Altınbaş YKB Altınbaş, "Kuyumculuk sektöründe satışların yüzde 65-70'i kredi kartıyla yapılıyordu. Böyle bir imkanın sektörün elinden alınması satışları ciddi anlamda etkileyecektir" dedi
Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, kredi kartında taksit sınırlaması düzeltilmezse sektörün çok büyük kayıp yaşayacağını belirterek, "Kuyumculuk sektöründe satışların yüzde 65-70'i kredi kartıyla yapılıyordu. Böyle bir imkanın sektörün elinden alınması satışları ciddi anlamda etkileyecektir. Sektör açısından yüzde 30'a yakın bir iş kaybının olacağını düşünüyorum. Bu haksızlık umarım bir an önce giderilir" dedi.
Sektörü 2013 açısından değerlendirip, 2014 yılı hedeflerini açıklayan Altınbaş, mücevherat sektöründe taksitin kaldırılmasının sektöre olumsuz yansıdığını belirterek, sektörün ilgili kurumlarının bu sorunun çözümü için yetkililerle temas halinde olduğunu söyledi.
Altınbaş, diğer sektörlerde olduğu gibi kendi sektörlerine de taksit uygulamasının getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Taksit uygulamasının kaldırılması sektörü zora soktu. Diğer sektörlere 9-10 taksit uygulama hakkı verilirken bize böyle bir sınırlama getirilmesi hakkaniyetli değil. Bu sorunun önümüzdeki süreçte düzeleceğine inanıyorum" diye konuştu.
Taksit sınırlaması konusu düzeltilmezse sektörün çok büyük kayıp yaşayacağına dikkati çeken Altınbaş, şunları kaydetti:
"Kuyumculuk sektöründe satışların yüzde 65-70'i kredi kartıyla yapılıyordu. Böyle bir imkanın sektörün elinden alınması satışları ciddi anlamda etkileyecektir. Sektör açısından yüzde 30'a yakın bir iş kaybının olacağını düşünüyorum. Bu haksızlık umarım bir an önce giderilir. Mesela önümüzde Sevgililer Günü var buna yetişmez ama en azından Anneler Günü'ne kadar bu sıkıntıyı çözmüş oluruz. Devlet yetkililerinden sorunun çözümü için bir an önce harekete geçmelerini bekliyoruz. Sektörde 35 bin kuyumcu var. 250 bin insana istihdam sağlanıyor. Bu kadar önemli bir sektörün gelişmesine engel olacak uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz, zira sektör bundan zarar görür. Türkiye'nin ekonomisine, dinamiklerine ve genç nüfusuna güveniyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında büyüme devam edeceğiz. Türkiye'nin dinamikleri gelişmeye ve büyümeye çok açık. Seçimlerden sonra da istikrarlı yapı devam ederse sektörün hedeflerine ulaşması konusunda bir engel görmüyoruz."
-"2013'te sektör 2 milyar 250 milyon dolarlık ihracat yaptı"-
Altınbaş, Türkiye'nin markalı mücevheratta 2'nci sırada yer aldığına vurgu yaparak, Türkiye'nin, genel tüketim anlamında Hindistan, Çin, Amerika ve Avrupa'dan sonra 5'nci sırada, markalı mücevherde ise İtalya'dan sonra 2'nci sırada yer aldığını anlattı.
Altınbaş, "Türkiye'nin de madencilik konusunda önemli bir noktaya geleceğine inanıyorum çünkü Türkiye bu anlamda zengin bir ülke. Madencilikte henüz sıralamaya girme şansımız yok. Türkiye'nin hemen hemen her noktasında altın eşit şekilde satılıyor ama bütün sektörlerde olduğu gibi nüfusla orantılı olarak en çok mücevher Marmara Bölgesi'nde satılıyor. Onu Ege, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri takip ediyor. Ama açık bir fark yok" diye konuştu.
Altın fiyatlarına da değinen Altınbaş, "Altın fiyatlarının bundan sonra çok artacağını düşünmüyorum. Buralarda seyreder. 2014'te onsu 1.150 ile 1.300 dolar arasında gidip gelecek diye düşünüyoruz ve çok fazla artış beklemiyoruz" dedi.
Altınbaş, 200 milyar dolarlık dünya mücevher sektöründe 2013'te büyümeyi en yukarıya taşıyan piyasanın Hindistan, en fazla yatırım talebiyle güçlen ülkenin ise Çin olduğunu belirterek "Tüm dünyanın yıllık altın talebi 2 bin 500 ton olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye ise bu talebin 300 tonluk bölümünü oluşturuyor. 2013'te sektör 2 milyar 250 milyon dolarlık ihracat yaptı. Sektörde 5 bin üretici ve 35 bin kuyumcu bulunuyor" şeklinde konuştu.