Sosyolog & Rehberlik Uzmanı İsmail Öz meslek seçiminde önemli noktaları gençlere aktardı.
FSMV Üniversitesi Basın Yay. ve Hlk. İlşk. Müdürü Sosyolog & Rehberlik Uzmanı İsmail Öz ek yerleştirme sürecinde öğrencilere altın değerinde önerilerde bulundu.
Ek yerleştirme döneminde bu ikinci şansın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Öz, dikkat edilmesi gereken önemli noktaları söyle sıraladı:
-Ek yerleştirmelerde tercih yapabilmek için 1. Yerleştirmede de tercih yapmış fakat yerleştirilememiş olmak gerekir.
-ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunu çok iyi incelenmelidir.
-En çok istenilen bölüme 1. sırada yer verilmeli , diğerleri de aynı mantığa göre sıralanmalıdır.
-Tablo 3A’daki iki yıllık bölümleri seçerken alan içi-alan dışı durumlarına mutlaka dikkat edilmelidir. Çünkü öncelik sırası alandan gelenlerin olacaktır; boşluk kalırsa alan dışından da öğrencileri yerleşebilecek.
-Tercihlerini 25-30 Eylül 2013 tarihleri arasında mutlaka yapılmalı.
Ek yerleştirmelerde meslek seçiminin de bilinçli yapılması gerektiğini vurgulayan Öz, dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde sıraladı:
İŞTE MESLEK SEÇERKEN DİKKAT ETMEN GEREKEN KURALLAR
1. KURAL Kendini tanı.Yeteneklerini uzun bir eğitim yaşamın boyunca fark ettin; bu farkındalığını kullanarak ve ilgilerini de hesap ederek işe başlamalısın.-Seçeceğin mesleğin çalışma koşullarına hazır mısın?- Eğitim yaşamın boyunca yaşayacağın şehre ayak uydura bilecek misin?- Seçtiğin mesleğin sana sağlayabileceği ücretle mutlu olabilecek misin? - Senin için iş bulmak önemli mi, ya da sadece hayalidekine mi ulaşmalısın?
2. KURAL Meslek önemlidir. -Mesleğin, senin için kendini ifade etme aracın olacak.-Toplumda ki kariyerini seçtiğin meslekle belirleyeceksin.-Mesleğinle olgunlaşacaksın ve bütün paylaşımlarını onun üzerinden yapacaksın.-Bütün üretimlerini ve maddi kazanımlarını, dolayısıyla da bütün özgürlüklerini mesleğinle elde edeceksin.
3. KURAL Mesleğinle ilgili geleceği tahmin et.-Seçeceğin meslek gelişmeye ne kadar açık?-Geleceğe dönük istihdam imkânları nelerdir?
4. KURAL Seçimlerini yaparken tek olmayacaksın; seni etkileyenler de olacak.-Anne-Baban, arkadaşların, öğretmenlerin seni etkileyecekler. -Etkilendiğin değer verdiğin şahsiyetler, rol model aldıklarında seni etkileyecek.-Aldığın puana göre yönelim ya da daha fazla para kazanma arzun, çabucak iş bulabilme kaygın vs. bütün bunlar senin kararlarını zorlaştırarak etkileyecekler. Yani zorlu bir eleme sürecinden geçeceksin. Telaşa kapılmadan karar vermelisin.
5. KURAL Seçmek istediğin üniversitede araman gerekenler.-Eğitim kadrosu iyi mi?-Yerleşkeleri nasıl ve ulaşımı kolay mı?-Kütüphanesi ve kaynak birikimi güçlü mü?-Uluslararası hareketliliği (değişim programları) var mı?-Sosyal imkânları var mı, beslenme ve barınma koşulları yeterli mi?-Burs imkânlar var mı ve burs kesilme koşulları neler?
6. KURAL Ufku açık meslekleri öğrenmelisin. -Temel ihtiyaçlara dönük meslekler her zaman iş imkânı sağlayan mesleklerdir. Gıda, sağlık, ulaşım, yönetim, hizmet vb. Bu temel bilgiden hareket et.
Mesela, bazı örnekler:-Tıp ve diğer sağlık alanları.-Lojistik ile ilgili alanlar.-Kimya sektörüyle ilgili alanlar.-Eğitim ve öğretmenlik ile ilgili alanları. Gibi…