi şantiye alanına döndü. Son 5 yılda yeni projelerle birlikte sahilde dev yapılar yükseliyor. Ataköy’ün onda biri kadar araziye Ataköy’ün toplamı kadar inşaat yapılacağı iddia ediliyor.

İstanbul, silüet tartışmalarının çıkış noktası Zeytinburnu sahilinde yapılan binayı aşacak yeni bir problemle karşı karşıya.  Başbakan Tayyip Erdoğan bu binayla ilgili olarak, “Sahibiyle konuştum, tıraşlayın dedim ama hiçbir şey yapmadılar, o yüzden çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum.” demişti. Ataköy’de bulunan 412 bin metrekarelik bir sahil şeridi inşaat şirketlerinin şantiye alanına döndü. Yeni projelerle Ataköy’ün onda biri kadar araziye Ataköy’ün toplamı kadar inşaat yapılacağı belirtiliyor. Sahilde yapılacak yüksek katlı binalar, ulaşım ve altyapı sorunlarını beraberinde getirecek.

Türkiye’de ‘örnek proje’ olarak yapılan Ataköy’de sahilin doğal ve fiziki yapısı da tehdit altında. Bilirkişi raporuna göre kıyı kenar çizgisi yanlış tespit edilen bölge yoğun yapılaşmaya uygun değil. Arsa sahibi kuruluşun yetkilileri yoğun yapılaşmayı kabul etmekle beraber, “Projenin, sahili halka açacak şekilde revize edileceğini” ifade ediyor. Kıyı Kanunu gereği deniz kumsalının karayla birleştiği kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde 50 metreye kadar olan mesafede kalıcı yapı yapılamıyor. Kıyı kenar çizgisinden sonra alüvyonlu dolgu alanlarında da yapılaşma için imar sınırlamaları var. Buna rağmen yapılacak binaların projelerine göre 70 metre boyunda 24 katlı binalar Ataköy sahilinde yükselecek. İnşaata açılan alan ise bölgede tetkik yapan bilirkişi raporlarına göre yoğun yapılaşmaya uygun değil.

Sahil şeridinde şu anda çalışması süren üç büyük inşaat alanı bulunuyor. Bunlardan ilki Ataköy 5. Kısım’da bulunan bir şirketin inşaat faaliyeti yürüttüğü ‘rezidans ve otel’ alanı. Onun 500 metre ilerisinde hasılat paylaşımı ile bir özel şirket ortaklığına tahsis edilen lüks konut projesi bulunuyor. Tarihi baruthane binalarının bulunduğu parselde ise yine bir ortak girişim firması inşaata başlamış durumda. Bir başka özel şirketin satın aldığı arazide ise henüz inşaat yok.

Ataköy sahili ile ilgili bir diğer tartışma konusu ise bölgenin kıyı kenar çizgisi. Deniz ile kara arasında kalan kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık ve benzeri alüvyon dolgu alanlarının doğal yapısı yoğun yapılaşmaya elverişli değil. İnşaata açılan alan ise bölgede tetkik yapan bilirkişi raporlarına göre dolgu alanı. Kıyı kenar çizgisi doğru tespit edilirse bu alanda yer alan projelerin imar koşulları değişecek. Yapılacak projeleri mahkemeye veren ve projelerin yapılacağı kıyı alanlarının vatandaşın ortak malı olduğunu vurgulayan Ataköy 1. Kısım Güzelleştirme Derneği, projelerin Ataköy sahilini halkın kullanımına kapatacağını belirtiyor. Kıyı kenar çizgisinin belirlenmesi ile ilgili derneğin açtığı dava sürüyor. Bilirkişi raporuna göre yapılaşmaya açılan bu alanın neredeyse tamamı kıyı kenar çizgisinin önünde. İddiaya göre Ataköy’de usulsüz bir kıyı kenar çizgisi belirlenmiş. Bu çizgi doğal sınırlara göre değil yapay olarak, parsel sınırlarına göre saptanmış.

 

Bilirkişi tarafından tespit edilen Ataköy sahili doğal kıyı çizgisi (üstte) yerine, yeni kıyı kenar çizgisiyle (altta) imar sahile kadar inmiş oldu.
Projeler bittiğinde 17 yeni blok yükselecek

Planlı yapılaşmaya örnek olacak şekilde tasarlanan Ataköy’de sahil şeridinin yoğun yapılaşmayla birlikte özelliğini yitireceğini düşünen mahalle sakinleri, “Burada projeler biterse 17’ye yakın blok yapılacak. Sahilimiz, yeşilimiz, manzaramız, rüzgârımız yani her şeyimiz gidiyor.” diyor. Ataköy 1. Kısım Güzelleştirme Derneği, arsa sahibi şirketin kendi uygulama projelerinde imar koşullarını da belirlemesinin yanlış olduğunu belirtiyor.

 Ataköy sahilinde yapılaşmaya açılan alanda zemin risk taşıyor. Kıyı kenar çizgisinden sonra alüvyonla  doldurulmuş alanda yapılaşma için belli imar sınırlamaları var. Ataköy Güzelleştirme Derneği üyesi mimar Deniz Kayabay, “Bu bölge imar planlarında turizm tesis alanı olarak geçiyor. Dolayısıyla sadece turizme yönelik tesis yapılabilir. Ancak bu bölgede firmalar apart otel adı altında rezidans yani konut yapıyor. İmar planlarında toplam inşaat alanı konut yapılırken yarıya düşer. Bu bölgede turizm alanının yapılaşma koşulları kullanılarak fazladan konut yapılıp satılmış oluyor.” dedi.

    Ataköy sahilinde imara açılacak alanda üç büyük parsel bulunuyor. Bunlardan ilki Ataköy Konakları’nın yanından başlayıp yeni yapılacak ‘bir otel binası ve rezidansa’ kadar olan alan. İnşaatın başlamadığı bu alanda 4 blok apart otel yapılacağı iddia ediliyor.

    İmara açılan ikinci parsel ise tarihi baruthane binalarının olduğu alan. Bu parselin 30-40 dönümlük bir parçası bölünerek ayrı bir parsel olarak ayrıldı. Yabancı ortaklı bir firma tarafından satın alınan bu alanın arka blokunda rezidans olarak inşaat çalışmaları başlamış durumda. 435 metrekare civarındaki bu dairelerin fiyatı 2,6 milyon Euro. Bu inşaatın kaba inşaatı bitti, ince işleri devam ediyor. Ayrılan parselin kalan kısmı ise tarihi baruthane binalarının içinde olduğu alan. Burası da hasılat paylaşımıyla bir özel şirkete verilmiş durumda. 4 blok yapılacak bu sahada şantiye binaları kurulmaya başladı.

    Alandaki üçüncü büyük parsel de bir özel şirket ortaklığına yine hasılat paylaşımı yoluyla verilmiş. Hasılat paylaşımında şirket, binaları yapıp satıyor ve geliri arsanın sahibi olan şirketle paylaşıyor. Bu alanda 5 tane yüksek katlı binanın yapımı başladı. Bu alandaki projenin metrekare fiyatının yaklaşık 26 bin lira olduğu ifade ediliyor.

    Ataköy sahilindeki imar koşulları hakkında bilgi veren Mimar Deniz Kayabay şu açıklamada bulundu: “Yeni projelerle, Ataköy sahilinde izin verilen inşaat miktarının üç katı kadar yapılaşma olacak. Buradaki imar koşullarına göre 50 bin metrekare civarında olan bir sahada toplam inşaat alanı 100 bin metrekare olmalıyken burada 225 bin metrekare inşaat için ruhsat verilmiş. Yapılacak binalar 70 metre yüksekliğinde, ortalama 24 kat olacak. Binalar bittiğinde 17’ye yakın blok olacak ve 1 milyon metrekareye yakın oturma alanı ortaya çıkacak. Bu, Ataköy’deki yapılaşmanın toplamından daha fazla. Ataköy’ün onda biri kadar araziye Ataköy’ün toplamı kadar inşaat yapılacak. Burasının yoğunluğu düşük olmalı, Ataköy gibi olmalı.”