MEB'den dijitalleştirilmiş kütüphane hizmeti

Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ferit Ragıp Tuncor Bakanlık Arşiv ve Dokümantasyon Kütüphanesi’nde dijitalleştirme çalışmalarına başladı.

2015 yılında başlatılan otomasyon ve dijitalleştirme çalışmaları ile elde edilen dijital veriler, e-kutuphane.meb.gov.tr adresinden erişime açıldı. Kataloglama çalışması süren koleksiyonlara da kutuphane.meb.gov.tr adresinden ulaşılabilecek.

Bakanlık merkez kütüphanesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın z-kütüphanelerindeki koleksiyonlar da otomasyon sistemine taşınacak. Bütün okul koleksiyonlarına erişimin sağlanmasıyla hem öğrenci ve araştırmacıların kütüphane kaynaklarına her yerden ulaşabilmelerine imkân sağlanmış olacak hem de okuma etkinlikleri ile ilgili istatistikler elde edilebilecek.

Yayımlar Dairesi’nin eski bir çalışanı olan Ferit Ragıp Tuncor’un dağınık bir şekilde depolarda bulunan eserleri toparlayarak kütüphane haline getirdiği ve adını taşıyan arşiv kütüphanesi, özellikle eğitim tarihi açısından önemli bir koleksiyona sahip. Ankara’da eski Yayımlar Dairesi Başkanlığı binasında hizmet veren kütüphane, matbaanın ülkemize gelmesiyle basılmaya başlayan matbu eserlerin önemli bir kısmına, Dâru’t-Tıbâ’a, Matba’a-i Âmire, Millî Matbaa, Devlet Matbaası, Milli Eğitim Basımevi, Milli Eğitim Yayınevi ve Milli Eğitim yayınlarına ait eserlere sahip.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayın arşivi niteliğindeki 30 bin eserden oluşan Türkçe Arşiv Eserler koleksiyonu ise, eğitim tarihimiz açısından özel bir öneme sahip.

Bugün arşiv kütüphanesinde 36 bin 500 civarında eser yer alıyor. Bunların 6 bin 500 adedi Osmanlı Türkçesi ile yazılmış el yazması ve matbu eserlerden oluşuyor. Kütüphanede 20 bin civarında eser de açık raf sistemiyle okuyuculara hizmet veriyor.