Gelişen ülkeler gökyüzünün yeni hâkimi

Asya'dan Afrika'ya, Ortadoğu'dan Amerika kıtasına dek gelişmekte olan ülkelerdeki iş seyahati sektörü hızla büyüyor.

Gelişen ülkeler gökyüzünün yeni hâkimi

Bu büyümenin sonuçları açıkça görülüyor. Dubai'deki havalimanı geçenlerde, beyaz mermerle kaplı yeni bir terminal eklenerek genişletildi.

Benzer şekilde, Pekin'e gelen yabancı yolcuları geniş ve ışıltılı yeni uluslararası terminal karşılıyor. İstanbul kendini ABD ve Avrupa'daki rakiplerine kıyasla Asya'yla daha iyi bağlantılara sahip, modern bir ulaşım merkezi olarak yeniden biçimlendiriyor. 2014'te Dünya Kupası'na, 2016'da da Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Brezilya ise altyapı yatırımlarına milyarlarca dolar harcıyor. Dünya İş Seyahatleri Birliği İcra Direktörü Michael McCormick, "Gelişmekte olan ekonomilerde durum gerçekten değişiyor. Altyapı yatırımları talebe yetişmek için hızlanıyor" diyor.

İş seyahatine çıkanların uçak bileti, otel ve diğer seyahat harcamalarının bu yıl 1.16 trilyon doları bulması bekleniyor. Bu rakam geçen yıl 1.07 trilyon dolardı. Artışın büyük bölümü gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanıyor. Tabii, gelişmekte olan ülkelere yapılan seyahatlerin belli zorlukları var. Yollar tehlikeli olabiliyor. Bazen aşı ve sıtma ilacı gerekebiliyor. Bir diğer endişe de güvenlik. Bazı yerlerde kaçırılma tehlikesi yüksek. Küresel seyahatlerin artmasından kaynaklanan diğer riskler arasında, hastalıkların hızla yayılması ve salgınların genişlemesi de var.

Son tehdit, onlarca kişiyi etkileyen yeni bir grip salgınının en az 17 kişinin ölümüne yol açtığı Çin'de ortaya çıktı. Bir diğer virüs de yakın zamanda Ortadoğu'da tespit edildi. Sektör örgütü Uluslararası Havaalanları Konseyi'ne göre geçen yıl Asya'da yüzde 7.5, Latin Amerika'da yüzde 7.3, Afrika'da yüzde 6.4 ve Ortadoğu'da yüzde 13 büyüyen hava trafiği, Batı ülkelerindeki havaalanlarını geride bıraktı. Gelişmekte olan ülkelerde bulunan ve her biri yılda 40 milyondan fazla yolcu ağırlayan beş havalimanı, çift haneli büyüme kaydetti: İstanbul, Dubai, Cakarta, Bangkok ve Singapur. Son on yılda Pekin Uluslararası Başkent Havalimanı'ndaki yolcu sayısı üç kat arttı.

Çoğu seyahat uzmanına göre bu havalimanı 2014'te, Atlanta'daki Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı'nı geçerek yolcu trafiği açısından en büyük havaalanı olacak. Çin o zamana kadar ABD'yi geçip dünyanın en büyük iş seyahati pazarı olacak. Dünya İş Seyahatleri Birliği'ne göre, Brezilya'da 2000'den beri 3 kat artan iş seyahati harcamaları bu yıl 34.5 milyar dolara çıkacak.

Brezilya bu tempoyla giderse, Fransa, İngiltere ve İtalya'yı iki yıl içinde geride bırakacak. Hava seyahati tarihteki en güvenli dönemini yaşarken (ABD'de arka arkaya dört yıldır ölümlü uçak kazası olmadı) gelişmekte olan ülkelerdeki uçak yolculukları hâlâ tehlikeli. Küresel trafiğin yalnızca yüzde 3'ünün yürüten Afrika'daki havayolu şirketleri, 2012'deki uçak kazalarının yüzde 17'sinden sorumluydu.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nden Tony Tyler, son yıllarda gelişme gösteren bu kötü güvenlik sicilinin Afrika'nın ekonomik potansiyeline zarar verdiğini söylüyor. Otel sayısının azlığı nedeniyle genelde oda kıtlığı olduğu için, oda fiyatları yüksek. Otel sayısının sürekli yetersiz kalması 2012'de Moskova'yı, iş seyahati yapanlar için üst üste dokuzuncu kez dünyanın en pahalı şehri yaptı. Nijerya'nın Lagos kenti ikinci sırayı aldı. Lagos'un Victoria Adası semtindeki Radisson Hotel'de, standart bir odanın gecelik fiyatı yaklaşık 410 dolar. Ancak büyük otel zincirlerinin gelmesiyle birlikte, gelişmekte olan ülkelerdeki durum iyileşiyor. Starwood Hotels gelecek beş yılda, Çin'de 100 yeni otel açmayı planlıyor. Marriott başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere dünya çapında yeni oteller açmak için, üç yıllık bir plan kapsamında geçen yıl 2 milyar dolar ayırdı.

Büyük havayolu şirketleri de talebe cevap veriyor. United Airlines Houston-Lagos arasında sefer başlattı. Delta Air Lines Haziran'da Seattle ve Şanghay arasında günlük direkt uçuşlar başlatacak. Air France geçenlerde Paris ve Kuala Lumpur arasında uçmaya başladı. Lufthansa yakında Frankfurt ve Şanghay arasında haftada beş sefer yapacak.

Havayolu şirketleri daha iyi bağlantı ve daha çok varış noktası sunmak için uluslararası ittifaklarını genişletiyor. Üç büyük küresel ittifakın en büyüğü olan Star Alliance, Shenzhen Airlines, Kolombiya'dan Avianca ve Tayvan'dan Eva Air'i bünyesine kattı. Lufthansa Başkanı Dr. Jurgen Weber, "Sektörün gelecekteki büyümesinin Asya'da gerçekleşeceğinden eminim.

Asya'da yaşam standartları yükseliyor ve Çinlilerin seyahat etmeyi Japonlardan daha çok sevdiği görülüyor" diyor.