Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, özel yüksek öğrenim öğrenci yurtlarının denetim ve kontrolünün Kredi ve Yurtlar Kurumu’na devredileceğini açıkladı.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, golf turnuvasına katıldığı Antalya’dan Isparta’ya geldi. Burada valiliği ziyaret eden Suat Kılıç, öğrenci evleriyle ilgili tartışmalara değinerek, "Başbakanımızın bu konudaki kaygı ve hassasiyetini onun kaygılandığı noktadan anlamak ve paylaşmak lazım. Ben sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Şu noktadaki, aileleri anne ve babalar gurbette üniversite eğitimlerine devam eden çocukları ile ilgili düşünmeye, daha ilgili olmaya davet etmiş oldu aslında. Ama sayın Başbakanımızın sözleri ve cümleleri onun kullandığı mecranın dışına taşınanları da doğrusu anlamakta zorlanıyorum. Başbakanımızın kastettiği anlam başka, bu konu üzerinden siyasi rant oluşturmak isteyenlerin yol açtığı polemikler bambaşka bir noktada. Gençler üzerinden yürütülen tartışmaların zina, fuhuş ya da cinsellik ekseninde yürütülmesi son derece yanlış. Bu gençler Cumhuriyetimizin geleceği. Bu gençler Türkiye’nin aydınlık yarınlarının güvencesi. Gençlerin sağlıklı koşullarda barınması, gençlerin doğru yerlerde kalması, gençlerin geleceğe en sağlıklı koşullarda hazırlanması elbette başka sayın Başbakanımızın olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti hükumetinin görevidir. Elbette ki Sayın Başbakan sorumlu bir devlet adamı olarak kaygılarını seslendirme adına sonuna kadar sahiptir. Başbakanımızın söz ve cümlelerini bulunduğu noktadan alıp tamamen farklı bir yere taşımaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Sayın Başbakanımızın sözlerini çarpıtarak gençleri ve ailelerini incitecek bir tartışmaya zemin oluşturmaya hiç kimsenin hiçbirimizin hakkı yoktur. Nihayetinde bugün Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde Kredi ve Yurtlar Kurumu, devlet yurtlarında kalmak isteyen gençlerimiz için en sağlıklı barınma koşullarını oluşturmanın müjdesini vermektedir."
“ÖZEL ÖĞRENCİ YURTLARI KREDİ YURTLAR KURUMU’NA DEVREDİLECEK”
Yurt yatak kapasitesini 165 binde devraldıklarını belirten Bakan Kılıç, "Bugün yurt yatak kapasitesi 310 bin kişiye çıkmış durumda. Şu an devam eden 163 tane yurt inşaatı var. Buna ilave 65 ilde yaklaşık 80 bin kapasiteye karşılık gelecek bir yurt kiralama ilanına çıkacağız.Dolayısı ile önümüzdeki eğitim öğretim yılı öncesinde hedefimiz 450 bin yatak kapasitesine ulaşmaktır. 450 bin yatak kapasiteye ulaşıldığında zaten devlet yurtlarına yapılan barınma başvurularının tamamını karşılar hale gelmiş olacağız. O nedenle bu tartışma o gün itibari geri büyük ölçüde geride kalmış olacak. Ayrıca Sayın Başbakanımızın kaygılarından hareketle önlem alınan konular var. Öğrenci yurdu gibi faaliyetine devam eden apartlar, pansiyonlar var. Bunların iş yeri açma izin belgesi yok. Vergi levhası yok. Herhangi bir hukuka, statüye, resmiyete tabi değiller. Denetimleri yapılamıyor. Dolayısıyla yayınlanacak bir genelge ile bunların sistemin içerisine çekilmesi yönünde çalışmalar yürütülecek. Ayrıca şu an Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetiminde olan özel yüksek öğrenim öğrenci yurtlarının denetim ve kontrolü Kredi ve yurtlar Kurumu’na devredilecek. Dolayısıyla hem devlet yurtlarına, hem de özel yurtlara işletme modeli ve standardını getirmiş olacağız. Pansiyonlara apartlara özel öğrenci yurtlarına özel işletme standart işletme modelini getirdiğimiz andan itibaren hem Başbakanımızın seslendirdiği kaygılar ortadan kalkmış olacağız, hem de anne ve babaların gurbette üniversite öğretimine devam eden gençler ile ilgili kaygıları son bulmuş olacak. Mesela bu kadar net, açık. AK Parti hükumeti olarak tespit edip de çözümünü üretemediğimiz herhangi bir sorun yok. Ama maalesef görüyorum ki, hem medyanın bir bölümünde, hem siyasetin bir bölümünde bu konuyu inadına çarpıtmaya çalışanlar var. Biz de inadına ve en kısa zamanda çözümünü bulacağız. Kimse de ev baskını filan gibi bir takım hayallare kapılmasın. Nihayetinde Türkiye bir hukuk devletidir. Neyin hangi zeminde ne ölçüde yapılabileceği kanunlarda ve anayasada bellidir."