Kredi siciliniz bozuksa işte temizleme şartları

İnsanlar, para ihtiyaçlarını karşılamak için genellikle bankalara yönelirler. Herhangi bir ihtiyaç için kredi çeken vatandaş, zamanında kredisini geri ödeyemez hale gelmiş ve ödememiş ise sicili kirlenmiş demektir.

sicil-temizlemeParaya olan ihtiyaç, bir araç alımında veya ev sahibi olma amacıyla veya herhangi bir ihtiyacı gidermek amacıyla ortaya çıkmış olabilir. Kredi çekmek için bankalar için kredi sicili çok önemlidir.

Daha önce ödenmemiş kredi borcu veya kredi kartlarının borçları, bir veri bankasında vatandaşın siciline işleniyor . Kredi çeken banka müşterisinin kredi çekebilmesi için kredi sicilinin temiz olması, ödemelerinde herhangi bir aksaklık olmaması, halk arasındaki deyimiyle kırmızı kalem yememesi yani kara listeye girmemesi gerekir.

Kırmızı kalem yediysek Kredi sicilimiz nasıl temizlenir?

Diyelim ki; kırmızı kalemi yedik yani kredi sicilimiz bozuldu.  Kredi sicilini temizlemek için en az 5 yıl beklemek gerekiyor. Bu beş yıl süresince bankalar,kredi veya kredi kartı gibi ürünlerinden ilgili müşteriyi yararlandırmayacaktır. Bu beş yıllık süre içinde borçlar ödenirse vatandaşın lehinize olacaktır.

Kredi verilirken sicile bakmak demek, KREDİ PUANI'na bakmak demektir. Eğer kredi puanınız yerlerde ise çembere alındınız demektir..

Bazı zamanlarda ülkenin şartlarına göre devlet tarafından sicil affı gelebilir bu da haliyle vatandaşın işini kolaylaştırıyor. Sicil affı gelmişse Merkez Bankası, sizinle ilgili tuttuğu kayıtta verilerinizi siler. Ancak şu hususun altını önemle çizelim ki; halâ bankalar tarafından kendi veritabanlarında bu bilgiler saklamaktadır. Gelişen teknolojide özellikle sosyal ağlar ve benzeri ortamlardaki bilgiler arasında bağ kurarak vatandaşın bilgilerine ulaşma, saklama ve bunları işleyebilmek çok kolaylaşmış durumdadır.

Merkez Bankası'nın veya bankaların tuttuğu özek kayıtlarda sicilimiz ayna gibi ortadadır. Yaptığımız tüm işlemler için; örneğin kredi kartı ödemesi, ihtiyaç kredisi ödemesi, taşıt kredisi ödemesi veya konut kredisi ödemesi gibi işlemler sicilimize işleniyor. Eğer periyodik ödemelerinizi zamanında yapmamış iseniz veya geç ödemelerde bulunmuşsanız işiniz bir hayli sıkıntılıdır.

Son zamanlarda sicil ve puanlama sistemine yeni veriler de girilmiş olabilir. Şu anda sadece

  • ihtiyaç kredisi,
  • taşıt kredisi,
  • konut kredisi veya
  • kredi kartı bilgileri

gibi bilgileri depolayan bu KREDİ RİSK MERKEZİ, fatura ödemelerimiz gibi birçok veriyi de toplamaya başlayabilir.

TBB Kredi Risk Merkezi Nedir ?

Öncelikle "Elveda Merkez Bankası'ndaki Kara Liste!, Hoş sefa geldin TBB Risk Merkezi" demek daha uygun olacaktır.

TBB Risk Merkezi, kimine göre hoş sefa gelmiştir, kimine göre de tam bir baş belasıdır.

TBB - Türkiye Bankalar Birliği, 28 Haziran 2013 tarihi itibari ile kredi risk merkezini faaliyete geçirmiştir. Finansal kuruluşların müşterilerine yönelik risk bilgilerini toplamak ve gerektiğinde üçüncü kişilerle paylaşmak amacı ile kurulan risk merkezleri aynı zamanda kredi risk merkezi olarak da anılmaktadır. Kredi Risk Merkezi ‘nin faaliyete geçmesi ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda yer alan ve halk arasında kara liste olarak da bilinen finansal kuruluşların müşterilerine ait olan veriler bu merkeze aktarılmıştır.

TBB-Risk-Merkezi

Bankalar tüketicilerden gelen kredi taleplerini değerlendirmeye alırken, referans olarak Merkez Bankasında kayıtlı olan verilere başvururlar ve bu verileri referans olarak değerlendirirlerdi. Ancak yeni yapılanma ile artık bankaların başvuracakları birim kredi risk merkezi verileri olacaktır. Merkez Bankasından aktarılan kayıtlarla birlikte her gün bir yenisinin eklendiği veriler Risk Merkezi ‘nde toplanacak ve talep edildiğinde bilgi paylaşımı yapılacaktır. Bu yeni düzenleme ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na ( BDDK ) bağlı olarak faaliyetlerini yürüten bankalar ve diğer finansal kuruluşlar, mevcut müşteri bilgilerini Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi ’ne iletecek ve risk merkezi finansal kuruluşlar ve bankalar ile bu bilgileri paylaşarak kurumların müşteri hakkında bir fikir sahibi olmaları konusunda referans sağlayacaktır.

Kredi Risk Merkezi avantajlı mıdır?

Bu uygulama ile getirilen en büyük yenilik ve farklılık ise kişilerin onay vermesi durumunda, bankalar nezdinde sahip oldukları verilerin üçüncü şahıslarla da paylaşılabilir olmasıdır. Elbette paylaşılan bu bilgilerin müşteri mahremiyetini bozmayacak kurallar çerçevesinde olması esastır. Bankalar Birliği’ne üye olan bankalar ve finansal kuruluşların haricinde gerçek ve tüzel kişilerinde belirli bir bedel karşılında kendi verilerine ulaşabiliyor olması kredi risk merkezleri açısından atılan önemli bir adımdır. Kişiler, buradan üç farklı yolla alabilecekleri, kendilerine ait olan risk raporlarını, istedikleri alanda referans olarak kullanabilmektedirler. Bankalar Birliği, her sene bir defaya mahsus olmak üzere talep edildiği takdirde ücretsiz olarak kredi risk raporu vermektedir. Bir defanın üzerinde oluşacak ihtiyaçlar için kişilerin cüz’i rakamlarda bir bedel ödemesi gerekmektedir. Bu uygulamanın gelecekte birçok alanda yapılacak olan kiralama ve alışveriş işlerinde, referans olarak kullanılması beklenmektedir.

Kredi Risk Merkezindeki bilgiler kaç yıl geçerlidir?

Kredi risk merkezi ‘nde kişiler hakkında toplanan verilerin geçerliliği 10 yıldır. Kredi risk merkezi ‘nin düzenleyeceği her rapor, kişilerin on yıllık banka verilerinden oluşmaktadır. On yıldan öncesi zaten hiçbir banka ve finansal kuruluş tarafından kullanılmamaktadır.

Kredi risk merkezinde yapılanan bu yeni oluşum, oldukça kapsamlı bir çerçevede ilerliyor. Yeni yapılanma ile veri işleme, veri saklama, veri paylaşma ve sahip olunan veri kapasitesi en üst seviyelerde yer alıyor.

Kredi risk merkezinde dönem dönem yanlışlıklar olabiliyor. Bankalardan kredi risk merkezlerine şahsınız adına yapılan bilgilendirmelerde eksiklikler veya hatalar oluşabiliyor ve bu hatalar risk raporunuzu doğrudan etkiliyor. Bu tür durumlarla karşılaştığınızda, ilgili bankaya yapacağınız bir başvuru ile düzeltme talep edilebiliyor gerekli düzenlemeler önce bankalarda, daha sonra kredi risk merkezinde yeniden yapılandırılıyor.

Türkiye Bankalar Birliği Kredi Risk Merkezi ‘nden bireysel olarak risk raporu talebinde bulunabiliyorsunuz. Rapor talebini içeren başvurunuzu şahsen, posta yoluyla veya E-Posta yoluyla yapabiliyorsunuz. Her başvuruda da sizden istenilen başvuru formunu doğru ve eksiksiz bilgilerle doldurmanız gerekiyor. Aksi halde başvurunuza bir yanıt verilmesi mümkün olmuyor. Ve sonuçları içeren kredi risk raporunuz başvuru formunda belirttiğiniz şekilde size teslim ediliyor.