Mahkum açıklaması: "Af konusu gündemimizde yok"

Ak Parti ve hükümetten art arda af açıklamaları gledi. Ak Parit Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı "Af söz konusu değil, gündemimizde yok" dedi. Başbakan Yardımcısı Kaynak da 'Şu anda cezasının son bir yılını iyi halle geçirmişse, bir yılı denetimli serbestlikle çıkıyor. Belki 2, belki 3 yıla kadar denetimli serbestliğe tabii tutulması mümkün olabilir. Ama af söz konusu değil" diye konuştu.

Meclis'e gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı af tartışmalarıyla ilgili olarak, "Türkiye, terörle çok yoğun, etkin bir şekilde mücadele  ederken aftan söz etmek, akla mantığa sığmaz, büyük bir haksızlık. Biz de hiçbir  zaman haksızlıkların aracı olmayız, müsaade etmeyiz. Af konusu bizim gündemimizde  yoktur. Zihnimizin herhangi bir yerinde de afla ilgili herhangi bir yer söz  konusu değildir" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Denetimli serbestlikle ilgili bir çalışma  olabileceği belirtiliyor" sözleri üzerine Yazıcı,  "O, çok ayrı bir şeydir.  Hukukçu olanlar çok iyi bilir. Af demek, verilmiş olan, kesinleşmiş olan yargısal  hükümleri, bütün sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırmak, hiç hüküm giymemiş hale  getirmektir. Ama denetimli serbestlik dediğiniz, hükümlerde değişiklik olmaz,  onların infaz süreçlerine ilişkin düzenlemeleri ihtiva eder. O geçmişte oldu, her  zaman oldu. Bugün de olabilir. İhtiyaç duyulunca olabilir. Dolayısıyla bunun afla  hiçbir alakası yoktur. Bu konu da henüz gündeme gelmiş değil. Nereden çıkıyor,  biz de şaşkınlıkla takip ediyoruz. Bir kez daha net ifade edeyim.

Af kesinlikle  gündemimizde yoktur, zihnimizde yoktur. Böyle bir şey olamaz. Ne partinin  gündeminde, ne hükümetin gündeminde böyle bir gündem söz konusu değildir."  değerlendirmesinde bulundu. "Denetimli serbestliğin üst sınırının artırılmasını"na ilişkin soru  üzerine Yazıcı, bu konuda bir çalışmalarının olmadığını belirterek, "Bu da  gündeme gelmedi. Ama bunlar düşünülebilir." dedi. "Cezaevlerindeki doluluk oranı gerekçe gösteriliyor. Bununla ilgili  bir değerlendirmeniz olur mu?" sorusuna ise Yazıcı, "O ayrı bir konu. Onu  elbetteki ilgili bakanlık, imkanlarını gözden geçirir, kapasitesini  değerlendirir. Hükümlü, tutuklu sayısını dikkate almak suretiyle infaz  süreçlerine ilişkin bir çalışma yaparsa getirir, tartışılır. O da henüz gündeme  gelmiş değil. Böyle bir şey yok." yanıtını verdi.

"DENETİMLİ SERBSTLİK GENİŞLETİLEBİLİR AMA AF YOK"

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da, CNN Türk'te katıldığı programda idam ve af iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. İdam cezasının Türkiye için gerekli olduğunu söyleyen Kaynak, genel affın söz konusu olmadığını ancak denetimli serbestlik uygulamasının genişletilebileceğini belirtti. Başbakan Yardımcısı Kaynak, "Şu anda cezasının son bir yılını, iyi halle geçirmişse, bir yılı denetimli serbestlikle çıkıyor. Belki 2 yıla çıkabilir, belki 3 yıla kadar denetimli serbestliğe tabii tutulması mümkün olabilir. İnfaz hukuku bakımından yüzde 40’tan 60’a çıkarmıştır. Terör, ağırlaştırılmış müebbet, çocuklara istismar hariçtir. Ama af asla söz konusu olmaz" ifadelerini kullandı.

"KİŞİSEL GÖRÜŞÜM İDAM GEREKLİDİR"
İdam meselesine gelince, biz sizlerle her gün canlı yayında yansıtıyorsunuz. Cumhurbaşkanımızın mitingini de ben sizden izledim. Vatandaşlarımızın darbecilere karşı yoğun bir idam talebi var. Ben kişisel görüşümü söyleyeyim, idam cezasının olduğu yerlerde ağır suçların işlenme oranı daha azdır.Ben idam cezası bu ülke için gereklidir. Hem terörle mücadelede bize güç verecektir, hem çocuklara cinsel istismarda, bir kısım ağır suçlarda fayda verecektir. Ama darbecinin hakkını ben kişisel olarak söylüyorum hakkının idam olduğunu düşünüyorum.